Het loopt meestal vanuit het anale kanaal via de inwendige en/of uitwendige kringspier naar de huid rondom de anusopening. Dit noemen we dan een peri-anale fistel. Op de plaats van de fistel is een gaatje te zien in de huid. Een fistel is meestal ongevaarlijk maar gaat eigenlijk nooit vanzelf over.
In een klein aantal gevallen is er sprake van blijvende continentieproblemen, vooral het verlies van vocht (anaal slijm), ook wel soiling genoemd. Na een behandeling bestaat de kans dat de fistel uiteindelijk toch niet sluit. Mogelijk moet de operatie dan worden herhaald.
Als de fistel is genezen, heeft u er geen last meer van en zijn er geen beperkingen meer.
Klachten. Een fistel hoeft niet per se klachten te geven. Het abces wat meestal voorafgaat aan de fistel geeft vaak hevige pijn, soms met koorts en ziek zijn.
Een fistel bij kanker kan ontstaan omdat de tumor in een orgaan doorgroeit. Of door complicaties van een behandeling van de tumor: operatie en/of bestraling. Een fistel komt vooral voor bij: kanker van de baarmoeder(hals), de vagina of de vulva.
Maar een fistel geeft veel minder pijnklachten.Zo'n gangetje kan wel wat lekkage geven: er kan vocht, een beetje bloed, pus en soms ook wat ontlasting door ontsnappen. Dat is vervelend natuurlijk, maar blijkbaar niet zó erg dat je ervoor naar de huisarts gaat.
Het wondgebied moet u regelmatig onder de douche schoonspoelen, met name na de stoelgang, maar ook tussendoor.Twee à drie keer per dag is vaak voldoende. Ook kunt u een zitbadje nemen. De seton moet iets gedraaid worden om deze los te houden in de fistel.
De klachten die de (peri)anale fistels veroorzaakten, nemen binnen een paar weken af. Het gemiddeld aantal dagen dat patiënten na een behandeling met Permacol Paste weer aan het werk kunnen is 7 dagen. Minimaal de eerste twee weken na de operatie kunt u echter zeker nog niet alles doen.
Klachten. Uit een fistel komt meestal regelmatig vuil, bloed of vocht. Ook kan er af en toe een zwelling met een abcesje ontstaan, dat zich via de fistel ontlast. Dat veroorzaakt meestal pijn en druk.
Omdat de fistel een open verbinding tussen de anus en de huid is, kan er langs deze weg vocht, pus, lucht en soms zelfs ontlasting ontsnappen. Een fistel geneest helaas niet vanzelf. Daarom is het goed om een fistel altijd te behandelen, ook als die weinig klachten geeft.
Wanneer de fistel door het onderste deel van de sluitspier van de anus loopt (wat meestal het geval is), wordt ook dit deel van de sluitspier opengelegd. Er blijft echter genoeg sluitspierweefsel over om incontinentie te voorkomen. De ingreep duurt gemiddeld ongeveer 30 minuten.
De pijn na de operatie is meestal goed te onderdrukken met gewone pijnstillers. De kans dat de fistel binnen 3 maanden geneest ligt tussen de 50 en 70%. Meestal kan men na 2 weken weer werken.
Een fistel verdwijnt niet vanzelf. Vrijwel altijd is er een operatie nodig. Alleen bij fistels die ontstaan door ontstekingsziekten, zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa, kunnen medicijnen de fistel soms genezen.
De eerste symptomen van een perianale fistel kunnen zijn: pijn op de bil, die voelt als de pijn bij een diepe blauwe plek;een koortsig gevoel waarbij u het afwisselend warm en koud heeft. Dit komt door ontstekingen in de fistel.
Een fistel kan vervelende klachten geven. Er zijn verschillende operatieve behandelingen mogelijk. Als dat mogelijk is, doet de chirurg een fistulotomie. De fistel wordt dan open gelegd en groeit na verloop van tijd dicht.
pijn bij het plassen. luchtbellen in de urine (plas) urine die niet via de plasbuis naar buiten komt, maar bijvoorbeeld via de vagina, anus of een fistel in de huid. ontlasting (poep) die niet via de anus naar buiten komt, maar bijvoorbeeld via de plasbuis, vagina of een fistel in de huid.
Oorzaak. Een fistel ontstaat meestal door een ontsteking in een anaalplooi of -kliertje. Dit kan bij iedereen gebeuren; een aanleiding is niet bekend. Wanneer deze ontsteking zich verder uitbreidt naar de sluitspier van de anus en vervolgens door de huid breekt, blijft er een fistel over.
Een fistel is een verbinding tussen twee holle organen, bijvoorbeeld je darm en je blaas.Of tussen een hol orgaan en de huid. Een ander woord voor fistel is pijpzweer.
Een abces is een holte gevuld met etter. In 30 tot 40% van de gevallen vormt er zich ook een fistel. Een fistel is een gangetje tussen de etter en de darm of de huid rond de aars. Abcessen ontstaan doorgaans vanuit een wondje in de endeldarm.
Klachten bij een peri-anale fistel
De meest voorkomende klachten zijn: Vocht- of pus verlies: Meestal zijn er klachten van vocht of pusverlies uit een openingetje (vaak zichtbaar als een bultje) in de huid vlakbij de anus.
In Nederland worden er ongeveer 2850 fistel behandelingen per jaar verricht. Fistels komen meer voor bij mannen dan bij vrouwen. Er zijn verschillende soorten perianale fistels.
Wanneer u klachten heeft zoals aambeien, een fistel (pijpzweer) bij de anus of andere klachten aan de anus en bekkenbodem, kunt u terecht bij het Proctologisch lasercentrum van het Albert Schweitzer ziekenhuis.
In Nederland worden er ongeveer 2850 fistel behandelingen per jaar verricht. Fistels komen meer voor bij mannen dan bij vrouwen. Er zijn verschillende soorten perianale fistels.
Bij deze operatie wordt de fistelgang opgezocht via een sneetje dat net buiten de anus wordt gemaakt. Tussen de sluitspieren wordt dit gangetje van buitenaf met een hechtdraad dichtgebonden. Het deel van de fistel buiten de sluitspier wordt verwijderd. Hierdoor heeft u op die plaats een wond.
Welke medicijnen u krijgt is net als de mogelijke operatie afhankelijk van de grootte, plaats en complexiteit van de fistel. Vaak worden bij fistels en abcessen verschillende medi cijnen ingezet. Meestal worden de abcessen behandeld met antibiotica zoals, metronidazol (Flagyl®) en ciprofloxazine (Ciproxin®).