Fineer is in principe gewoon een dun laagje hout dat op een meubel van een goedkopere of minder mooie houtsoort wordt geplakt. Een meubel dat is gefineerd, kan daarom in principe net zo bewerkt en geschilderd worden als hout, mits de fineerlaag intact is. Een fineerlaag verven met krijtverf is dan ook geen probleem.
Kies een primer die geschikt is voor fineer verven en laat deze volledig drogen. Breng de verf aan op het fineer. Gebruik een kwast of roller om de verf gelijkmatig aan te brengen. Laat de verf bij het fineer kast verven goed drogen en breng indien nodig een tweede laag aan.
Omdat fineer echt hout is, moet het ook als hout behandeld worden. Vlekken en verkleuring ga je tegen met een goede beschermlaag van matte of doorzichtige lak. Fineer kun je ook mooi lakken met een kleurlak. Zo geef je een lichte kast of tafel eenvoudig een warme walnoottint.
Vervuilingen en vetvlekken kunnen het best worden behandeld met een onverdund, niet-agressief reinigingsmiddel (ph-neutrale zeep) op een zachte, niet pluizende doek. Het is raadzaam om eerst het hele oppervlak losjes met een vochtige doek af te nemen en daarna met een droge doek na te wrijven.
WAT IS VERNISSEN? Vernis wordt aangebracht bovenop een andere verflaag of rechtstreeks op het oorspronkelijke materiaal. De vernislaag is transparant, waterbestendig en beschermt het hout, fineer of MDF-materiaal tegen slijtage, vlekken, vocht en krassen. De glansgraad kan naar wens gekozen worden.
Een kastdeur kan een andere vorm krijgen bij temperatuurverschillen als de deur van hout is gemaakt. Met fineer voorkom je dit dus. Fineer is dus een vrij speciale ondergrond, maar wel een ondergrond die geverfd kan worden. Het is wel aan te raden om dit grondig aan te pakken en de klus goed voor te bereiden.
Nu de fineerlaag klaar is om geverfd te worden, ga je als eerste over fineer heen schilderen met een primer. Grondverf is ideaal om de verflaag optimaal te laten hechten aan de fineerlaag. Gelet op de kwaliteiten van een fineerlaag is het een goed idee om te kiezen voor een multiprimer.
Gebruik geen ammonia, het kan daardoor zwart uitslaan. Schoonmaakazijn is geen probleem. Het is in principe voldoende om het meubel met fineer mat te schuren. Schuur daarnaast meer grondig als de ondergrond ruw aanvoelt.
Elke fineerplaat die wij leveren, behalve platen uit de Shinnoki collectie, moeten behandeld worden om het oppervlak te beschermen tegen beschadigingen of vlekken. Dit kan je doen door het te oliën, de olie dient dan als een bescherming laag op het hout.
Is een badmeubel van fineer geschikt voor de badkamer? Een meubel van fineer is zeer geschikt voor in de badkamer.
Het dunne laagje massief hout wordt op plaatmateriaal aangebracht met de intentie het te laten lijken op volledig massief hout. Je kunt het nog wel eens herkennen door goed naar de kopse kant van het hout te kijken.Je ziet dan dat de tekening van het hout niet doorloopt.
De voordelen van fineer zijn:
Natuurlijke uitstraling door unieke houttekening. Ook te spuiten in iedere gewenste kleur. Het materiaal is in de fabriek geperst op een basismateriaal. Dit materiaal is (gegrondeerde) mdf wat erg sterk is.
Houtfineer is een natuurproduct gemaakt van bomen. Geen enkele boom is gelijk, waardoor elke strook fineer (uiterst dun vel) zijn eigen karakter en tekening heeft en daarmee een natuurlijke uitstraling. Hierdoor is elk fineer uniek. Nooit zal men in de natuur twee maal dezelfde boom terugvinden.
In de context van meubels is fineer (vandaag de dag) een dunne laag echt hout die op een plaat MDF is aangebracht. In de volksmond wordt fineer ook vaak gebruikt wanneer men het heeft over HPL, waarbij een toplaag met een houtprint in melaminehars wordt gedrenkt en op een plaat MDF wordt aangebracht.
Het vervaardigen van fineer bestaat al eeuwenlang en vergt veel vakmanschap. Vroeger werden stammen tot dunne plankjes gezaagd, tegenwoordig wordt het met machines uit een stam gesneden of geschild. Fineer is wel een kwetsbaar product. Om beschadigingen in de fabriek te voorkomen, gaan wij uiterst voorzichtig te werk.
Normaal fineer is ongeveer 0,5 tot 0,6 mm dik. Microfineer is dunner (dunner dan 0,3 mm) en dik fineer (vanaf 1 mm en meer) dan weer dikker dan normaal fineer. De dikte en wijze van fineren hangt uiteraard af van de houtsoort en de beoogde toepassing. Het hout moet foutvrij en dus van uitzonderlijke kwaliteit zijn.
Ook kan fineer sterk verkleuren, bleker worden, door invloeden van uv-licht dat in daglicht zit. Vooral mahonie- noten- en pallisander- fineer hebben daar last van. Gezaagd fineer is veel dikker 1-3 mm dat het hedendaagse gestoken fineer 0,7mm dat sinds 1880 word gebruikt.
Met een korrel van bijvoorbeeld 80 kunt u massief hout goed voorschuren. Korrelgroottes van 100 tot 150 zijn geschikt voor tussenschuren, voor geschaafd hout of dikker fineer. Vanaf een korrelgrootte van 120 tot 150 of hoger kunt u het schuurpapier gebruiken voor fijn schuurwerk. Moet geolied hout worden geschuurd?
We maken hier onderscheid in de massieve tafel en een gefineerde tafel. Bij een gefineerde tafel raden we af om te tafel te schuren. Dit omdat fineer maar uit enkele millimeters echt hout bestaat en als u dit schuurt kan het tot onherstelbare schade leiden.
Fijn schuurpapier heeft een korrel tussen de 120 en 180. Dit is perfect voor het opschuren van een laag grondverf. Voorbeelden hiervan zijn 120 schuurpapier en schuurpapier 150p.
Geolied hout verven
Geoliede houten meubels kun je beter niet direct verven. Net als bij gelakt hout verven dien je van tevoren het oppervlak te schuren. De olie moet goed worden verwijderd zodat de verf kan worden aangebracht.
Bij geoliede meubels moet de olielaag grondig weggeschuurd worden.Na het schuren plak je de delen af die je niet wilt verven.Daarna kun je met grondverf aan de slag.
De NOVA COL® Fineer is een houtlijm met een open tijd van 25 minuten. Hierdoor is er aanmerkelijk meer tijd om de lijm aan te brengen voordat de delen gesloten moeten worden. Deze lijm is uitermate geschikt voor 'fineerwerk'.