Zet wat water op in een fluitketel of een pannetje (of gebruik je Quooker, als je die luxe in de keuken hebt) en stoom die hardnekkige (vet)vlekken van je favoriete suède schoenen af. Borstel voorzichtig met je suèdeborstel of anders met een schoon nagelborsteltje. Laat je gestoomde schoenen vervolgens goed drogen.
Reinig suède door te stomen. Kook een pannetje water en stomen maar. De suède kleur krijgt meteen een opleving! Kamertemperatuur opdrogen: Laat je schoenen opdrogen bij kamertemperatuur en borstel vervolgens over je schoenen met een speciale borstel om het suède zachter te maken.
Reinig de schoen met de borstel. Borstel met de metalen haartjes in één richting voorzichtig over de schoenen. Ga niet in cirkeltjes draaien of ruw borstelen, dat kan het suède beschadigen. Na het borstelen zullen de schoenen al redelijk opgeknapt zijn.
Wil je een paar suède schoenen verven? Borstel in dat geval het leer goed schoon voordat je begint met verven. Wanneer het leren oppervlak echt vuil is, adviseren we de Angelus Easy Cleaner te gebruiken. Daarna verdeel je door middel van een meegeleverde wattenbol of penseel de suède leerverf over het oppervlak.
Een spray speciaal voor suède biedt uitkomst, zoals de Collonil Suède + Nubuck Spray. Deze suède spray bevat een extra kleuractivering die helpt de kleur van je suède schoenen als nieuw te houden. Het is hierbij wel belangrijk om een suède spray te kiezen in een kleur die matcht met de kleur van je schoenen.
Angelus Suede Indringverf is vloeibare verf die speciaal gemaakt is voor het verven van suède. Het kleurt en herstelt het suede. De verf is permanent en dring diep door in het suede. Je kunt deze verf aanbrengen met de bijgeleverde wattenstaafje, een kwast, lege marker, airbrush of een doekje.
Wanneer leer of suède nat wordt trekt het vaak samen. Het suède droogt dan in gekrompen toestand op, waardoor het leer barst wanneer je je voeten er later insteekt. Om dit te voorkomen verfrommel je lichtjes wat papier en stop je dit voorzichtig in je schoenen zodat het lijkt of er voeten in je schoenen zitten.
Wrijf hierbij zacht over het materiaal, behandel suède nooit te ruw, om beschadigingen te voorkomen en gebruik geen hardnekkige zeepproducten of schoonmaakmiddelen. Daarnaast raden wij het gebruik van schoenpoets of onderhoudsmiddelen voor leer af.
Leer en suède kunnen niet goed tegen water. Je spuit ze niet voor niets regelmatig in met een water- en vuilafstotende spray. Katoen of canvas kan iets beter tegen water, maar ook schoenen van deze materialen gooi je beter niet in de wasmachine. Het is beter om ze gewoon met de hand te wassen.
Veel mensen denken dat je suède niet nat mag laten worden, maar het tegenovergestelde is vaak waar. Door suède egaal nat te maken met schoon water zorg je ervoor dat de kleur egaliseert. Het is daarom ook goed om eens in de zoveel tijd je suède schoenen goed te wassen.
Een suède gum heeft een harde en zachte kant. De zachte kant gebruik je om het suède op te ruwen. Met de harde kant kun je vervuiling van suède verwijderen.
Hoe kan je suède onderhouden? Leer zonder beschermlaag of suède dat hard geworden is, wordt weer soepel op de volgende manier. Maak een mengsel van een half kopje warm water, tien druppels glycerine en een theelepel vloeibare paraffine. Alles goed mengen en nog dezelfde hoeveelheid warm water aan toevoegen.
Babyshampoo krijgt vet uit suede
Heb je (vet-)vlekken in suede, was het dan (met de hand) met babyshampoo. Je zult zien dat de vlek verdwijnt en dat je suede ook nog mooi blijft.
Suède schoenen gruwelen van water en vuil. Dus eigenlijk laat je ze bij regenweer beter in de kast staan. Heb je echt je zinnen gezet op dat ene paar laarsjes – ja, we begrijpen dat – dan kun je ze wel wat extra regenwapens geven. Allereerst maak je ze schoon met een speciale rubberen suèdeborstel.
Een vlek op je leren schoenen? Manusje-van-alles, Vaseline, does the trick. Smeer een beetje Vaseline op de vlek, laat het middeltje enkele uren zijn werk doen en ga dan met een droge doek over je schoenen. Bonus: Vaseline zorgt voor een waterdicht laagje!
Afhankelijk van het leer soort en je wensen zijn er een aantal alternatieve verf soorten voor je schoenen. Voor suede en nubuck kun je kiezen voor indringverf voor de meest grondige manier van verven. Daarnaast zijn er zogenaamde deppers die vooral bestaan uit heel veel kleurpigment.
Gebruik bij het poetsen van de schoenen een goede insmeer- of poetsborstel. Breng een kleine laag schoenpoets aan op de borstel en wrijf dit zorgvuldig uit over de schoen. Wees zuinig met de schoenpoets, het is de bedoeling dat de schoenpoets in het leer trekt en niet op de schoen blijft zitten.
Suède is een leersoort, het wordt gemaakt van de binnenkant van de huid (leer) dus niet de opperhuid. Suède heeft dus een losse structuur en is hierdoor wat minder duurzaam. Goed onderhoud is daarom een vereiste. Verschil suède en nubuck op kinderschoenen.
Impregneer je suède tas daarom met een water- en vuilafstotende spray. Als je iedere zes weken een dunne laag aanbrengt, is je tas goed beschermd! Is je tas toch nat geworden na een slecht getimede stortbui, droog ze dan niet op de verwarming, maar stop er kranten in die het vocht absorberen.
Gebruik leerverf of spuitverf voor schoenen van leer of vinyl. Dit zijn soorten acrylverf die gemaakt zijn om aan leerproducten te hechten, waaronder schoenen. Je kunt deze verfsoorten kopen bij een hobbywinkel. Je breng de verf aan met een kwast voor een gladde en duurzame afwerking.
Deze indringverf is bij Leerverfshop.nl verkrijgbaar in verschillende kleuren, en ook nog eens bijzonder voordelig geprijsd!
Bij De Echte Schoenmaker is het mogelijk om uw schoenen te laten verven voor een aantrekkelijke prijs. Zo zien de oude schoenen er weer nieuw en fris uit en ziet het er uit alsof u een nieuw paar schoenen in uw handen heeft. Steeds meer mensen kiezen ervoor om de schoenen te laten verven.
Het verschil tussen nubuck en suede
Suède wordt gemaakt van de onderkant van de dierenhuid, terwijl nubuck wordt gemaakt van de bovenkant van de huid. Deze bovenkant wordt bij nubuck opgeschuurd, waardoor fijne haartjes ontstaan. Dit geeft nubuck die luxere, ruwere uitstraling.