Boter in de koelkast bewaren In de koelkast is roomboter ongeveer een maand houdbaar. Meestal kan het echter nog wel langer wat bewaard worden. Let er dan vooral op of het nog goed ruikt, eruit ziet en smaakt. Een beetje geel is geen probleem.
Het is dus belangrijk om boter goed afgesloten te bewaren. Geopende boter kan maximaal een week buiten de koeling bewaard worden, mits op een droge en koele plek. Het Voedingscentrum geeft als advies om boter in de koeling te bewaren, dan blijft het twee weken goed.
De boter is ranzig, ruikt en smaakt zuur of is donker verkleurd.
Het bewaaradvies van gezouten boter is een maand in de koelkast en zes maanden in de vriezer. Maar als de boter er nog goed uitziet, prima ruikt en normaal proeft en in een gesloten verpakking is bewaard, kun je het tot wel twee maanden (en soms zelfs langer) na de THT-datum eten.
Tot 2 maanden na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Het gras zelf bevat betacaroteen, dat zorgt later voor de gele kleur in boter.
Zit de boter niet meer in de originele verpakking (bijvoorbeeld een restje kruidenboter na een barbecue), verpak ze dan in porties in vershoudfolie, en stop die in een luchtdicht zakje of doosje. Boter is 3 tot 6 maanden houdbaar in de diepvriezer.
Als boter ranzig is krijgt het een nare, zure smaak. In de zomer wordt boter sneller ranzig, omdat het dan warmer is buiten. Je wordt niet ziek als je ranzige boter eet. Ranzige boter kun je nog wel goed gebruiken voor het bakken of braden.
Schimmel zul je niet snel in je boterkuipje aantreffen. Wel kan er chemisch bederf optreden: door een reactie met zuurstof wordt de boter ranzig. Hoe dat precies zit, vertellen twee deskundigen.
De eiwitbestanddelen en water in boter zorgen er nl voor dat boter beperkt houdbaar is en na een tijdje ranzig gaat smaken. Dit vet is ook goed bestand tegen hoge verhitting. Dus bak hierin je vlees, vis of wat dan ook. Je kunt eventueel ook nog wat olijfolie toevoegen, want dan kan het mengsel nog hoger verhit worden.
Kun je Blue Band ook invriezen? Blue Band margarine in pakjes kun je in de originele verpakking maximaal 12 maanden ingevroren bewaren. Het brood en de bolletjes van Blue Band Goede Start! kun je 1 maand in de vriezer bewaren met behoud van de kwaliteit.
Margarine, halvarine en bak- en braadproducten
Margarines, halvarines en bak- en braadproducten zijn ongeveer 3 maanden houdbaar. Margarineproducten kun je het best in de koelkast bewaren.
Roomboter staat niet de Schijf van Vijf omdat er veel verzadigd vet inzit. Roomboter bevat vitamine A, D en E en heeft een vetgehalte van tussen de 80 en 90%.Het bevat vooral verzadigd vet.Dit vet staat erom bekend niet goed te zijn voor de gezondheid.
In principe kun je boter zowel binnen als buiten de koelkast bewaren, zolang het buiten de koelkast niet warmer is dan 21 graden celcius. Buiten de koelkast blijft je boter ongeveer een week goed en bewaar je de margarine in een botervloot, dan houdt je boter het zelfs tot twee weken uit.
Antwoord van Jeroen Meus
Boter is een melkerijproduct. Het gebeurt maar al te vaak dat de boter of de margarine gesmolten wordt in een veel te warme pot of pan. Als gevolg verkleurt en verbrandt de vetstof heel snel. De regel is: werk op een matig vuur en geeft vleeswaren of groenten de tijd om rustig te braden.
Lurpak ongezouten is ook de perfecte boter om mee te bakken. Omdat er, door het traditionele karnen, minder vocht in zit. Geen gespetter, wel volop smaak! De zachte textuur van Lurpak maakt het ook nog gemakkelijk om bijvoorbeeld deeg te mixen en te verwerken in gerechten.
Botervloot. Onbeschermd blijft je boter één week goed. Gebruik je een botervloot om je boter in te bewaren, dan houdt-ie het wel twee weken uit. Dit komt omdat je 'm beschermt tegen vocht en zuurstof, wat de boter sneller laat bederven.
Schimmels zijn niet allemaal giftig, maar van sommige schimmels is bekend dat ze in staat zijn gifstoffen (mycotoxines) aan te maken. Het eten van deze gifstoffen kan leiden tot een voedselvergiftiging. Dat kan gepaard gaan met misselijkheid en diarree.
Boterzuur komt voor in boter, met name in ranzig geworden boter (vandaar de naam boterzuur), zweet, veel sterk ruikende kaassoorten en in slechte kuilen kuilgras.
- Geschikt om in te vriezen. Ten minste houdbaar tot: zie deksel. Geproduceerd in Denemarken.
Voor een deel is boter ook zo'n ester van glycerol, in dit geval met butaanzuur.Dat zuur, een vloeistof, kan vrijkomen en dan ruik je de vieze lucht ervan. Je ruikt het natuurlijk heel erg als de boter ranzig is geworden, dat wil zeggen: als ze begint te ontleden. Bewaar boter maar liever in de koelkast.
Zuivel zoals melk, yoghurt en room is absoluut niet geschikt om in te vriezen. Als je zuivel invriest en daarna weer ontdooit, gaat het schiften. Schiften is een proces waarbij het vet en water zich van elkaar gaan scheiden en eiwitten zich niet langer kunnen binden.
Boter kan je bijvoorbeeld zonder problemen invriezen. Gezouten boter blijft tot wel 6 maanden goed; ongezouten boter kan je tot 3 maanden bewaren.
Antwoord van Jeroen Meus. Zuivelproducten, zoals room of boter, kan je zonder problemen invriezen. Verpak de producten in handige porties en in luchtdichte zakjes of potjes.