veel hoesten. ophoesten van slijm. benauwd zijn. branderige pijn achter het borstbeen bij het hoesten.
Met een röntgenfoto kan de arts het verschil zien tussen bronchitis en een longontsteking.Met een slijmkweek onderzoekt de arts een beetje van je opgehoeste slijm. Hij kijkt of er bacteriën in zitten. Zo kan de arts je de juiste behandeling geven.
Acute bronchitis geneest meestal vanzelf binnen twee weken. Je arts bekijkt of een behandeling met antibiotica nodig is. Vermoedt hij dat bacteriën de infectie veroorzaken? Dan geeft hij je een recept voor antibiotica.
Bij bronchitis heeft u vooral last van hoesten. Bij het hoesten komt er ook slijm mee. Ook kunt u last hebben van benauwdheid, een drukkend gevoel op uw borst, een piepende ademhaling, koorts en vermoeidheid.
Bij een bronchitis zakt het virus van de hogere naar de lagere luchtwegen. Bronchitis ontstaat vaak na een verkoudheid of griep. Je hebt eerst last van een droge hoest, maar later hoest je ook slijm op. Vaak klinkt het hoesten niet fijn: je hoest diep en/of piepend.
In het algemeen zijn andere antibiotica, zoals penicilline of doxycycline, eerste keus. Alleen als deze middelen niet kunnen worden gebruikt of als de bacterie er ongevoelig voor is, zal de arts een cefalosporine-antibiotica voorschrijven. Voorbeelden zijn cefaclor, cefalexine en ceftibuten.
Meestal komt dit door een virus, maar bacteriën kunnen ook de oorzaak zijn. Acute bronchitis ontstaat meestal na een griep of verkoudheid. Het virus of de bacterie die een verkoudheid of griep veroorzaakte, is bij acute bronchitis dieper in de longen binnengedrongen. Daarom zijn de longen ontstoken.
Na een tijdje komt er met deze hoest geel, grijs, groen of doorzichtig slijm mee. U heeft pijn wanneer u moet hoesten. U bent moeier dan normaal. U heeft last van een drukkend gevoel op uw borst.
Siroop op basis van acetylcysteïne voor het vloeibaar maken van slijmen en voor het behandelen van chronische bronchitis.
Probeer te vermijden dat je longen geïrriteerd raken. Zorg dat je niet (mee)rookt en gebruik een mondkapje bij vervuilde lucht van bijvoorbeeld verf en sterke lucht van huishoudartikelen. Stomen helpt ook. Adem warme, vochtige lucht in.
Bij bronchitis hebben antibiotica geen nut
Gebruik van antibiotica is meestal niet aangeraden bij acute bronchitis. In 90% van de gevallen is de oorzaak viraal en antibiotica bestrijden specifiek bacteriën. Ze zijn bijgevolg volkomen nutteloos.
Nee, dat klopt niet. Paracetamol is een pijnstiller die nauwelijks effect heeft op andere medicijnen, dus ook niet op hoestprikkeldempende pillen.
Hoe lang u anderen kunt besmetten hangt af van het virus wat u heeft. Soms bent u maar een paar dagen besmettelijk en soms langer dan een week. U kunt er het beste vanuit gaan dat, wanneer u nog hoest, u andere mensen kunt aansteken. Als u astmatische bronchitis heeft, kunt u andere mensen niet aansteken.
Heb je veel last van hoesten en benauwdheid? Kijk dan eens of het helpt om wat meer rechtop te slapen. Dit maakt het soms makkelijker om te ademen. Leg wat extra kussens neer zodat je hele bovenlichaam wat rechterop komt.
Meestal kiest de arts in eerste instantie voor een inhalatie met een luchtwegverwijder, zoals salbutamol. U kunt dat dan bij een aanval gebruiken. Heeft u bijna elke dag een aanval, dan schrijft de arts meestal ook een inhalatie met een luchtwegbeschermer voor. Die moet u dan dagelijks gebruiken.
Bronchitis: is een ontsteking van je luchtpijp en de slijmvliezen van je luchtpijptakken: Het slijmvlies van je luchtpijptakken zwelt op. Je hoest taai slijm op.
Bij bronchitis is de wand van de bronchiën ontstoken. Je hoest en haalt moeilijker adem. Bij acute bronchitis ontstaat de ontsteking van de bronchiën na een verkoudheid of griep. Deze ontsteking gaat na een tijdje weer over.
Gekleurd (groen of bruin) slijm moet opgeruimd worden. De functie van het hoesten moet dan niet onderdrukt worden.
Een beklemmend gevoel op de borst, piepende ademhaling of pijn bij het ademhalen komen ook voor. Je benauwd voelen is erg naar en kan eng zijn. Voor sommige mensen voelt het als (bijna) stikken. Als je iets wilt doen terwijl je benauwd bent, is dat vaak lastiger.
Diep in- en uitademen: Luchtstroming in de longen brengt het slijm in beweging. Breng slijm dat vastzit in beweging door diep in- en uit te ademen. De lucht moet vooral langs de plaats stromen waar het slijm vastzit.
Als je net verkouden bent, is het snot meestal waterig en doorzichtig. Maar na verloop van tijd kan het zijn dat het snot geel wordt, of soms zelfs groen. De gele kleur van snot laat zien dat je lichaam tegen de infectie aan het vechten is. Groen slijm kan duiden op een bacteriële infectie.
Spoelen met bruisend of zacht bruisend water kan helpen om het slijm in je mond iets op te lossen. Spoelen met cola (light) kan soms ook helpen. Probeer uit of dit ook bij jou helpt.
De arts kan een koortswerend middel voorschrijven om de koorts te verlagen. Meestal geniet paracetamol de voorkeur boven niet-steroïdale anti-inflammatoire middelen (NSAID's) zoals aspirine en ibuprofen.
Fluimucil breekt taai, vastzittend slijm af. Je kunt het gebruiken bij slijmhoest zoals bij luchtwegaandoeningen als astma, bronchitis en taaislijmziekte. Fluimucil is verkrijgbaar als capsule, tablet, bruistablet, zuigtablet, poeder, drank of inhalatievloeistof.