Een goed paar loopschoenen gaan gemiddeld 850 tot 1000 kilometer mee. Hoe snel je jouw loopschoenen moet vervangen is dus afhankelijk van hoe vaak je loopt. Er zijn enkele manieren waarop je je trainingskilometers kan bijhouden.
Levensduur. De meeste hardloopschoenen gaan gemiddeld tussen de 600 en 1.000 kilometer mee. Wanneer je gemiddeld 20 kilometer per week loopt bereik je deze afstand al binnen een jaar. Na deze afstand vermindert de demping van je schoen of verdwijnt deze zelfs helemaal.
Om te bepalen of je schoenen aan vervanging toe zijn kun je kijken naar het slijtagepatroon. Slijtage onder de hak en bal van de voorvoet zijn belangrijke tekenen van verval. Daarnaast kun je kijken naar rimpels in de tussenzool – dat is een teken dat de oorspronkelijke demping achteruit is gegaan.
Een overzicht van oktober 2011 van 18 jaar lang onderzoek gepubliceerd in Footwear Science laat zien dat hardloopschoenen van hoge kwaliteit meer dan 950 kilometer kunnen meegaan. Maar deskundigen raden meestal aan om je hardloopschoenen om de 500 tot 800 kilometer te vervangen.
Het aantal kilometers dat je op de schoenen loopt: hoe meer je loopt, hoe sneller je aan een nieuw paar schoenen toe bent. Er wordt wel eens gezegd dat wandelschoenen gemiddeld 1000 tot 1500 kilometer meegaan, maar dit hangt ook van de onderstaande factoren af.
Wel kan er een vuistregel voor aangehouden worden: vervang je sneakers als je er zo'n 480 kilometer tot 800 kilometer op hebt gelopen of vervang ze elke zes tot acht maanden.
Het slijtagepatroon van je oude hardloopschoenen vertelt al veel over jouw pronatietype; de loopanalyse van een specialist nog veel meer, omdat ook factoren als gewicht en stand van de voeten een rol spelen in het kiezen van de beste schoen.
De beste hardloopschoenen van 2022 zijn de Nike Air Zoom Pegasus 38. Nike, Asics en Saucony zijn de meest toonaangevende merken in de hardloop niche. Daarnaast hebben de merken New Balance, Brooks en Mizuno ook een sterke collectie, zowel voor de beginnende hardloper als gevorderden.
RECYCLE JE HARDLOOPSCHOENEN
In iedere Runnersworld winkel kun je sinds 2016 jouw oude hardloopschoenen inleveren. Van het gerecyclede materiaal worden weer nieuwe hardloopbanen, kinderspeelplaatsen en zelfs veters gemaakt.
Uiteraard is dit voor een gedeelte totaal afhankelijk van smaak en voorkeur, maar een aantal goede duurzame merken die werken volgens eerlijke regels zijn: Durea schoenen, Gijs, Xsensible Schoenen en Magnanni. Deze schoenen worden geproduceerd onder eerlijke omstandigheden in Nederland en Spanje.
Bij normaal gebruik geldt als vuistregel dat een loopschoen na 1500 tot 2000 km moet vervangen worden. Loop je 30 km per week, dan betekent dat dus dat je na één tot anderhalfjaar je schoenen moet vervangen. Loop je minder, dan moet je toch om de drie jaar een nieuw paar schoenen kopen.
Door af te wisselen met meerdere paren hardloopschoenen kun je de levensduur van je schoenen verlengen. De slijtage van je schoenen neemt namelijk progressief toe en dit proces wordt vertraagd door je schoenen tussen trainingen voldoende tijd te geven om te herstellen.
De Nike Air Pegasus zijn de aller beste neutrale hardloopschoenen vanwege de goede demping en hoge mate van comfort. Door de enigszins acceptabele prijs en het mooie uiterlijk is hij een echte allemansvriend.
Behandeling van overpronatie
De opties zijn vooral het doen van oefeningen om de voeten hun natuurlijke kracht en looppatroon terug te geven en het dragen van zooltjes. Oefeningen die je zou kunnen doen zijn onder andere de hielspoor oefeningen voor kracht die we eerder beschreven hebben.
De juiste maat
Meestal koop je hardloopschoenen een maat groter dan je normale schoenen. Als je hardloopt zetten je voeten uit waardoor ze meer ruimte nodig hebben. Hebben je hardloopschoenen niet de juiste maat dan kun je zere tenen, blaren en blauwe teennagels krijgen.
Van de Nike Vaporfly's wordt wel gezegd dat ze na 150 km al aan kwaliteit inboeten.
De ingezamelde schoenen worden in een sociale werkplaats in Nederland helemaal uit elkaar gehaald. Zo kunnen de verschillende materialen van de schoen apart kunnen worden gerecycled. De drie belangrijkste materialen zijn het rubber uit de onderzool, het foam uit de dempende laag en het textiel uit de toplaag.
Merken zoals Xsensible, Durea, Finn Comfort, Joya schoenen, Gijs schoenen, Floris van Bommel en ViaVai schoenen zijn de betere merken voor schoenen voor hele dag op te staan.
Goede en voldoende dempende neutrale hardloopschoenen voor beginners zijn bijvoorbeeld: Brooks Ghost. Asics Cumulus. Saucony Ride.
Goede demping
De demping in een schoen zorgt er namelijk voor dat de kans op blessures verlaagd wordt, en het vergroot het loopcomfort. Door een innovatieve samenstelling van de zool biedt het ongeveer 2,5 keer meer demping dan een reguliere hardloopschoen.
Je spreekt van overpronatie (of antipronatie) als de voet overmatig kantelt of kantelt op momenten waarop dit niet moet, bijvoorbeeld aan het eind van de standfase van de loopbeweging.
Loopschoenen zijn gemaakt voor een hiellanding, waarbij deze piekkracht moet opgevangen worden. Daarna kantelt de voet naar binnen (pronatie), wat samen met het doorzakken van het voetgewelf zorgt voor schokdemping. Aangepaste loopschoenen proberen deze pronatie te controleren.
De meest voorkomende eigenschappen bij veel Asics running schoenen zijn de gel laag en de hoge mate van comfort waardoor makkelijk vele kilometers aflegt zonder je voeten te overbelasten. Het merk blijft zicht verbeteren door de steeds beter wordende pasvorm en extra comfort.
Er bestaat geen algemene levensduur voor wandelschoenen, maar als ze 1.500 km op de teller hebben staan, is er meestal wel actie nodig. Bedenk ook: loop je vaak op harde ondergronden, dan slijten de zolen wat sneller dan wanneer je vooral in de duinen wandelt. Ook zware bepakking kan slijtage in de hand werken.
Want hoeveel schoenen heeft de Nederlandse vrouw eigenlijk? Enig zoekwerk op internet levert verschillende aantallen op. Het houdt het midden tussen de 17 en 35 paar schoenen per vrouw.