bevroren rundergehakt is 1/2 jaar houdbaar bij -18, en varkensgehakt ca. 3 maanden.
Bewaartijd ingevroren rundvlees: 6 maanden. Bewaartijd ingevroren kalfsvlees, varkensvlees, lamsvlees: maximaal 3 maanden. Bewaartijd ingevroren gehakt: 2 maanden. Bewaartijd ingevroren bereid vlees: 2 – 3 maanden.
2. Dofheid. Voor al het gekookte eten geldt: laat je het te lang in de vriezer, dan zal het z'n felle kleur verliezen en dof worden. Ook dit geeft uitdroging aan, wat ontstaat door niet-luchtdichte verpakkingen of simpelweg het te lang in de vriezer bewaren.
Eten blijft maanden tot wel een jaar goed in de diepvries. Door eten in de diepvries te doen, verleng je de houdbaarheid.
Al een dag na de houdbaarheidsdatum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën in het gehakt zitten. Die bacteriën kun je niet zien, ruiken of proeven, maar van sommige kun je wel ziek worden.
Zolang een persoon zijn vlees correct en veilig bewaart, hoeft hij niet per se producten weg te gooien die over de houdbaarheidsdatum zijn. Het is veilig voor mensen om gekoeld rundergehakt te consumeren tot 2 dagen na deze datum . Als u het invriest, is het raadzaam om rundergehakt binnen 4 maanden te eten.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? Het vlees heeft een afwijkende geur, is grauw verkleurd of plakkerig. Eet geen vlees dat er raar uitziet of niet goed ruikt.
Die THT kun je negeren, want door na het ontdooien te proeven kun je prima zelf beslissen of je vriesvoorraad nog bruikbaar is. Omdat de meeste micro-organismen zich niet vermenigvuldigen onder het vriespunt, bederft bevroren voedsel niet gevaarlijk.
Het is heel eenvoudig, als je gekook eten te lang in de vriezer bewaart, verliest het zijn felle kleur en wordt het dof. Dat komt doordat er lucht aan komt of gewoon doordat het te lang in de diepvries heeft gezeten.
Ook in je diepvries kan eten bederven. Daarom is het belangrijk dat je het op de juiste manier invriest, bewaart en nadien ontdooit. "Er bestaan nog veel misverstanden over invriezen", zegt voedingswetenschapper Jennifer Cnops. "Een van de vuistregels is: het invries- en ontdooiproces moet zo snel mogelijk gebeuren."
Vlees opnieuw invriezen en ontdooien kan geen kwaad, mits het op de juiste wijze wordt gedaan en het product goed wordt bereid.
Vlees bewaar je best op de koudste plaats in de koelkast. Vlees in porties gesneden is 2 dagen houdbaar in de koelkast (2 tot 5°C). Gemalen of gehakt vlees bewaar je niet langer dan 1 dag in de koelkast. Gebakken en gebraden vlees is 3 tot 4 dagen houdbaar.
Eens het vlees ontdooid is, kan je het niet eeuwig in de koelkast bewaren, natuurlijk. Bereid vlees blijft drie tot vier dagen goed in de koelkast. Open verpakkingen runds- en varkensvlees kan je slechts twee dagen bewaren, en rauw gemalen vlees (vb. gehakt, hamburgers,…) kan je maar één dag bewaren in de koelkast.
Ja, absoluut.Je legt het gewoon in de pan en bakt het. Je moet het wel breken en een paar keer omdraaien, maar ik heb het vrijwel altijd bevroren gebakken.
De meeste producten kan je ongeveer 3 maanden in de vriezer bewaren. Er zijn hier een aantal uitzonderingen op. Brood kan je bijvoorbeeld maar 1 maand in de vriezer bewaren. Groente en fruit blijven een stuk langer goed in de vriezer: deze kan je wel tot een jaar laten liggen.
Vlees invriezen moet snel gebeuren. Als je vlees langzaam invriest, vormen de vleessappen kristallen die de celwanden van de spiervezels kunnen beschadigen. Daardoor kan het aan kwaliteit verliezen.
Voedsel dat niet bevroren blijft, kan een duidelijk teken zijn van een defecte vriezer, maar tekenen zoals overmatige ijsvorming op de wanden of door de vriezer verbrand voedsel kunnen ook duiden op onstabiele vriezertemperaturen. U kunt ook merken dat uw vriezer ongewoon luide brom-, klik- of zoemgeluiden maakt omdat onderdelen moeite hebben om te werken.
Vlees dat echt bedorven is, kan behoorlijk stinken.Het kan bijvoorbeeld ranzig ruiken of naar rotte eieren. Vlees dat zo ruikt, kun je niet meer eten. Ook niet als de TGT-datum nog niet is verstreken.
Wat gebeurt er met vlees dat te lang is ingevroren? Voedsel dat in een vriezer op nul graden wordt bewaard, is onbeperkt veilig om te eten. Als vlees echter te lang is ingevroren, kan het kwaliteit en smaak verliezen . Als u niet zeker weet of vlees nog vers is, kunt u dit bepalen nadat het is ontdooid.
De bewaartijden van bevroren vlees kunnen variëren van één tot twaalf maanden, afhankelijk van de soort (kip, kalkoen, varken, lam, rund) vanuit een kwaliteitsaspect. Als het product bevroren is en bevroren wordt gehouden, is veiligheid geen probleem .
Zodra een bederfelijk product is ingevroren, maakt het niet uit of de datum verstreken is, omdat voedingsmiddelen die continu bij een temperatuur van -18 graden Celsius of lager worden bewaard, veilig zijn.
Controleer de textuur
Vers rundergehakt moet een relatief stevige consistentie hebben die uit elkaar valt als je erin knijpt. Een plakkerige of slijmerige textuur, zowel gekookt als rauw, kan echter duiden op de aanwezigheid van bederfbacteriën . Je moet het meteen weggooien.
Als vlees er grijs of bruinachtig uitziet, moet je er nog niet onmiddellijk van uitgaan dat het vlees bedorven is. Ook deze kleur wordt veroorzaakt door myoglobine. Het vlees aan de buitenkant van de verpakking wordt blootgesteld aan meer zuurstof, waardoor het die rode kleur krijgt.
Gehakt op de juiste manier bewaren
Als een verpakking gehakt of ander vlees een bruingrijze kleur heeft aan de oppervlakte en helemaal door, dan is het mogelijk bedorven . Bedorven vlees heeft een duidelijke 'zure' of 'vreemde' geur en voelt plakkerig aan bij aanraking. Neem geen enkel risico met bedorven vlees. Als u twijfelt, gooi het dan weg.