Een persoon in rust, produceert iets minder dan 100 watt.Bij sportprestatie kan dat oplopen tot meer dan 500 watt.Korte pieken tot 1000 watt kunnen voorkomen.
Dit is gemiddeld ruim 100 J/s, ofwel 100 W op continu-basis. Aangezien deze energie vrijwel helemaal vrijkomt in de vorm van warmte is een mens dus – in rust – een kachel van ca. 100 watt.
Als je wakker bent, genereren je hersenen 10 tot 23 watt aan energie: dat is genoeg energie om een lamp aan te krijgen. De spreuk dat mensen maar 10% van hun hersenen gebruiken klopt niet.
Lichaamscellen krijgen energie door grote moleculen af te breken. De belangrijkste energieleverancier is glucose (suiker), maar ook vetten en eiwitten kunnen afgebroken worden om energie te leveren. Lichaamscellen halen hun energie vooral uit de verbranding van glucose in de mitochondrieën.
De meeste energie in de hersenen gaat op aan signaaloverdracht – via de uitlopers van zenuwcellen (axonen) – en aan de productie van signaalstoffen (neurotransmitters). Dat zijn processen die continue doorgaan.
Noten: ze zijn een bron van vitamine E, een antioxidant. Antioxidanten zijn stoffen die de beschadiging van (hersen)cellen tegengaan. Fruit: blauwe bessen, rode bessen, frambozen, … Deze gezonde snoepjes zijn niet alleen lekker, zomers fruit bevat ook antioxidanten.
Stress is slecht
Je eetgewoontes zijn dus belangrijk voor je brein, maar er is meer wat invloed heeft op de veroudering van je hersenen. "Stress is de hoofdoorzaak", zegt wetenschapsjournalist Mark Mieras. "Van deze crisis hebben een hoop mensen stress.
Naast het leveren van energie heeft vet ook als belangrijke functies het beschermen van organen en het isoleren van het lichaam.
Je metabolisme raakt in de war, je schildklier gaat langzamer werken en je lichaam gaat veel minder verbranden. Te weinig eten kan er ook voor zorgen dat je diverse klachten krijgt. Denk aan haaruitval, slechte nagels, droog haar, slapeloosheid, duizeligheid etc.
Nee, je hersencellen gaan niet dood van alcoholgebruik. Dat is een fabeltje. Het verandert wel de chemische samenstelling van je brein. Als je op regelmatige basis de neurochemie van je hersenen verandert, veranderen op den duur de eiwitten van de cellen.
Herseninspanning kost energie
Dat komt neer op zo'n driehonderd calorieën per dag, ofwel 12,5 calorieën per uur. Als je hard nadenkt of je hersenen op een andere manier inspant, bijvoorbeeld door iets nieuws te leren, is dat maar ietsje meer. Naar schatting zo'n vijf tot maximaal acht procent.
Als men rekening houdt met de verhouding tussen de lichaamsmassa en die van de hersenen, zijn onze hersenen dubbel zo groot als die van een tuimelaar, en drie keer zo groot als die van een chimpansee.
Het bleek, dat bij alle drie groepen van temperatuurbepaling de huid van het voorhoofd het hoogst is, namelijk gemiddeld 35°.
Om 30 km/uur te fietsen (uitgaande van geen tegenwind) moet een renner van 70 kg met een fiets van 9 kg ongeveer 172 watt fietsen. Weegt deze renner 80 kg dan komt dit neer op 176 watt en voor iemand van 95 kg 183 watt.
Als we uitgaan van een vermogen van 100 watt levert dit (in het ideale geval) na een uur fietsen 100 Wattuur of te wel 0,1 kWh op. Als je bedenkt dat de gemiddelde kWh-prijs rond de 20 eurocent ligt, levert een uur fietsen met 100 watt 2 eurocent aan energiebesparing op.
In dit verband is het belangrijk om te beseffen dat het uitdrogingsproces bij versterven niet lijdensvol is. Integendeel. Een patiënt die geleidelijk uitdroogt heeft in het algemeen weinig klachten.
Bijna vijf kilo in drie dagen tijd verliezen is toch echt wel serieus. Maar inmiddels zit het grootste gedeelte van het verloren gewicht er na 3 dagen weer aan.
In ons lichaam lopen 6 paren meridianen dus 12 meridianen of energiebanen. Een energiebaan is niet een fysiek orgaan: je kunt een meridiaan niet “pakken” of zien, maar je kunt ze wel heel duidelijk (leren) voelen. Met infrarood camera's kunnen we energiebanen in beeld brengen.
Volgens Wikipedia is energie “de capaciteit van een systeem om warmte, licht of beweging te produceren”. Zo ook hebben mensen energie nodig om te kunnen bewegen, denken en ons warm te houden. Zonder energie voelen we ons sloom, snel geïrriteerd en hebben we het ook snel koud.
Hartspieren en gladde spieren worden ook wel onwillekeurige spieren genoemd, omdat je ze niet bewust kunt stilhouden of bewegen. Je hebt er geen invloed op, het gaat helemaal vanzelf. Skeletspieren zijn willekeurige spieren. Je bepaalt zelf wanneer je ze beweegt.
Het dagelijks drinken van drie koppen groene thee is goed voor je hersenen. Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat het drinken van groene thee je bloeddruk en het risico op beroertes en diabetes verlaagt.
Eet minder dierlijke producten
Vlees, vis, zuivel en eieren worden gelinkt aan talloze ziektes. Wees er daarom spaarzaam mee, en eet vooral onbewerkt plantaardig eten. Beperk plantaardige olie en ga los met bladgroente. Je lijf zal je dankbaar zijn en gezonder oud worden.
Met name vitamine B3 (niacine) en B11 (foliumzuur) zijn essentieel om hersenmist en vergeetachtigheid tegen te gaan.