Reizen geeft je de ruimte om buiten de gebaande paden te treden, weg van de massa te zijn en ondergedompeld te worden in de ervaringen die een andere bestemming biedt. Je leert jezelf nog beter kennen door te ontdekken welke zaken buiten jouw comfortzone liggen.
Reizen brengt verwondering
Veel mensen gaan op reis, op zoek naar nieuwe ervaringen. Onbekende culturen, nieuwe mensen ontmoeten, prachtige landschappen zien. Je hersenen worden leniger van nieuwe ervaringen en worden afgeleid van de gedachtenkronkels en het gepieker die soms je denken domineren.
Een reis is een vrijwillige verplaatsing van een of meer personen van een bepaalde locatie naar een andere locatie. Een persoon die op reis is, noemt men een reiziger.
Toch zijn er heel wat voordelen aan verbonden. Je maakt je eigen plannen, kiest zelf wanneer je wat eet, blijft overal zo lang je maar wil, praat met de mensen die je leuk vindt, etc. Maar er is nóg meer. Alleen reizen kan ook een heel positieve invloed hebben op je persoonlijkheid.
Volgens Centerstone, een non-profitorganisatie op het gebied van gezondheid, werkt vakantie ontspannend en vermindert het stress en angst. De Universiteit van Pittsburgh ondervond zelfs dat vrije tijd – waar vakantie ook onder valt – bijdraagt aan positieve gevoelens en het minderen van negatieve emoties en depressies.
Vakantie is een meerdaagse periode waarin iemand zijn gewoonlijke dagelijkse activiteiten staakt en tijdelijk niet naar school, studie, of werk gaat. Het woord vakantie is afgeleid van het Latijnse vacare, dat staat voor leeg of vrij zijn. Vakantie staat dan voor het vrij zijn van verplichtingen.
Een vakantie verlaagt je stressniveau
“Je psychologische veerkracht neemt toe”, stelt De Bloom. “Uit onderzoek blijkt dat we gedurende vrije tijd in de avonduren of weekenden niet voldoende herstellen. Vakanties kun je zien als een lange, ononderbroken periode van herstel, en de gezonde effecten zijn behoorlijk sterk.”
Reizen geeft je de ruimte om buiten de gebaande paden te treden, weg van de massa te zijn en ondergedompeld te worden in de ervaringen die een andere bestemming biedt. Je leert jezelf nog beter kennen door te ontdekken welke zaken buiten jouw comfortzone liggen.
Reiziger - 8 definities - Encyclo.
In tegenstelling tot wat velen denken, kan reizen kan soms belastend en vermoeiend zijn. Lang reizen is niet hetzelfde als op vakantie gaan. Bij lang reizen put je jouw lichaam vaker uit in plaats van dat je jouw energie weer oplaadt. Daarom nemen wij zelf één dag per week rust.
Van alle verplaatsingen in 2021 gebeurde 43 procent met de auto, 25 procent op de fiets en 24 procent te voet. Met de auto (als bestuurder en passagier) werd jaarlijks per inwoner gemiddeld 6 989 kilometer afgelegd, met de fiets 979 kilometer en te voet 505 kilometer.
Reizen mensen daarom zo graag? Is het verslavend voor de hersenen? duidelijk dat reizen, of het ervaren van nieuwe prikkels, invloed heeft op de neuroplasticiteit van de hersenen. De zenuwcellen in het brein zijn met elkaar verbonden.
In het SBS-programma 'Ik ga op reis en ik neem mee' worden drie reislustige singles gevolgd die samen met hun dates op reis gaan. Nigel is één van de vrijgezellen die zijn geluk komt beproeven in de realityshow.
Extra broeikaseffect
Vliegtuigen verbranden kerosine en stoten daardoor CO2 uit, waarmee ze bijdragen aan het broeikaseffect. Daarnaast komen er nog andere stoffen vrij, zoals stikstofoxiden, roet en andere broeikasgassen. Doordat ze hoog in de lucht worden uitgestoten, hebben ze een extra broeikaseffect.
Alleenstaanden betalen vaak p.p. meer voor een vakantie. Dit komt vooral door de hotelkamerprijzen die zich richten op twee personen. Maak je er alleen gebruik van is dit onderdeel van de reis feitelijk dubbel zo duur. Voor alleenstaanden kan het inderdaad (flink) duurder zijn om op reis te gaan.
Reizen verkleint het risico op ziekten
"Een vakantie verlaagt de kans op ziek worden en het risico op hart- en vaatziekten, hartaanvallen en vroegtijdig overlijden." Vakantie doet onze gezondheid goed vanwege onder meer de rust, het vele buitenzijn en de verlossing van verplichtingen.
Voor bijna de helft (42%) is het belangrijk om met andere kinderen te kunnen spelen en meer dan een derde (34%) wil op vakantie zo veel mogelijk ijs en andere dingen kunnen eten die normaal gesproken thuis niet worden gegeten (32%).
Ondanks dat een vakantie niet de oplossing is voor langdurige stress of een burn-out, heeft het wel positieve effecten op stress. De positieve ervaringen die je opdoet op vakantie vormen een barrière tegen toekomstige stress. Je mentale veerkracht neemt dan toe. De gezonde effecten van een vakantie zijn dan ook sterk.