De eerste 4 weken is de kans op een nieuwe beroerte en op overlijden het grootst. In het ziekenhuis letten artsen daarom heel goed op je. Na een herseninfarct kan 1 van de 2 mensen na 6 maanden weer voor zichzelf zorgen. Na een hersenbloeding kan 1 van de 3 mensen na 6 maanden weer voor zichzelf zorgen.
Autorijden: De eerste twee weken na een herseninfarct mag u niet rijden. Na deze twee weken is het afhankelijk van uw situatie of u wel weer mag rijden. Dit wordt door de neuroloog met u besproken bij ontslag of tijdens de telefonische afspraak met de verpleegkundig specialist 1 week na ontslag.
U mag in ieder geval gedurende drie maanden na de TIA of beroerte niet auto- en motorrijden. Na 6-8 weken wordt tijdens een controle in het ziekenhuis gekeken of uw klachten nog aanwezig zijn. U heeft geen klachten meer na 6-8 weken Uw behandelend arts of verpleegkundig specialist vermeldt dit in uw dossier.
In het kort. Na een herseninfarct of hersenbloeding kun je bijvoorbeeld minder goed bewegen, praten of zien. Je krijgt oefentherapie, zoals oefeningen voor je evenwicht, leren opstaan en lopen, of training voor je arm. Bij psychische klachten kan een psycholoog je helpen.
Na een beroerte kom je op de stroke unit. Dat is een deel van de afdeling neurologie in het ziekenhuis. De meeste mensen blijven daar ongeveer 2 dagen.
De eerste 4 weken is de kans op een nieuwe beroerte en op overlijden het grootst. In het ziekenhuis letten artsen daarom heel goed op je. Na een herseninfarct kan 1 van de 2 mensen na 6 maanden weer voor zichzelf zorgen. Na een hersenbloeding kan 1 van de 3 mensen na 6 maanden weer voor zichzelf zorgen.
Maar ook arbo-, verzekerings- en bedrijfsartsen kunnen een rol spelen, denkt hij. '10 procent van de mensen die een herseninfarct krijgen, is onder de 50.Het grootste deel overleeft dit.
In de eerste plaats geeft chronische stress een verhoogd risico op hart- en vaatproblemen. Eerst raakt namelijk de vethuishouding verstoord en de bloeddruk verhoogd, wat kan leiden tot aderverkalking en trombose, en dus een verhoogde kans op een hart- of herseninfarct.
Na een herseninfarct of hersenbloeding kun je bijvoorbeeld minder goed bewegen, praten of zien.Je krijgt oefentherapie, zoals oefeningen voor je evenwicht, leren opstaan en lopen, of training voor je arm. Bij psychische klachten kan een psycholoog je helpen. Praten en anderen begrijpen kan moeilijker zijn.
Van de mensen die een beroerte overleven, krijgt één derde binnen vijf jaar een nieuwe beroerte of overlijdt. Hierbij spelen risicofactoren zoals hoge bloeddruk en leefstijlfactoren (weinig bewegen en roken) een grote rol.
Er kunnen zichtbare gevolgen zijn, zoals verlamming aan één kant van het lichaam waardoor de mondhoek scheef hangt of een arm en been niet meer gebruikt kunnen worden. Maar er kunnen ook onzichtbare gevolgen optreden. Denk hierbij aan vermoeidheid, cognitieve problemen, afasie of gedragsveranderingen.
U mag na een TIA of herseninfarct na 2 weken weer rijden als er volgens de behandelend neuroloog geen lichamelijke of geestelijke functiestoornissen meer zijn die van invloed zijn op uw rijgedrag. Aanbevolen wordt een gezondheidsverklaring in te vullen.
Blijvende klachten meestal duidelijk na 1 jaar
Vaak begint het herstel direct na het hersenletsel. Misselijkheid en verwardheid kunnen al na enkele uren minder worden en verdwijnen. In de eerste 4 weken daarna gaat het herstel het snelst.
Kleine herseninfarcten
Schade aan de kleinste bloedvaten in de hersenen (cerebral small vessel disease) is de belangrijkste vasculaire oorzaak van dementie en de oorzaak van ongeveer een vijfde van alle herseninfarcten en hersenbloedingen wereldwijd.
Na 6 maanden is er nog herstel, maar het gaat nu minder snel. Na een jaar is duidelijker welke klachten niet meer weggaan. Maar er zijn ook patiënten die na langere tijd verbetering merken. De beschadigde hersencellen herstellen niet, maar andere delen van de hersenen nemen de rol over van beschadigde hersencellen.
Je krijgt weer klachten die een beroerte kunnen zijn. Zoals een verlamde arm, een verlamd been, een scheve mond, problemen met praten of slikken, minder goed zien of minder gevoel in je gezicht, arm of been.
Ook plotseling ernstige problemen met slikken, een verdoofd gevoel aan arm of been, dubbel zien, hevige duizeligheid en coördinatie- of evenwichtsproblemen kunnen symptomen zijn van een beroerte. Een beroerte ontstaat altijd plotseling en kan een herseninfarct of een hersenbloeding zijn.
Het korte antwoord: ja, dat kan.
Oorzaken van vermoeidheid na hersenletsel
Door de schade in het brein kan het zijn dat informatie langzamer verwerkt wordt. Je moet een topprestatie leveren tijdens het voeren van een gewoon gesprek: luisteren, verwerken wat er gezegd wordt, het begrijpen en dan ook nog antwoord geven. Dit kost veel energie.
Medicijnen na een herseninfarct of TIA
Na een herseninfarct of TIA krijgt u medicijnen om de kans op nóg een herseninfarct of TIA te verkleinen. Deze medicijnen blijft u in principe uw leven lang gebruiken.
Vaatziekten kunnen erfelijk zijn. Denk hierbij aan familiaire aandoeningen zoals een hoge bloeddruk of een hoog cholesterol. Overigens wordt het grootste deel vaatafwijkingen (zoals een beroerte) veroorzaakt door een verkeerde leefstijl: roken, weinig bewegen, slechte voeding, overgewicht, weinig slaap, veel stress.
Eerste behandeling bij een herseninfarct
Dan lossen we het bloedstolsel in uw hoofd op met een medicijn. We geven u dit medicijn met een infuus. Een infuus is een buisje dat met een naald in uw bloedbaan gaat. Deze behandeling heet intraveneuze trombolyse.
Bij een herseninfarct is een bloedvat verstopt, terwijl de oorzaak van een hersenbloeding een scheurtje in een bloedvat is. Er stroomt dan bloed in of rond de hersenen. Hierdoor wordt het hersenweefsel beschadigd. Bij onderzoek met een CT-scan is het verschil duidelijk te zien.