Er worden 2 types anorexia onderscheiden: het beperkende type en het purgerende type. Bij het beperkende type anorexia ligt de nadruk op het onder controle houden van het gewicht door (te) weinig te eten en overmatig te sporten. Het purgerende type staat ook wel bekend als het gemengde type.
Zowel bij anorexia en orthorexia ben je obsessief bezig met eten. De obsessie met eten geeft je een gevoel van controle. Bij orthorexia gaat het jou echter niet om de hoeveelheid eten die je binnenkrijgt, maar of het voedsel in jouw ogen gezond is.
Het gaat hier meestal om kleine, tengere kinderen en dit sinds kleuterleeftijd. Er is geen gestoorde gedachtegang rond gewicht en lichaamsbeeld, noch bestaat er ander specifiek abnormaal eetgedrag. Zij eten alles, doch in kleinere hoeveelheden.
Anorexia, het purgerende type
Hierbij wordt weinig eten afgewisseld met eetbuien, die vervolgens worden gecompenseerd door braken, het gebruik van laxeermiddel of andere vormen van compensatie. De fasen van eetbuiten en compenseren wisselen elkaar af. Deze vorm van anorexia heeft veel overeenkomsten met boulimia.
De APA-richtlijn beschrijft dat bij het starten van de behandeling of bij starten van gewichtstoename 30-40 kcal per kg lichaamsgewicht per dag (gemiddeld 1000-1600 kcal/dag) wordt gehanteerd. Vervolgens wordt dat opgehoogd tot 70-100 kcal/kg/dag.
Er worden 2 types anorexia onderscheiden: het beperkende type en het purgerende type. Bij het beperkende type anorexia ligt de nadruk op het onder controle houden van het gewicht door (te) weinig te eten en overmatig te sporten. Het purgerende type staat ook wel bekend als het gemengde type.
Bij de eetstoornis ARFID wil of durf je bepaald voedsel niet te eten en/of eet je te weinig. Hierdoor krijg je te weinig voedingsstoffen binnen. Je eet bepaald voedsel niet. Je wilt bijvoorbeeld bepaald voedsel niet eten door de geur, kleur of smaak, de temperatuur of door hoe het aanvoelt in je mond.
Iemand met orthorexia nervosa is obsessief bezig met gezond eten. Het begint onschuldig; je wilt afvallen of je wilt gezonder gaan eten. Suikers en vetten vermijd je. Je gaat op de calorieën letten.
Wat is anorexia athletica? Anorexia athletica is een drang of obsessie naar overmatig sporten in combinatie met te weinig eten. Je verbruikt extra calorieën door het sporten, maar het eetpatroon wordt daar niet op aangepast. Je verbruikt dus meer calorieën dan dat je binnenkrijgt door je voeding.
Boulimia nervosa ofwel 'vraatzucht' is bijna het tegenovergestelde van anorexia. Mensen met deze eetstoornis hebben last van heftige eetbuien. Tijdens zo'n aanval zijn ze alle controle over zichzelf kwijt. Hierna gebruiken ze braken en/of laxeermiddelen en vochtafdrijvende pillen om niet aan te komen.
Anorexia nervosa betekent in het Latijn 'gebrek aan eetlust door nerveuze omstandigheden'. Als je anorexia hebt, dan ben je geobsedeerd door alles wat met je gewicht, lichaamsomvang en eten te maken heeft. Mensen met dit eetprobleem eten extreem weinig waardoor ze afvallen en veel gewicht verliezen.
Anorexia bij ouderen
Eetproblemen op latere leeftijd kunnen ook leiden tot anorexia. De link tussen die problemen en anorexia wordt niet snel gelegd. Sommigen wisten niet eens dat op latere leeftijd nog anorexia kon ontwikkelen. Die signalen die kunnen wijzen op anorexia zijn vergelijkbaar met die van jongere mensen.
Pica eetstoornis oorzaak
We kunnen nog geen exacte oorzaak geven voor het ontstaan van pica. Net als bij andere eetstoornissen, gaat het vaak om een combinatie van factoren. Wél blijkt uit onderzoek dat iemand met pica vaak ook is gediagnostiseerd met een ontwikkelingsstoornis of een psychische stoornis.
Kies vooral groente, fruit, volkoren producten, peulvruchten, noten en vis. Kies en kook met verse producten. Dan bepaalt u zelf hoeveel vet, suiker en zout u gebruikt. Drink water, thee en koffie zonder suiker, en eventueel melk.
Ze eten verstandig, sporten regelmatig, slikken af en toe vitaminepillen en drinken wel eens een verrijkt melkdrankje. Maar het kan ook de verkeerde kant opgaan. Onlangs is namelijk ontdekt dat je ook té gezond kunt eten. Het kan leiden tot een eetstoornis, orthorexia nervosa (gerelateerd aan anorexia nervosa).
Binge Eating Disorder kenmerken
geen controle hebben over de eetbuien en niet kunnen stoppen met eten tijdens zo'n eetbui. sneller eten dan normaal en niet stoppen bij een vol gevoel. veel eten in korte tijd. geen honger hebben, maar toch het gevoel hebben dat je moet eten.
We spreken van een ruminatiestoornis als je gedurende een maand of langer regelmatig het voedsel in je maag oprispt. De aandoening komt voornamelijk voor bij (jonge) kinderen, maar ook volwassenen kunnen deze stoornis hebben. De naam ruminatiestoornis is afgeleid van het Latijnse woord ruminare, wat herkauwen betekent.
Het eenzijdige voedingspatroon leidt tot ondergewicht en ondervoeding door een tekort aan essentiële voedingsstoffen zoals eiwitten, essentiële vetzuren, vitamines en mineralen.
Eerder werd deze stoornis gediagnosticeerd als Eating Disorder, Not Otherwise Specified of EDNOS, een vage diagnose van eetstoornissen die niet passen in de diagnose van anorexia of boulimia.
Infantiele anorexia wordt gedefinieerd als kinderen die langdurig zonder duidelijke oorzaak een adequate hoeveelheid voeding weigeren, waardoor een groeiachterstand ontstaat.
Eetstoornis NAO (Niet Anderszins Omschreven)
De eetstoornis NAO is een combinatie van symptomen van andere eetstoornissen, zoals bijvoorbeeld anorexia, boulimia of Binge Eating Disorder (BED). Alleen voldoen deze symptomen niet helemaal aan de criteria die bij die eetstoornissen horen.
Als je de volgende symptomen herkent bij jezelf – of iemand in je omgeving – kan het zijn dat er sprake is van anorexia nervosa: Je hebt een normaal of te laag lichaamsgewicht, maar vindt jezelf toch te dik. Je bent (te) veel afgevallen in een korte tijd.
Minder of geen eetlust hebben (anorexie) is niet erg, als het niet lang duurt. Maar als je te lang te weinig eet, kan dat leiden tot ondervoeding en cachexie. Dan is je lichaam verzwakt, vermagerd en is je weerstand laag. Cachexie wordt veroorzaakt door langdurig en ernstig ziek zijn.
Deze verschijnselen kunnen wijzen op een eetprobleem: Je wordt steeds banger om aan te komen. Je bent steeds meer met eten bezig. Je vindt jezelf dik, terwijl je een normaal gewicht hebt voor je lengte en leeftijd of zelfs te weinig weegt.