Normale afscheiding hoeft niet behandeld te worden.Wanneer er sprake is van een infectie kan dit vaak behandeld worden met medicijnen die je moet slikken of in je vagina moet inbrengen.
Normale vaginale afscheiding is wit of doorzichtig en geurloos. Als de vaginale afscheiding ineens veel meer wordt, een andere kleur heeft of vervelend ruikt, kan dit wijzen op problemen. Bijvoorbeeld op een seksueel overdraagbare aandoening (soa) of ontstekingen in het kleine bekken.
Hoe problemen met vaginale afscheiding voorkomen
Zorg voor een gezonde weerstand: neem voldoende beweging en eet gezond. Vermijd tabak, te veel alcohol en stress. Zorg ook voor voldoende slaap. Was je vagina met water, gebruik daarbij geen zeep.
Witte afscheiding, ook wel witte vloed genoemd, is de manier van je lichaam om de boel schoon te houden. Het wordt op een natuurlijke manier aangemaakt in de baarmoederhals of de cervix, en de hoeveelheid varieert gedurende je menstruatiecyclus. De meeste vrouwen hebben vlak voor ze ongesteld worden veel afscheiding.
Dit slijm is helder en glanzend, als rauw eiwit, en soms ook draderig. Dan ben je vruchtbaar. Als de vruchtbare dagen voorbij zijn, verandert het slijm weer en wordt het heldere slijm witter en dikker. De slijmverandering duurt drie tot vier dagen.
Blijf nog even liggen na de seks
Voor velen nog steeds een fabeltje, maar steeds meer onderzoeken wijzen uit het dat helpt: een kwartiertje blijven liggen na het vrijen. Desnoods met een kussentje onder je kont. Zo geef je de spermacellen de kans om de baarmoeder in te glijden.
Uit je vagina verlies je soms wat slijm/vocht, dit noemen we afscheiding. Het is normaal dat er afscheiding uit de vagina komt, dit is hoe je vagina schoon en gezond blijft. Normale afscheiding is meestal helder of wit van kleur. Soms lijkt het wat geel als het opdroogt in je onderbroek.
Normale vaginale afscheiding
Dit is volkomen normaal. Als vaginale afscheiding opdroogt, wordt het een beetje geel. Vlak voor je menstruatie verandert je witte vloed soms in een plakkerige afscheiding. Normale vaginale afscheiding is vloeibaar en doorzichtig of wit van kleur.
Cervixslijm aan het begin van je cyclus
Het slijm is in de eerste week na je menstruatie (begin van je cyclus) meestal taai en dik, waardoor de baarmoedermond wordt afgesloten, waardoor zaadcellen er niet doorheen kunnen komen. Het cervixslijm wordt steeds vochtiger naarmate je dichterbij je eisprong komt.
Als de vruchtbare dagen voorbij zijn, verandert het slijm weer en wordt het heldere slijm witter en dikker. De slijmverandering duurt 3 tot 4 dagen. Verandering van de baarmoedermond. Ook de baarmoederhals verandert in de loop van de cyclus.
Voor vrijen zonder pijn moet u seksueel opgewonden zijn. Opwinding maakt uw vagina vochtig. Uw bekkenbodem is al ontspannen of ontspant nu. Als dit niet gebeurt, is seks voor een vrouw vaak pijnlijk.
Vocht uit uw vagina is normaal. Het is doorzichtig of wit. Het ruikt vaak een beetje zuur. Soms maakt uw vagina meer vocht.
Twee soa's die vaak gepaard gaan met een onaangename geur zijn trichomoniasis en gonorroe. Trichomoniasis wordt veroorzaakt door een parasiet en is een veel voorkomende soa. Deze soa zorgt over het algemeen niet voor veel klachten. Toch ontstaat er vaak geurende of stinkende afscheiding door trichomoniasis.
Sommige seksueel overdraagbare aandoeningen veroorzaken veel afscheiding. Je hebt dan meer witte vloed dan je gewend bent. Vaak gaat het ook gepaard met andere symptomen, zoals een verandering in kleur of structuur. Toch komt het ook vaak voor dat vrouwen niets merken van een soa.
Je hebt de meeste kans om zwanger te worden als je een paar keer vrijt in de 6 dagen voor je eisprong. De eisprong is 2 weken voordat je ongesteld wordt. De meeste vrouwen die dit doen zijn dan in 1 jaar zwanger. Ga naar je huisarts als je na een jaar nog niet zwanger bent.
In het kort. Als je net voor je eisprong om de 2 tot 3 dagen vrijt en na 1 jaar nog niet zwanger bent, kun je uitzoeken hoe dat kan komen. Je kunt testen of je een eisprong hebt: door je temperatuur elke dag te meten of met een urinetest. De huisarts kan testen of je een soa hebt gehad.
Symptomen zwangerschap en jouw lichaam
De eerste signalen van je zwangerschap zijn: gevoelige en opgezette borsten, tepels die groter en donkerder zijn, misselijkheid, vaak moeten plassen, trek in eten op vreemde momenten en sneller moe zijn. Het komt allemaal door nieuwe hormonen!
Ja, dat kan zeker! Als je zonder voorbehoedsmiddelen seks hebt met een jongen (waarbij zijn sperma in jouw vagina terecht komt) kun je altijd zwanger worden. Dus net zo goed als het de eerste keer is. Dit kan trouwens ook gebeuren als je alleen maar friemelt met elkaar.
Een onderzoek uit 2016 onder 500 vrouwen die intra-uteriene inseminatie ondergingen, toonde aan dat er geen verschil was in zwangerschapspercentages tussen vrouwen die direct opstonden na het vrijen of 15 minuten met de benen omhoog lagen [1].
Ja, er is een kans dat het voorvocht sperma kan bevatten, dus het is mogelijk om zwanger te worden, zelfs als er geen volledige ejaculatie in de vagina plaatsvindt. Het is volkomen normaal om je af te vragen of je zwanger kunt worden met de terugtrekkingsmethode of zelfs door genitaal contact.
Gezonde vagina's kunnen een beetje fris-zurig en een beetje ziltig ruiken. Ook een beetje een zoete geur wordt vaak genoemd (maar let op: een zoete smaak is niet in de haak ā haha rijmende oneliner ā zie verderop).
Bij bacteriƫle vaginose verandert er veel in de afscheiding. Dit komt door een onbalans tussen natuurlijke bacteriƫn en schimmels in de vagina. Naast een andere kleur en samenstelling kan de geur anders worden. Er ontstaat dan een onaangename, vaak visachtige, geur.
De geur wordt vaak omschreven als āflauwā ā zoals sperma. Als je symptomen vertoont die niet normaal zijn, zoals bijvoorbeeld een erg verschillende of onwelriekende afscheiding, moet je een arts opzoeken. Dit kan namelijk het gevolg zijn van een ontsteking van de vagina, een schimmelinfectie of bacteriĆ«le vaginose.
Van de vrouwen die zwanger willen worden, is 70 Ć 80% binnen een jaar ook daadwerkelijk zwanger. Bij vrouwen boven de 35 jaar duurt het gemiddeld langer voordat ze zwanger worden. Vanaf het 40-ste levensjaar neemt de kans dat een vrouw spontaan zwanger wordt sterk af.
Je kan ongeveer 5 dagen voor en 1 dag na de eisprong zwanger worden. Regelmatige cyclus van 34 dagen: de eisprong komt rond dag 20 van je cyclus. Je kan ongeveer 5 dagen voor en 1 dag na de eisprong zwanger worden.