De krolsheid duurt gemiddeld 4-8 dagen. Wordt het dier tijdens de krolsheid niet gedekt, dan volgt de volgende krolsheid meestal na 3 weken (afhankelijk van ras en leefomgeving).
Een poes wordt twee keer per jaar krols – in het voorjaar en in de herfst. In deze tijd vindt de eisprong plaats die door het paren veroorzaakt wordt. Dit betekent: de kat is voortdurend klaar om te dekken. Net voordat de kat krols wordt, is ze bijzonder aanhankelijk en knuffelig en vaak rolt ze ook over de grond.
Krolsheid houdt meestal 7 tot 10 dagen aan. Soms wordt ze 10 dagen na de vorige krolsheid alweer krols. In de krolse periode is de kans erg groot dat ze zwanger wordt gemaakt.
Laat haar niet naar buiten en sluit alle ramen en deuren, waaronder kattenluikjes. Om haar rustig te houden (en te voorkomen dat ze zwanger wordt) moet je haar weghouden bij alle katers. Dit zal er ook voor zorgen dat ze veilig blijft--ze zou uit je huis kunnen proberen te ontsnappen als ze buiten een kater ziet lopen.
De remedie tegen krolsheid is je kat laten steriliseren. De sterilisatie van een poes gebeurt onder algehele narcose. De eierstokken, en als het nodig is, ook de baarmoeder, worden dan verwijderd. Er bestaan voor katten tabletten die de krolsheid onderdrukken.
De meest lastige kenmerken van krolsheid voor een eigenaar zijn de geluiden die ze maakt en het sproeien. Krolse katten 'huilen' vaak luid en continu om zo een mannetje te lokken. Vaak besproeien ze ook muren en meubels met sterk ruikende urine om zo hun beschikbaarheid aan katers door te geven.
Kat miauwt heel hard
Het gemiauw van een krolse kat kan als klaaglijk en verontrustend, ononderbroken gehuil klinken. Het wijst echter niet op pijn, maar hoort bij de krolsheid.
Geef haar extra aandacht. Maak haar moe door regelmatig met haar te spelen. Daardoor heeft ze wellicht minder energie, zal ze rustig worden en gaan slapen in plaats van te kronkelen en te janken. Sommige poezen houden van extra aandacht of zelfs een massage wanneer ze krols zijn.
De krolsheid van katten is afhankelijk van de hoeveelheid zonlicht. Ze zijn dus meestal krols in het voorjaar en de zomer. Krolsheid duurt zes tot negen dagen. Als de poes niet bevrucht wordt, is zij na drie weken weer krols.
Krolsheid kenmerkt zich vaak door klagelijk miauwen of zelfs huilen als een baby en onrust. Uw kat wordt vaak heel aanhankelijk en wil continu kopjes geven. Uw kat rolt veel over de grond en loopt met een opgeheven achterhand en staart. Sommige katten willen continu naar buiten.
Poezen kunnen gesteriliseerd worden vanaf de leeftijd van 6 maanden. Tijdens de krolsheid zijn de eierstokken en baarmoeder extra doorbloed. Daarom wordt de sterilisatie bij voorkeur enkele weken na de krolsheid uitgevoerd. Heeft de poes een nestje gehad, dan kunnen ze al na 10 - 14 dagen weer krols worden.
Alles blijft wel intact, het lichaam blijft ook gewoon geslachtshormonen aanmaken. Een gesteriliseerde poes zal dus nog steeds krols worden en een gesteriliseerde kater zal nog steeds kunnen sproeien. Castratie betekent dat de teelballen of eierstokken in zijn geheel verwijderd worden.
Castraties en sterilisaties worden routinematig uitgevoerd. Er is weinig kans op complicaties en waarschijnlijk mag uw kat een paar uur na de operatie alweer mee naar huis. Wel is het belangrijk om uw kat thuis direct warm te houden en tijd te geven om te herstellen.
Ragdolls zijn echte gezelschapsdieren, die enorm gesteld zijn op menselijk contact, maar ook op contact met andere katten. Het is niet verstandig een Ragdoll te nemen als je veel van huis bent. Ragdolls die vaak en lang alleen thuis zijn kwijnen helemaal weg.
Ragdolls zijn zeer sociale katten. Ze zijn zachtaardig, goed gemutst, vredelievend en leergierig, maar ze zijn vooral dol op knuffelen en spelen. Ze gaan hun baasje het liefst iedere stap achterna. Daarom zijn het ook wel honden in kattenkleren.
De Ragdoll is een kat die over het algemeen prima gedijt als binnenkat. Deze raskat is erg goed van vertrouwen en is zij dus makkelijk mee te lokken door vreemden, waardoor ze al snel ver van huis terechtkomt. Hou haar dus goed in de gaten als je haar buiten laat.
Hoe vaak is een kat krols? De meeste poezen houden zich netjes aan de twee 'fokseizoenen'. Deze begint in het voorjaar en eindigt in het najaar. Gedurende die periodes worden ze elke 3-4 weken krols.
Tijdens de krolsheid kan er licht bloedverlies optreden bij je kat, maar het komt vaker voor dat een poes die 'ongesteld' is de bovenstaande tekenen van een krolse kat vertoont. Neem contact op met je dierenarts als je hevig bloedverlies opmerkt bij je poes of kater.
Zeker wanneer de kat plotseling veel meer miauwt dan dat hij normaal doet, is de kans groot dat de kat ergens last van heeft, pijn heeft of ziek is en dat op deze manier duidelijk probeert te maken. Het is verstandig om dan even naar de dierenarts te gaan, zodat een medische oorzaak uitgesloten of behandeld kan worden.
Tijdens de kattentijd volgen verschillende perioden van krolsheid elkaar op, afgewisseld met korte perioden waarin ze niet krols is. De krolsheid duurt telkens 2 tot 19 dagen en wordt afgewisseld met 8 tot 10 dagen "rustperiode".
Dagelijks een halve tablet per 5 kg lichaamsgewicht. De gemiddelde kat weegt tussen de 3,6 en 4,5kg. Je mag jouw kat met dit gewicht gerust een halve tablet geven. Bij hevige onbalans mag de dosis gedurende 2-3 dagen verhoogd worden met nog een kwart tablet.
Als uw uw poes binnen enkele uren 3-5 maal kunstmatig dekt (vaak wordt een wattenstaafje gebruikt) kunt u een eisprong induceren. Soms worden gecastreerde katers gebruikt voor de doel. Dit wordt een sham-dekking genoemd.
De gemiddelde krolsheid duurt 7-9 dagen en deze krolsheid treedt elke 2-4 weken op. Als een poes gedekt is zonder dat ze drachtig is geworden, is de periode tussen twee krolsheden langer (7 weken). Als poezen een nestje hebben gehad, kunnen ze soms al 1 week na de geboorte weer opnieuw vruchtbaar zijn en gedekt worden.
Als je kat 's nachts miauwt zit er meestal een mentale oorzaak achter. Vaak lokken verveling, te weinig uitdaging of eenzaamheid dit gedrag uit. Maar ook lichamelijke klachten kunnen leiden tot nachtelijk gemiauw. Als je kat zich plots anders gedraagt, moet je naar de dierenarts om haar te laten onderzoeken.
De eerste paar dagen na de sterilisatie geeft u uw kat pijnstillers om de pijn te onderdrukken. Blijf ook de wond goed in de gaten houden. Tijdens de operatie hechten we de wond onderhuids. De hechtingen lossen dan ook vanzelf op en hoeven niet in de praktijk verwijderd te worden.