Bij dak- of vloerisolatie heb je een Rd-waarde van 3,8 nodig, omdat de vloer en het dak slechts 0,2 bijdragen. Hoe hoger de isolatiewaarde, hoe meer geld en energie je bespaart.
Een ideale isolatiewaarde voor je spouwmuur is 1,7 à 2 m2K/W. Naast de Rc-waarde zijn ook nog enkele andere termen van belang. Een kort overzicht: Lambda-waarde spouwmuur (λ) = W/mK: deze waarde geeft aan hoe goed een isolatiemateriaal warmte geleidt.
De Rd-waarde van de dakisolatie moet minimaal 3.5 m² K/W bedragen. Hoe je die waarde bereikt, en wat voor isolatiemateriaal je gebruikt, mag je zelf beslissen, zolang het dak thermisch gezien maar voldoende presteert. Bovendien moet de gehele oppervlakte van dakisolatie voorzien worden.
In het nieuwe bouwbesluit staat opgenomen dat de RC waarde van minimaal 3,5, bij daken 6 en bij gevels 4,5 een harde eis is geworden. Daarom zal alles op alles moeten worden gezet om een woning goed geïsoleerd op te leveren of goed geïsoleerd te laten renoveren.
De isolatiedikte van woningen en bedrijfspanden is wettelijk vastgelegd in de BEN-normen. Vanaf 2021 moet elke nieuwbouwwoning nagenoeg energieneutraal zijn. De juiste isolatie is één van de vereisten. Voor zowel muren, vloeren als daken geldt een minimumdikte van 15 centimeter isolatiemateriaal.
PIR platen of PIR renovatieplaten zijn de beste isolatiematerialen om een hellend dak van buitenaf te isoleren. Het isolatiemateriaal wordt aangebracht op een bestaand dakbeschot en biedt een effectieve manier van isoleren.
Kies voor Rd-waarde van 2,5 of hoger
Het belangrijkst is de isolatiewaarde (Rd-waarde) van het materiaal. Deze waarde staat op de verpakking. Gebruik voor wandisolatie materiaal met een Rd van minstens 2,5, maar liever hoger. Hoe hoger de waarde, hoe beter de isolatie.
Om aanspraak te maken op de subsidie gelden er een aantal regels. Zo moet de isolatie aan een aanzienlijke isolatiewaarde voldoen. Voor het dak geldt een minimale isolatiewaarde, of Rd-waarde, van 3,5 m2 K/W.
Om de vereiste waarde te behalen moet je een dakisolatie dikte nemen van 16 à 21 centimeter. Je kunt hier kiezen tussen cellulose vlokken maar halfstijve platen worden ook vaak gekozen om het dak goed te isoleren. Kijk altijd naar de lambdawaarde, hoe lager die is, hoe dunner je dient te isoleren.
Er zijn dan ook een aantal isolatiematerialen waarvan we kunnen concluderen dat deze onder vrijwel alle omstandigheden de hoogste isolatiewaarde kunnen bieden voor jouw woning: Glaswol. Steenwol. EPS.
Hoe moet je de dikte van de dakisolatie kiezen? Om aanspraak te maken op de premie moet je een RD-waarde halen van minimum 4,5 m²K/W. De dikte van het isolatiemateriaal speelt hier een rol, maar ook de lambda waarde. Glaswol moet je bijvoorbeeld minstens 16 tot 21 cm dik nemen om aan de minimum RD-waarde te komen.
Hoeveel graden dat precies scheelt is moeilijk vast te leggen. Alles is afhankelijk van de staat van het gebouw, de mate van isolatie, je stookgedrag, de temperatuur buiten, … Je kan ervan uitgaan dat zonder isolatie ongeveer 20% à 25% van de warmte verloren gaat via de spouwmuur.
'Aerogel heeft de hoogste isolatiewaarde ter wereld'
De beste manier om de gevel te isoleren is door gebruik te maken van EPS isolatie korrels, ook wel EPS isolatieparels genoemd. EPS korrels zijn een veelgebruikt materiaalsoort bij de isolatie van spouwmuren. EPS staat voor geëxpandeerd polystyreen en wordt vaak piepschuim of tempex genoemd.
Hoewel isoleren aan de binnenkant van de buitenmuren in prijs voordeliger is dan isoleren aan de buitenkant, vereist het ook meer vakmanschap. Kies daarom alleen voor binnenisolatie bij grondige renovatiewerken of als buitenisolatie niet mogelijk is.
Voor minerale wol, zoals glas- en steenwol, heb je al snel een dikte van 13 tot 16 centimeter nodig. Hiermee behaal je een rd-waarde van ongeveer 4,5 m² K/W. Gebruik je cellulose vlokken, dan heb je voor dezelfde rd-waarde ongeveer 16 tot 21 centimeter dikte nodig.
Hoe hoger de uitkomst, des te beter is de warmteweerstand en de isolatiewaarde. Hoe hoger de Rd-waarde des te beter is de isolatiewaarde. Isolatiemateriaal met een hoge Rd-waarde kan daarom in de winter warmte in huis houden en in de zomer houdt het warmte juist buiten!
Bij het dubbel isoleren van een plat dak is deze methode echter allesbehalve aangeraden. De dakconstructie zit namelijk niet mee in de isolatieschil en staat dus bloot aan grote temperatuurschommelingen. Dat kan schade veroorzaken door het krimpen en uitzetten.
Het verschil zit vooral in de prestaties. PIR is namelijk een 'verbeterde versie' van PUR. PIR verschilt van PUR door een hogere isolatiewaarde en een grotere brandveiligheid (vooral op het gebied van ontwikkeling van rookgassen). Daarnaast biedt PIR een betere dimensionale stabiliteit en een verhoogde drukvastheid.
Een nadeel van steenwol is dat het, bij een gelijke isolatiewaarde, dikker is dan bijvoorbeeld PIR. Om een isolatiewaarde van ca. 1,35 te bereiken, heeft u een steenwolplaat van 50mm nodig. Vrijwel dezelfde waarde bereikt u al met een PIR-plaat van 30mm.