Wij raden het af om op Kreta het water uit de kraan te drinken. Het is dan weliswaar drinkbaar, maar er zit een zeer hoog gehalte aan chloor in. Daarom kunt u beter water uit de fles drinken. Drink ook minimaal 2 liter water per dag, want door de warmte kunt u snel uitdrogen.
In landen als Spanje, Frankrijk, Italië en het vasteland van Griekenland zit er chloor in het drinkwater. Dat heeft geen schadelijke gevolgen voor je gezondheid, maar vaak is het dus niet heel smakelijk.
Over het algemeen is het kraanwater van goede kwaliteit en kan het veilig worden gedronken. Op sommige plekken is het kraanwater echter licht gechloreerd en kan het maag- en darmklachten veroorzaken. Bij twijfel kan water uit flessen worden gebruikt, dat overal verkrijgbaar is.
Je kan in Chersonissos (en heel Kreta) niet uit de kraan drinken. Het heeft een hoog chloorgehalte. Hoewel het niet veel schade aan zal richten is het gewoon vies en niet prettig drinkbaar. Koop daarom gewoon flessen water in de supermarkt.
Op de Griekse eilanden mag je geen toiletpapier door de wc spoelen. Dit is om verstoppingen te voorkomen. Bij ieder toilet staat altijd een emmertje waarin je het papier moet deponeren. Dit is in het begin even wennen maar naar een paar dagen weet je niet beter.
Afdingen in winkels is op Kreta, in tegenstelling tot andere toeristische steden, niet gebruikelijk. In veel winkels worden namaakproducten van bekende merken verkocht, de Nederlandse douane controleert streng op de invoer van deze namaak goederen.
Maar wees niet bang, er komen geen adders voor op Kreta! Hij heeft dezelfde afmetingen en eetgewoonten als de Balkantoornslang, maar komt voor in "nattere" gebieden zoals veen en vennen en ook in de drogere gebieden van het eiland.
In Griekenland geldt een algeheel rookverbod in alle openbare gebouwen inclusief restaurants, bars en clubs. Buiten roken mag wel, wat met het Griekse klimaat meestal geen straf is.
In Griekenland is het 1 uur later dan in Nederland en België. Griekenland kent net als ons een zomer- en wintertijd. Deze loopt gelijk aan de Benelux.
Het kraanwater in Griekenland is in het algemeen van goede kwaliteit, maar is op sommige plekken licht gechloreerd. Omdat dit maag- en darmklachten kan veroorzaken, raden wij je aan om water uit flessen te drinken. Deze zijn overal in de supermarkt verkrijgbaar.
Veiligheid. Kreta is een erg veilig eiland, maar waar je wel rekening mee moet houden is dat het een toeristische bestemming is. Hoewel het er over het algemeen veiliger is dan in Nederland kan er wel veel worden gestolen op plekken waar toeristen zijn.
Waterschoenen zijn geen overbodig luxe
Wanneer je op het strand ligt van Kreta wordt je omringd door diverse rotsen en bergen. Je ligt er tussenin, waardoor het een rustig plekje is.
Als we denken aan de gevaren die op de loer liggen in de oceaan, is het een vraag die natuurlijk in ons opkomt - hoe zit het met haaien, de meest gevreesde schepsels van de zee? Dus ja, er zijn haaien in Griekenland, zelfs een aantal soorten. En er zijn misschien zelfs mensenetende haaien, zoals de grote witte haai.
Dit zijn de plaatsen waar je voorzichtig moet zijn met kraanwater: Albanië, Armenië, Azerbeidzjan, Wit-Rusland, Bosnië en Herzegovina, Bulgarije, Cyprus, Hongarije, Georgië, de Griekse eilanden, Kazachstan, Kosovo, Moldavië, Montenegro, Roemenië, Servië en Oekraïne.
In de meeste landen om ons heen kunt u gewoon kraanwater drinken. Net als in Nederland – tot grote verbazing van veel toeristen uit het buitenland. In België, Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland kunt u zonder meer kraanwater drinken, net als in Frankrijk, Spanje, Italië en Griekenland.
Het is onbeleefd om naar binnen te gaan met onbedekte schouders en knieën. Dit geldt ook voor de heren. In kloosters geldt er daarnaast vaak een verbod voor vrouwen (en soms zelfs mannen) in een broek.
Afdingen in de westerse wereld
In alle landen die tot de Europese Unie behoren is het ook vrij ongebruikelijk, met name de West-Europese lidstaten. Als u op vakantie gaat naar landen als Italië, Griekenland of Kroatië kunt u het proberen, maar alleen op toeristische markten.
Op de meeste plaatsen in Griekenland verwacht men een fooi, maar je bent niet verplicht. Een fooi van tussen de 5 à 10% van het totale bedrag is een goede leidraad. Leg het bij de rekening op tafel of geef het aan de ober aan wie je een fooi wil geven.
In Griekenland wordt het zeer gewaardeerd wanneer u een fooi geeft, maar dit is geen verplichting. Wanneer u een fooi geeft in een restaurant kunt u denken aan 5 tot 10% van de rekening.
Haaien. De Middellandse Zee herbergt vele soorten haaien, waaronder grote soorten waarvan bekend is dat ze mensen in andere delen van de wereld aanvallen. Ze worden echter zeer zelden dicht bij de kust gezien en er zijn geen meldingen van aanvallen van haaien nabij Kreta.
Chania heeft een van de drie belangrijke broedgebieden op Kreta. Jaarlijks leggen de schildpadden ongeveer 3000 tot 4000 eitjes. Helaas wordt slechts 1 op de 1.000 babyschildpadden een volwassen schildpad. Het is dus extra bijzonder als je er eentje spot.
Is Griekenland een duur land? Griekenland is geen duur land om vakantie te vieren. De kosten van levensonderhoud in Griekenland zijn zo'n 1.21 keer lager dan in Amsterdam, Nederland. Houd er echter wel rekening mee dat de prijzen in de toeristische gebieden hoger zullen liggen.
De benzineprijzen op Kreta zijn iets hoger dan op andere Griekse locaties op het vasteland, maar wel goedkoper dan op andere Griekse eilanden zoals Mykonos en Santorini. Als je van plan bent tijdens je bezoek aan Kreta veel te gaan rijden, overweeg dan om een diesel of een hybride auto te huren.
Uit eten gaan in Kreta is voordelig, vooral als je alleen een hoofdgerecht besteld. De prijs van een hoofdgerecht zit tussen de €10 en €15,-. De Grieken geven erg grote porties, waardoor wij veelal al genoeg hebben aan een hoofdmenu.