Het enige effect dat je bereikt met olijfolie op je huid smeren is dat je de huid volledig afsluit. Dit zorgt ervoor dat het vocht niet uit de huid kan verdampen en de huid niet uitdroogt. Maar om nu de hele dag met een vette, glanzende en glibberige huid van de olijfolie rond te lopen? Daar zit niemand op te wachten.
Olijfolie bestaat voor ongeveer 70% uit voornamelijk enkelvoudig onverzadigde vetzuren en heeft een hoog gehalte aan vitamine E. Onverzadigd vet staat bekend om de gunstige gezondheidseffecten. Onverzadigd vet verlaagt het LDL-cholesterol. Op die manier verkleint onverzadigd vet het risico op hart- en vaatziekten.
Olijfolie is rijk aan antioxidanten, voornamelijk vitamine E, waarvan lang werd gedacht dat ze het risico op kanker verkleinen. Bovendien is olijfolie in vergelijking met alle andere plantaardige oliën het rijkst aan enkelvoudige onverzadigde vetten die niet oxideren in het lichaam.
Een halve eetlepel (wat overeenkomt met 7 gram) olijfolie per dag blijkt bovendien al afdoende, al is meer nooit verkeerd. “Ongeveer 40 gram per dag levert de meeste gezondheidsvoordelen op,” zegt onderzoeker Marta Guasch-Ferre in een interview met Scientias.nl.
De Extra Vierge-olijfolie van Bertolli krijgt de hoogste waardering in een smaaktest van AD. Ook de reguliere olijfolie van Monini scoort beter dan de huismerken van AH, Ekoplaza, Jumbo en Lidl.
Waarom is olijfolie gezond? Extra vergine olijfolie staat bekend als een gezonde olie vanwege de voedingsstoffen die erin zitten. Voor onze extra vergine olijfolie gebruiken we bewust onrijpe olijven of olijven die vroegrijp zijn. Deze bevatten doorgaans meer gezonde voedingsstoffen dan volrijpe olijven.
Bakken, braden, dressings maken, als smaakmaker op brood of in de soep: met olijfolie kan ontzettend veel. Deze olie is goed voor de gezondheid, omdat er veel onverzadigd vet in zit. Olijfolie staat in de Schijf van Vijf. Olijfolie komt uit het vruchtvlees en de pitten van de olijf.
Olijfolie. Olijfolie van topkwaliteit bevat nog meer oliezuur dan raapzaadolie en is daarom een zeer goed middel tegen verhoogde cholesterol. Dikwijls wordt aangeraden dat je zoveel mogelijk olijfolie moet gebruiken om je cholesterol te verlagen.
Extra vierge olijfolie bevat enkelvoudige onverzadigde vetzuren en antioxidanten (vitamine C en E). Dit pakketje maakt dat het gebruik van de olie een positief effect heeft op het lichaam. Er komen namelijk natuurlijke stoffen in het bloed die er bijvoorbeeld voor zorgen dat het cholesterol onder controle blijft.
Experts zeggen dat het eten van één eetlepel olijfolie per dag de norm is. Weet wel dat een eetlepel olie 100 calorieën bevat. Als je probeert af te vallen, dien je hiermee rekening te houden. Ter compensatie kan je andere vetten in je dieet (bijvoorbeeld boter) vervangen door olijfolie.
Olijfolie is een goede vervanger van jouw vochtinbrengende crème. De olie hydrateert de huid, daarom werkt dit uitstekend tegen uitdroging, irritaties en andere gevoeligheden. En weet je wat ook nog mooi meegenomen is? Olijfolie is een natuurlijk product, dus je weet 100% zeker dat je geen troep op je gezicht smeert.
Kies voor extra vierge. Extra vierge is een Europees beschermde benaming voor de beste kwaliteit van olijfolie. Dat betekent: alleen mechanisch geperst, koudgeperst onder de 28°C en van nature maximaal 0,8% vrije vetzuren (zuurtegraad). Kies zowel voor extra vierge om koud te gebruiken als warm (gefilterd).
Eczeem behandelen met olijfolie is een goede natuurlijke oplossing, alleen moet je nooit zomaar olijfolie op je huid smeren; dit kan alleen maar zorgen voor extra irritatie.
Je zou het misschien niet denken, maar olijfolie is een beautyproduct waar je heel veel mee kan en vooral een redmiddel voor vrouwen met een droge huid. Vooral met dit weer is de kans groot dat je droge lippen hebt. Die vervelende velletjes zijn verleden tijd als je er een druppel olijfolie op smeert.
Haver, peulvruchten en fruit die pectine bevatten (zoals citrusvruchten, appels en grapefruits) helpen om je cholesterol te verlagen. In je darmen gaan de pectinevezels een verbinding met gal aan. Daardoor worden er minder vetten door je lichaam opgenomen.
Zonnebloemolie bevat duidelijk meer vitamine E dan olijfolie, wat de cellen, celwand, bloedbaan en weefsels beschermt. Ook bevat zonnebloemolie meer vitamine K, wat nodig is voor een goede bloedstolling. Olijfolie bevat dan weer meer omega 3-vetzuren, die beschermen tegen hart- en vaatziekten.
Dagelijkse behoefte essentiële vetzuren
Dat betekent dat lijnzaadolie relatief teveel omega 3 bevat. Dat verschil kun je goed maken door het in een ideale verhouding te mengen met vrijwel elke andere olie, behalve olijfolie. Olijfolie bevat namelijk te weinig basis omega 6 vetzuren.
Wanneer we kijken naar het verzadigd vet zien we dat 'Bertolli Pastasaus tradizionale' net als de meeste calorieën ook de meeste verzadigde vetten bevat. Dit product bevat echter ook meer totaal vet dan de andere producten en dus zegt dit nog niet veel over de vetverhouding.
Gezondheid
Dit product kan de dagelijkse uitzondering zijn op een verder gezond voedingspatroon. In een gezonde dagelijkse voeding passen oliën en vetten. Er zijn gezondere opties dan Bertolli Margarine. Bertolli Margarine is een prima keuze als dagelijks extraatje.
De olie zorgt ervoor dat schadelijke (darm)bacteriën, die ontstekingen en infecties kunnen veroorzaken, zich minder snel kunnen ontwikkelen. Dat heeft een gunstig effect op het spijsverteringsproces, verbetert de werking van de darmen en voorkomt constipatie.
Olijfolie is heel gezond. Het is een van de goede vetten om te gebruiken in de keuken. Maar ook om bijvoorbeeld je lever schoon te houden.
Om te bakken kun je het beste kiezen voor een VIERGE olijfolie. Bij deze oliën verandert de vloeibare substantie niet van kwaliteit en smaak als deze wordt verhit. En dan het rookpunt. Het rookpunt van olijfolie kan sterk uiteenlopen door kwaliteit, en het soort olijf wat is gebruikt bij persing.