Diep veneuze ziekte ontstaat als in een diep gelegen grote ader in een been of het bekken een stolsel achterblijft. Dan stroomt het bloed uit het been niet goed terug naar het hart en zoekt het een omweg via andere aders.
Spataderen, aderontsteking, trombose – veneuze aandoeningen komen veel voor. Veel mannen en vrouwen hebben zelfs een chronische veneuze ziekte. Er is vaak sprake van een genetische aanleg, maar factoren zoals veel zitten of staan op het werk, obesitas (overgewicht) en een gebrek aan lichaamsbeweging spelen ook een rol.
Chronische veneuze insufficiëntie (CVI) kan het best als volgt worden omschreven: de kleppen van iemands aderen zijn niet meer goed in staat om het bloed op een juiste manier terug naar het hart te vervoeren. De aandoening komt vrij vaak voor en kan tot gezondheidsproblemen leiden.
Meestal ontstaat een moe, loom en zwaar gevoel in de benen. Ook kan een vochtophoping rond de enkels ontstaan. Wanneer de bloedafvoer omvangrijk gestoord raakt, neemt de vochtophoping in het been toe en kunnen ook andere klachten, zoals eczeem, kleurverandering van de huid en soms zelfs open benen (wonden) ontstaan.
Bij het eerste teken van veneuze insufficiëntie, zoals pijnlijke, vermoeide, zware of gezwollen benen, bezemrijsvarices en spataderen, moet een specialist (fleboloog, angioloog, vaatchirurg, dermatoloog) uw benen onderzoeken.
Alle patiënten met diep veneuze insufficiëntie kunnen in principe worden behandeld met alleen conservatieve maatregelen. Een chirurgische correctie is geïndiceerd wanneer, ondanks het gebruik van adequate compressiekousen en een strikte naleving van leefadviezen, ernstige klachten zoals ulcera van de huid persisteren.
Bewegen (bijvoorbeeld wandelen, fietsen of zwemmen) kan helpen klachten als moeheid in de benen te verminderen. Mogelijk helpt bewegen ook om verergering van de spataderen tegen te gaan. Als uw kuitspieren veel in actie zijn, bevordert dat steeds de terugstroom van bloed naar het hart.
Symptomen van een diepe veneuze trombose
Een trombose kan optreden in de lies, het dijbeen, de knieholte, de kuit of voetzool. In het laatste geval zijn staan en lopen bijzonder pijnlijk.
Geneesmiddelen zoals aspirine, paracetamol en andere pijnstillers worden vaak voorgeschreven om de pijn te verminderen.
Wat kan ik doen aan de adertjes op mijn benen? De chirurg kan uw adertjes laseren (endoveneuze lasertherapie), uw (spat)aderen wegspuiten (sclerotherapie en foam-sclerocompressietherapie) of uw adertjes helemaal verwijderen (convolutectomie volgens Muller). U hoeft niet rond te lopen met zichtbare adertjes op uw benen.
Bloed uit de slagader (arterieel bloed) transporteert zuurstof van de longen naar de organen. Veneus bloed (uit de aders) brengt de koolstofdioxide,die ontstaat bij zuurstofgebruik door de organen, weer terug naar de longen. Bloedgassen verschillen in de slagaders daardoor sterk van bloedgassen in de aders.
De oorzaak kan erfelijk zijn, waarbij er een zwakke vaatwand is. Het kan echter ook optreden als gevolg van een beschadiging van het bloedvat, bijvoorbeeld als er een trombose in het bloedvat heeft gezeten. Spataderen zijn een uiting van chronische veneuze insufficiëntie.
De aderen vervoeren elke dag bloed naar ons hart. De aderen in de benen moeten daarvoor extra hard werken. Als ze niet optimaal functioneren, verzamelt het bloed zich in de benen en kunnen er zich diverse vormen van vaataandoeningen ontwikkelen.
Door de stuwing van het bloed in de venen, en dus een verslechtering van de bloedcirculatie, lukt het niet meer om alle lichaamscellen naar behoren te verzorgen. Het aangetaste weefsel sterft daardoor geleidelijk aan steeds verder af en er ontstaan open en moeilijk genezende wonden.
Een gezond voedingspatroon met veel vezels, groente en fruit, vis en weinig rood vlees, geraffineerde graanproducten en fastfood kan de kans op het ontwikkelen van een trombose in de aders of slagaders verkleinen. Noot 1.
Een trombose kan ontstaan doordat er iets mis is met de wand van een bloedvat, de bloedstroom of de samenstelling van het bloed. Als de wand van een bloedvat is beschadigd, kan gemakkelijk een stolsel ontstaan aan de vaatwand.
In de bloedvaten zitten kleppen. Als die kleppen kapot zijn, stroomt het bloed terug in uw benen in plaats van naar uw hart. Hierdoor komt er meer en meer vocht in de benen. De huid op de benen komt dan te strak te staan, waardoor de huid makkelijk stuk gaat en er wonden ontstaan die moeilijk willen genezen.
Bij een aderontsteking ziet u een soort dikke, harde kabel op uw been (of arm). Eromheen is het dik, rood en pijnlijk. De ontsteking komt door een bloedpropje in een ader net onder de huid. Meestal verdwijnt dit vanzelf.
Hoe ouder, hoe meer kans op problemen door spataderen. Als de kleppen in de 2 grote aderen in het been niet meer werken. Bij overgewicht. Als u last heeft van een te hoge bloeddruk.
Ontstaan spataderen vooral op oudere leeftijd? “Naarmate je ouder wordt, neemt de kans op spataderen geleidelijk toe. Maar al rond je twintigste ontstaan vaak de eerste kleine spataderen. Veel vrouwen ontwikkelen spataderen tijdens hun zwangerschap.
In de sauna wordt de doorbloeding krachtig gestimuleerd en daardoor neemt het risico af op trombose, veroorzaakt door spataderen of andere vaataandoeningen.