Als werkgever moet u de verzuimmelding uiterlijk binnen een week doorgeven aan uw arbodienst. Hoe eerder, hoe beter. Pas als uw werknemer na 42 weken nog niet beter gemeld is, meldt u de werknemer ziek bij UWV.
Je moet je eigenlijk ziek melden op het moment dat je weet dat je ziek bent. Maar meld je in ieder geval ziek, zo lang mogelijk voordat je op je werk wordt verwacht. Word je bijvoorbeeld op maandagavond ziek en moet je dinsdagmiddag werken, bel dan dinsdagochtend.
Als u ziek bent, moet u zich direct ziek melden bij uw werkgever. De regels voor ziekmelding staan in uw arbeidscontract, cao of bedrijfsreglement. U hoeft de werkgever niet te vertellen wat uw klachten zijn. Uw werkgever mag geen medische informatie van u vragen.
In beginsel dient een werkgever de ziekmelding van zijn werknemer te accepteren. Het is niet aan de werkgever om te oordelen of de ziekmelding terecht is: alleen een Arboarts mag deze beoordeling maken. Het is niet onmogelijk voor een werkgever om de ziekmelding te weigeren.
Wat een werkgever niet mag vragen bij een ziekmelding
De werkgever mag niet vragen naar de aard of oorzaak van een ziekte, enkel naar praktische onderwerpen. Aard en oorzaak van ziekte zijn bijzondere persoonsgegevens. Naar deze gevoelige informatie mag uw werkgever in geen geval vragen.
Ben je slechts 1 dag afwezig? Dan moet je geen ziekteattest indienen. Je meldt wel je ziekte aan je leidinggevende die dit registreert in Vlimpers.
Veelvuldig ziekteverzuim is op zich geen reden voor ontslag. Maar als de gevolgen voor het bedrijf te ernstig zijn, kunt u de kantonrechter vragen om de arbeidsovereenkomst te ontbinden. Bijvoorbeeld als de voortgang van het productieproces in gevaar komt. Of als de werkdruk voor de andere werknemers te hoog wordt.
De meldingsfrequentie van verzuim per medewerker binnen Nederland ligt rond de één keer per jaar. Dit betekent dus dat werknemers gemiddeld één keer per jaar ziek zijn. Hoe hoger de meldingsfrequentie hoe groter de kans is dat de medewerker langdurig gaat uitvallen.
Als een werkgever het vermoeden heeft dat een werknemer zich onterecht heeft ziek gemeld, dan kan hij een spoedcontrole (laten) uitvoeren. Dit kan al vanaf het moment van ziek melden. Veel werkgevers voeren een ziekteverzuimbeleid waarin een procedure is opgenomen die de werknemer en werkgever moeten volgen bij ziekte.
Opdat het om een geldige ziektemelding gaat, moet de werkgever de melding ook effectief hebben ontvangen. De rechtspraak lijkt daarbij geen moer te geven om de manier waarop de ziektemelding werd gecommuniceerd. Ook een telefonische ziektemelding of een ziektemelding via WhatsApp kan dus rechtsgeldig zijn.
Dat zijn maximaal 2 dagen van je ziekte waarover je werkgever geen loon hoeft te betalen. Dat is in de wet geregeld en moet in je arbeidscontract of cao staan. Je werkgever mag hier niet van afwijken. Hoeveel en hoelang je doorbetaald krijgt, hangt af van je contract en hoe lang je ziek bent.
De gesprekken met de arts zijn vertrouwelijk. Zonder jouw toestemming mag hij niet praten over je ziekte met je werkgever, huisarts of specialist.
Niet teveel details––zeg gewoon dat je je niet goed voelt en niet naar je werk komt. Geef net genoeg informatie om je baas je te doen geloven, zeg bijvoorbeeld "ik ben al de hele nacht ziek" of "ik heb zo'n last van mijn maag". Ben je een vrouw, zeg dan aarzelend "een vrouwenprobleem".
Als u ziek bent, moet uw werkgever uw loon doorbetalen over een periode van maximaal 104 weken. De werkgever moet minimaal 70% van het laatstverdiende loon betalen en de eerste 52 weken ten minste het wettelijke minimumloon. Of de werkgever meer moet betalen, moet uit uw arbeidscontract of cao blijken.
Als je koorts hebt is het simpelweg te laat om het immuunsysteem door een koude douche te versterken. Dan kun je beter niet douchen. Bij verkoudheid zonder koorts is het aan te bevelen om een douche te nemen op een comfortabele temperatuur.
Wie bepaalt of je arbeidsongeschikt bent? Belangrijk om te weten is dat je werkgever niet kan én mag bepalen of je wel of niet ziek bent. En of je dus (weer) moet komen werken. Jouw werkgever is namelijk geen arts.
De gemiddelde verzuimduur per werknemer bedroeg ruim 6 dagen. De gemiddelde verzuimduur was met 8,5 dagen in 2014 het hoogst onder werknemers in het openbaar bestuur en bij overheidsdiensten. Werknemers in de industrie volgden op de voet, met gemiddeld 8,4 ziektedagen per jaar.
Een goede weerstand, de naam zegt het al, zorgt ervoor dat je lichaam goed weerstand biedt tegen virussen, bacteriën, schimmels en parasieten. Wanneer je een lage weerstand hebt, werkt je afweersysteem niet goed. Je bent niet goed opgewassen tegen ziekteverwekkers en wordt daarom snel ziek.
U ontvangt in het 1e ziektejaar minstens 70% van uw loon en minimaal het minimumloon. U kunt meer loon doorbetaald krijgen als hier afspraken over staan in uw cao of in uw arbeidsovereenkomst. Bent u ziek vanwege orgaandonatie, zwangerschap of bevalling? Dan krijgt u 100% van uw loon.
wanneer een bijzondere ontslagprocedure voorzien is bij wet of bij collectieve arbeidsovereenkomst, bijvoorbeeld in de gevallen van ontslagbescherming; wanneer er sprake is van een meervoudig ontslag bij herstructurering dat op sectoraal niveau gedefinieerd wordt. wegens een dringende reden.
Als je werkgever je arbeidsovereenkomst wil beëindigen, dan kan dat op drie manieren: Een ontbindingsverzoek indienen bij de kantonrechter; Een ontslagvergunning aanvragen bij het UWV; Een vaststellingsovereenkomst aanbieden om tot een ontslag met wederzijds goedvinden te komen.
Vertel uw huisarts waar u last van heeft. U bespreekt samen uw situatie, bijvoorbeeld wat u zelf kunt doen en welke behandeling of zorg mogelijk is in uw situatie. Stel vragen. Vragen die kunnen helpen zijn de 3 goede vragen, bijvoorbeeld 'wat zijn de voordelen en nadelen van een behandeling?'