Het aanbrengen gebeurt met een 18 mm polyamide roller of een spatel. Vervolgens wordt de coating gladgestreken met een breed plamuurmes om zeer vlakke oppervlakken te verkrijgen. Na volledige droging kan worden geschuurd met een korrelgrootte van 120 tot 180. Verbruik: Van 0,6 tot 1 kg/m² afhankelijk van de ondergrond.
Verwijder sterk uitstekende oneffenheden door deze weg te schuren of weg te steken met een plamuurmes. Heb je glasvezelbehang? Verwijder dan de loszittende stukken. Vul gaten, beschadigingen en naden dieper dan 2 mm met een geschikt vulmiddel.
Vul de behangafstomer met water en laat hem op temperatuur komen. Ga langzaam met de stoommachine over het glasvezelbehang en laat het stoom enkele uren inweken. Verwijder het behang daarna met een behangafsteker.
Glasvezelbehang laat zich prima schilderen. Als u toe bent aan een nieuwe kleur kunt u glasvezelbehang en glasweefselbehang prima overschilderen. Dit kan tot wel 15 keer. Na 15 keer overschilderen is het meestal nog steeds prima mogelijk om het het behang te schilderen.
Glasvezelbehang verwijderen is een lastige en tijdrovende klus. Het wordt geplaatst met hoogwaardige lijm en is 1 van de sterkste behangsoorten op de markt. Ook de structuur van de glasvezel maakt van het verwijderen een klus waarbij je veel geduld moet uitoefenen.
Glasvezelbehang is net iets dikker en stootvaster dan vliesbehang; Bestaande woningen worden meestal behangen met glasvezelbehang en nieuwbouwwoningen met vliesbehang; Vliesbehang biedt een alternatief voor stucen.
Niet iedere Muurverf is geschikt voor het schilderen van glasweefselbehang. Kies een professionele muurverf van bijvoorbeeld SPS, Sigma, Wijzonol of Sikkens. Alleen kwalitatief hoogwaardige muurverf is geschikt om te gebruiken bij deze verfklus. De kleurkeuze is eindeloos dankzij de magie van de verfmengmachine.
Glasvezelbehang heeft twee verflagen nodig. De eerste laag verdun je met 10% water. Giet wat Histor muurverf in het verfbakje en verf de afgeplakte randen met een borstel.
Afwasbaar vliesbehang: wat doet het eigenlijk? Afwasbaar vliesbehang is ideaal voor de keuken en eigenlijk in het algemeen. Dit soort behang kan prima tegen een stootje en een vlekje. Met een vochtige doek is de vlek vaak gemakkelijk weer weg te halen.
Vliesbehang is met muurverf te overschilderen. Afhankelijk van de kleur van de ondergrond en en de kleur van de verf heb je daarvoor twee tot drie lagen verf nodig. Laat het behang tussen elke verflaag altijd goed drogen (minimaal 24 uur), anders wordt het te vochtig en loop je het risico dat de lijmlaag loskomt.
Stucen Over Glasvezelbehang
Glasvezelbehang is een heel ander type behang dan gewoon behang wat gemaakt is van papier als basis. Papier neemt vocht op en kan dus loslaten tijdens stucen. Glasvezelbehang zit, als het goed geplakt is stevig op de muur. Door de lijm lijkt het wel één geworden met de muur.
Nadelen van vliesbehang
Als u kiest voor vlies behang houd u er dan rekening mee dat u hier niet overheen kan laten stucen!!! Het behang zal gaan opblazen en het nieuwe stucwerk zal los komen te zitten.
Dikkere bulten, grote barsten en diepere putten krijg je er evenwel niet mee weg. Anderzijds kan je sommige soorten vliesbehang gewoon op je Tasso-muur kleven zonder dat je eerst moet plamuren. Ook dat is een belangrijk voordeel.
Nee, spack is weliswaar een gladde pasta, maar spackspuitwerk kan niet glad worden aangebracht. Spackspuiten is afwerking voor muren en plafonds met een korrelstructuur. Bij spackspuiten is het (vaak) wel mogelijk om een fijne korrel aan te brengen, dat is het beste alternatief voor gladde muren.
Wanden schuren
Voordat we renovlies aanbrengen, is het nodig de wanden machinaal te schuren. Voor het opschuren van de wanden maken we gebruik van een schuurmachine die speciaal bedoeld is voor wanden. Na het opschuren van de wanden, werken we eventuele oneffenheden weg.
Schuren van pleisterwerk of gipsplaten: wil je een pleistermuur schuren? Dan is het verstandig om eerst de oneffenheden te verwijderen met grof schuurlinnen (K120, 150 of 180). Vervolgens geef je de muur een schuurbeurt met fijn schuurlinnen (K400), zodat deze klaar is voor muurverf of behang.
Vliesbehang
Vliesbehang heeft zoals de naam het zegt een vlieslaag, soms in combinatie met vinyl. Deze behangsoort is erg stevig, scheur- en krimpvast én makkelijk afwasbaar. Vliesbehang is wel minder sterk dan vinyl behangpapier. Je gebruikt bij het reinigen dus best een zachte spons of licht vochtige doek.
Wat je hiervoor nodig hebt, is een beetje water en haarspray. Door een klein beetje water over de penstreep te sprenkelen en dit vervolgens met haarspray te bespuiten, kan je de vlek nadat het is opgedroogd met een droge doek verwijderen. Voor het behang schoonmaken van potlood, volstaat een kleurloze gum meestal.
Afwasbaar behang
Of een behang afwasbaar en waterbestendig is, kun je zien aan het betreffende behangpictogram.
Vooral bij glasvlies behang geld dat dit strak aangebracht moet worden. Putjes of bobbels lijken vaak niet meer zichtbaar als het glasvliesbehang is aangebracht. Pas als je gaat verven worden ze weer zichtbaar. Gebruik je verf op waterbasis, dan kan dit er voor zorgen dat de behang loslaat.
Het grote voordeel van schilderen tegenover behangen, is dat je het sneller doet. Ook is het eenvoudiger dan behangen. Je hebt minder voorbereiding nodig dan bij behangen en met een verfkwast, een roller en een blik verf kun je al aan de slag. Bovendien is verf goedkoper.
Het verven van vliesbehang
Je kunt vliesbehang verven met muurverf. Moet je vliesbehang verven met primer? Een voorstrijk is niet per se nodig, want vliesbehang is vaak al voorgeschilderd. Toch kan een primer zorgen voor een mooier egaal resultaat.
Tips voor vliesbehang verven
Houd er rekening mee dat wanneer je de verf gaat kopen dat glasvliesbehang twee lagen nodig heeft voor het mooiste resultaat. Tussen deze twee lagen door moet het behang ook 24 uur drogen.
Laat het vliesbehang 24 uur drogen alvorens te schilderen. Werk af met muurverf naar keuze.
Ook kalkverf kan over behang worden aangebracht, als het behang tenminste goed vastzit. Ook moet het vliesbehang, glasvezelbehang of renovlies zijn. Deze behangsoorten zijn namelijk speciaal geschikt gemaakt om over te kunnen schilderen.