Biologische gember is het makkelijkste te stekken, want net als aardappelen wordt gember normaal gezien altijd bestraald met groeiremmers en dat betekent dat 'ie ook bij jou thuis niet zal ontkiemen. Maar in dit geval moet de gember dus wel ontkiemen!
Gember is een tropische plant en heeft warmte nodig om te kunnen groeien. Tijdens warme zomermaanden kan de plant buiten staan, maar over het algemeen zijn de omstandigheden in huis stabieler. Plaats de wortelstok enige uren in water om te weken en plant hem dan met de ogen naar boven ondiep in potgrond.
Uitlopers op de gemberwortel zijn kleine bultjes op stronk die iets witter zijn dan de korst van de gemberwortel. Hier komt uiteindelijk de plant uit. Poot ongeveer 3 à 5 cm wortel (met minstens één uitloper) in een pot met compost. Houd de compost vochtig door circa om de 3 dagen een beetje (1/4 kopje) water te geven.
De planten worden uiteindelijk zo'n 70 centimeter hoog, met smalle bladeren). Je oogst gember voor het serieus koud wordt met kans op nachtvorst. Buiten zal dat rond oktober zijn, in de kas kunnen de planten wellicht tot in november blijven staan.
Gember is de wortel van de gemberplant. Om gember te laten groeien heb je gelukkig geen grote moestuin nodig. Sterker nog: doordat gember een tropische plant is, groeit het goed in een warme omgeving. Jouw warme huis en flink wat water volstaat prima.
Vul de pot met potgrond en plaats de gember in het midden van de pot met de knoppen naar boven gericht. Bedek de wortel daarna met een dun laagje aarde. Geef je plant vanaf dat moment iedere dag een beetje water, totdat 'ie blaadjes krijgt. Eén keer in de maand kun je plant eventueel nog wat extra plantenvoeding geven.
Gember is een tropische plant en houdt van een warm klimaat. Hij kan niet tegen vorst en ook niet goed tegen direct zonlicht. Kies dus een mooi warm plekje in huis, en in de zomer best een schaduwrijk plekje op het terras.
Hedychium is de mooiste en meest winterharde gember plant. Deze exotische gemberplant heeft prachtige bloemen op lange stelen die een zeer aangename, ver dragende, zoete geur afgeven. De Hedychium zal uw tuin een bijzondere architecturale structuur geven. Het is een makkelijke plant die zich goed vermeerdert.
Gember biedt een bom van gezonde eigenschappen. Het bevat vezels en diverse vitamines en mineralen die je lichaam beschermen tegen ontstekingen. Het helpt tegen misselijkheid en menstruatiekrampen en het bevordert de opname van voedingsstoffen terwijl het anderzijds je insulinegehalte helpt te reguleren.
Gemberthee Gemberthee helpt tegen keelpijn, verstopte neus en koude rillingen. Het recept: 3 theelepeltjes geraspte gemberwortel, halve liter water, 2 eetlepels vers citroensap, 1 eetlepel honing. Laat gember en water 10 minuten sudderen in een afgedekte pot.
Maar voor de liefhebber van sierplanten zijn er ook mogelijkheden genoeg. Er zijn veel vaste planten uit de gemberfamilie die bij ons net wel, of net niet winterhard zijn.
Wikkel de gember in een stuk keukenpapier en doe in een afgesloten vershoudbakje. Zet het bakje vervolgens in de groentelade van de koelkast. Hierdoor blijft de gember ± 3 weken lang houdbaar!
Je kunt kurkuma in een pot met aarde planten en in de vensterbank houden, als je vensterbank daar (ook qua zonlicht) geschikt voor is. Kurkuma kan gedurende de zomer ook buiten in de tuin staan, maar plant de wortels dan bij voorkeur in een plantenbak en niet in de volle grond.
Algemene bijwerkingen
Bij gebruik van gember, vooral in poedervorm, worden soms brandend maagzuur, maaglast, diarree en verhoogde menstruele bloeding gerapporteerd (1,2).
Gember is een wortelknol van de gemberplant. Al in de middeleeuwen werd de knol gebruikt om gerechten op smaak te brengen. Vlees wordt malser door gember, omdat verse gember een eiwitsplitsend enzym bevat. Gember is als verse knol te koop, maar ook als gembersiroop of gemberpoeder.
Stukken verse gember kun je in een open plastic zakje in de groentelade van de koelkast bewaren. Op deze manier blijft de gember 3 weken goed. Verse gember kun je ook invriezen in kleine porties. Gekonfijte gember en gemberpoeder kun je maanden bewaren in afgesloten potjes.
Een aantal studies hebben aangetoond dat gember effectief is in het wegnemen van je slaapproblemen. Gember is namelijk een hele goed bron van zink, en zink heb je nodig om melatonine aan te maken, en aangezien melatonine het belangrijkste slaaphormoon is, is het belangrijk om deze voedingstoffen binnen te krijgen.
De schil van gember is bruin en droog, maar in feite is hij perfect te eten. Koop je een gemberknol in de supermarkt, dan volstaat het om de schil goed af te spoelen. Je kan eventueel ook een spons gebruiken. Hoe ouder de gember, hoe taaier en droger de schil.
Gember stimuleert je spijsvertering
Ook je speekselproductie, gal- en maagsappen krijgen een boost van gember. Daardoor gaat je maaginhoud sneller naar je darmen, en neemt een opgeblazen gevoel af. Ook verbetert gember de peristaltiek (samentrekkingen) in je darmen.
Knoflook kun je niet zaaien, knoflook moet je poten. De beste tijd om knoflooktenen buiten in de volle grond te poten, is het najaar. Je kunt dus knoflook planten van half september tot half november. Hoe eerder gepoot, hoe eerder je kunt oogsten.
Op gember maken supermarkten een behoorlijke winst. De prijzen waarvoor Total Produce aan de groothandel en detailhandel verkoopt, liggen rond de 13 euro per kilo.
Je drinkt het uit een klein glaasje (shot), meestal in één of twee slokjes. Een shot is ongeveer 30 milliliter. Gembershots worden gemaakt door verse gemberwortel te persen of door verse, geraspte gember te combineren met andere sappen, zoals citroen- of sinaasappelsap.
De beste tijd om knoflook te planten is vanaf september tot half november of na de eerste nachtvorst. Rond deze tijd heb je vast wel wat ruimte in je bakken. Veel groentes zijn al geoogst en er is niet veel meer wat je kunt zaaien en planten.
Historici denken dat de plant niet van nature in zijn huidige vorm bestond, maar door mensen zo werd geteeld. De meeste gember komt uit Azië. India is de grootste producent, gevolgd door China en Indonesië.
De oorsprong
Gember is een specerij die afkomstig is van de wortelstok van de gemberplant. De specerij is nooit in het wild aangetroffen. Men denkt dat de plant oorspronkelijk uit China komt, maar dat is niet geheel zeker. Inmiddels komt de meeste gember uit India.