Er wordt gezegd dat een ingeleide bevalling pijnlijker is dan een normale bevalling. Dit is moeilijk te bewijzen. Geen enkele bevalling is hetzelfde. Wel krijg je bij een inleiding van de bevalling vaker pijnstilling, omdat deze langer kan duren.
De geboorte van het kind vindt over het algemeen binnen 24 uur na het breken van de vliezen plaats. Het opwekken van de bevalling is niet pijnlijker dan een normale bevalling, wel kan het soms langer duren en is het mogelijk spannender omdat het gepland is.
De meeste vrouwen ervaren pijn in de onderbuik, onderrug en in de bovenbenen. Tijdens het persen kan ook je vagina pijn doen.
Dit medicijn wordt elke 4 uur gegeven. Als er voldoende ontsluiting is en de vliezen worden gebroken, bevallen de vrouwen met een infuus vaak nog dezelfde dag. De snelheid van de bevalling hangt er ook van af of u al eens eerder op de natuurlijke manier bevallen bent. Een eerste bevalling duurt gemiddeld 12 tot 16 uur.
Inleiden van de bevalling
De verwachting is dat het kindje dan binnen 24 uur geboren wordt. Om de vliezen te kunnen breken moet er wel 2 cm ontsluiting zijn en het hoofd van het kindje moet goed ingedaald zijn.
Het op gang brengen van de weeën gebeurt vaak via een infuus. Men brengt een naaldje in een bloedvat van uw hand of onderarm in en sluit daarop een dun slangetje aan. Een infuuspomp dient medicijnen (oxytocine) toe om de weeën op gang te brengen. De dosering gaat stapsgewijs omhoog.
“Over het algemeen is pijn erger bij vrouwen,” zegt dokter Darnall. “Mannen ervaren pijn minder intens. Sommige vrouwen geven overigens aan dat nierstenen pijnlijker zijn dan bevallen.” Dokter Paul Christo, pijnspecialist in het Johns Hopkins Hospital noemt dit “waarschijnlijk de ergste pijn die je je kunt voorstellen.
Sommige vrouwen die een kind hebben gehad vergelijken de weeën met de krampen die bij een flinke diarree horen, maar dan nog een graadje erger. Deze ontsluitingsweeën volgen elkaar in een steeds hoger tempo op en als je baby bijna wordt geboren krijg je uitdrijvingsweeën of persweeën.
Op een contractie van de baarmoeder kun je meepersen en wordt de placenta geboren. Dit kost niet zoveel inspanning en pijn als de geboorte van je kindje. Pas als de placenta (nageboorte) geboren is, is je bevalling echt afgerond.
Vliezen breken
Het verloop van een inleiding kan erg verschillen qua duur. Als je baarmoedermond bij het inwendig onderzoek onrijp is, kan de inleiding enkele dagen duren. Als de inleiding start met het breken van de vliezen, dan wordt je baby vaak binnen 24 uur geboren.
Er zijn wat verschillen tussen een natuurlijke en een ingeleide bevalling. Vaak is de ingeleide bevalling een stuk heviger en pijnlijker. Maar de pijn en intensiteit hangt wel weer af van de reactie op het hormoon dat wordt toegediend, waardoor de reactie op de weeën voor iedereen anders is.
Wanneer een bevalling 's avonds wordt ingeleid in plaats van 's ochtends, hoeft de baby minder vaak te worden opgenomen op de afdeling neonatologie. Dat blijkt uit onderzoek in drie Amsterdamse ziekenhuizen, meldt het NRC.
De meeste inleidingen verlopen zonder complicaties en de risico's van een ingeleide bevalling zijn meestal niet groter dan die van een normale bevalling. Wel is bij een inleiding goede controle en begeleiding nodig. Vaak wordt gezegd dat een ingeleide bevalling pijnlijker zou zijn dan een normale bevalling.
In Nederland wordt maar liefst 33% van de bevallingen van een eerste kind ingeleid, 46% krijgt een knip!
Niet zonder risico
Maar inleiden heeft ook een aantal nadelen. Zo wijst onderzoek naar een relatie tussen inleiden en overmatig bloedverlies bij de bevalling, een negatieve baringservaring van de moeder, een minder goede hersenontwikkeling van het kind en meer infecties bij het kind op latere leeftijd.
Bij de meeste vrouwen kondigt een bevalling zich aan door weeën. Weeën zijn samentrekkingen van de baarmoederspier. Het voelt als een soort kramp in je onderbuik. Het komt langzaam op en zwakt weer af.
Het hoofdje van de baby zit laag, en de druk tegen het laatste randje baarmoedermond en de onderrug kan heftig zijn. Terwijl je lichaam hard werkt om de laatste centimeters van de baarmoedermond te openen, bereidt het zich ook vast voor op de persfase.
Een bevalling kan prima zonder pijnbestrijding. Je kunt zelf veel doen om de weeën op te vangen, Je krijgt ruim voor de bevalling informatie van ons over hoe je zelf met de weeën om kan gaan en hoe je ze goed kunt opvangen. Bijvoorbeeld door in bad te gaan, afleiding te zoeken of op je ademhaling te letten.
Een niersteenaanval is volgens de uroloog 'de ergste pijn die er bestaat'.
Iedere vrouw in Nederland heeft tijdens de bevalling 24/7 recht op pijnbestrijding. Toch gaat dat in de praktijk lang niet altijd het goed. Uit onderzoek van Ouders van Nu en EenVandaag blijkt dat maar liefst 25% van de Nederlandse moeders, ondanks dat ze erom vroeg, geen ruggenprik kreeg.
Het bekkengebied is zachter en beter doorbloed.Daardoor kan bevallen in bad minder pijn doen voor vrouwen met bekkenpijn.
Soms adviseert men om langer te blijven, zoals na een zeer langdurige bevalling, of om het glucosegehalte in het bloed van uw baby te kunnen controleren. Uw kind wordt dan nog een of enkele dagen op de afdeling Geboortezorg van het ziekenhuis geobserveerd.
De verloskundige regelt deze afspraak voor je. Wanneer de ballonkatheter er niet vanzelf uitvalt en je hebt tussentijds geen spontane weeën of gebroken vliezen gekregen dan zal ongeveer 24-36 uur na het plaatsen van de ballonkatheter de verloskundige bij je thuis langskomen.
Vaak gebeurt dit op de polikliniek. In ons ziekenhuis is het mogelijk om al voor de inleiding een kijkje op de verloskamers te nemen. Over het algemeen moet je dezelfde spullen meenemen als bij een 'gewone' bevalling: kleding voor jezelf voor tijdens en na de bevalling, toiletartikelen en babykleertjes.