Nooit gedacht, maar kan wel in de vriezer: Harde kazen (Parmezaan) en kruimelige kazen (Gorgonzola, feta)
Bewaartip voor dit product. Bewaar harde schapenkaas in de koelkast in een gesloten verpakking, bij voorkeur in kaaspapier of folie om zweten te voorkomen. Bewaar feta in het vocht en dek het bakje af in de koelkast. Gebruik een schone lepel om wat uit het kuipje te scheppen.
Wil je de feta langer bewaren? Snijd de feta dan in blokjes, vul een glazen pot met olijfolie en kruiden (bijvoorbeeld basilicum) en dompel daar de blokjes in onder en zet de pot in de koelkast. Een exacte houdbaarheidsdatum hiervan is niet bekend. Maar fetakaas op olijfolie kan zeker wel een paar weken mee.
Feta bewaren
Gebruik vervolgens een schone lepel om wat uit het bakje te scheppen. Dit voorkomt besmetting met gisten en schimmels. De kaas is niet meer goed wanneer het is verzuurd, beschimmeld of vreemd ruikt. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
In tegenstelling tot wat gedacht wordt, kan je kaas wel bewaren in de diepvries. Vooral harde kazen zijn daarvoor geschikt, maar het kan wel ten koste gaan van de smaak. De kaas blijft tot acht maanden goed in de diepvriezer. Zachte kazen vries je best niet in.
De beste kazen om in te vriezen zijn halfharde kazen zoals cheddar, mozzarella met een laag vochtgehalte en provolone . We hebben het allemaal wel eens meegemaakt: je hebt een groot blok kaas dat je niet meer kunt gebruiken voor de houdbaarheidsdatum, maar je wilt het niet weggooien. Als je jezelf afvraagt: "Kun je kaas invriezen?", dan is het antwoord ja.
Bevroren kaas ontdooien
Als je klaar bent om de kaas te gebruiken, leg hem dan in de koelkast om langzaam te ontdooien. Dit kan wel tot 24 uur duren, afhankelijk van de grootte van het blok kaas dat is ingevroren. Langzaam laten ontdooien is belangrijk, zodat het vocht weer in de kaas kan worden opgenomen.
Nooit gedacht, maar kan wel in de vriezer:
Harde kazen (Parmezaan) en kruimelige kazen (Gorgonzola, feta)
Hoe bewaar je fetakaas. Vanwege de kruimelige textuur van fetakaas kan het heel snel droog worden, zelfs als het in de koelkast wordt bewaard. Als je feta langer dan een week wilt bewaren, kun je het het beste in pekel (een oplossing van water en zout) of gezouten melk bewaren , om te voorkomen dat het uitdroogt.
Feta is heerlijk in salades en heeft een unieke smaak. Het bevat minder vet en calorieën dan harde kazen, en is rijk aan B-vitamines en calcium.
Echter, een van de beste opties is volgens ons om het in olijfolie te bewaren . Gemarineerde feta in olijfolie behoudt zijn zoutgehalte, blijft vochtig en profiteert van de extra smaken die de olijfolie geeft.
Een van de meest gewaardeerde producenten van fetakaas in Griekenland is het bedrijf Epiros van de familie Panteliadis, dat zijn productie heeft in het schilderachtige gebied van Epirus. Een andere populaire en zeer smakelijke fetakaas is Avramoulis uit de regio Larissa in Midden-Griekenland.
Dat je ook zachtere kazen zoals Edammer, Mozzarella en brie prima kunt invriezen, is voor de meeste mensen een eyeopener. De zachte kazen blijven tot wel drie maanden goed." Ook boter kun je invriezen en blijft in de vriezer tot twee maanden goed, volgens Poelsma.
Vul de helft van de pot met zonnebloemolie en de andere helft met olijfolie, tot de feta bedekt is.Sluit de pot luchtdicht af met het deksel en bewaar de feta in de koelkast .
Regel één: gebruik vooral geen plasticfolie. Kaas moet kunnen ademen, en dat verhindert folie net. Gebruik liever bakpapier of speciaal kaaspapier (dat je in de gespecialiseerde handel kunt kopen). Vouw het papier zo strak mogelijk rond je restje kaas en maak het uiteinde vast met een stukje doorzichtige tape.
Met een kaasdoos houd jij je kaas lekker lang vers
Ze zijn gemaakt van hoogwaardig kunststof en kunnen tegen een stootje. Hierdoor gaan ze jarenlang mee! De kaasdozen zijn eenvoudig te combineren met andere voorraaddozen en vershoudbakjes uit dezelfde series.
Als je merkt dat je feta een vreemde smaak heeft gekregen, bijvoorbeeld als het te zuur is of plotseling bittere tonen heeft , betekent dit dat er iets niet klopt. Bovendien zijn zichtbare tekenen van schimmelgroei, zoals donkere of groene verkleuring op de kaas, aanwijzingen dat er iets mis is.
Kaas invriezen
Wist je dat je harde kazen ook kunt invriezen? Hoelang de kaas dan goed blijft is afhankelijk van de soort, maar gemiddeld wel 2 tot 4 maanden. Dit zal alleen wel wat ten koste gaan van de smaak. Je kunt het stuk in z'n geheel, in plakjes of geraspt invriezen.
Ja, je kunt feta invriezen , maar je moet een paar belangrijke stappen ondernemen. Vacuüm verpakken: "Ik raad aan om de pekel af te gieten en de kaas vacuüm te verpakken, omdat de zuurgraad van de feta verandert als deze wordt ingevroren en ontdooid in de originele pekel," zegt Jessica Sennett.
Je kunt fetakaas invriezen, maar als het eenmaal ontdooid is, wordt het droger en kruimeliger. Het is dus het beste om het te gebruiken bij het koken. Om het in te vriezen, laat je het heel of snijd je het in de gewenste vorm en grootte. Doe het in een diepvrieszak en laat de lucht eruit. Je kunt het tot twee maanden in de vriezer bewaren.
Opmerking van de kok: Dit levert twee kaasballen op. Je kunt er eentje invriezen om te gebruiken voor onverwacht bezoek.
Je kunt harde kazen tot 8 maanden invriezen. Zorg er dan voor dat hij op een stuk keukenrol ontdooit om het vocht op te nemen. Omdat invriezen ten koste gaat van de smaak, raden we dit af! Halfharde kazen gaan al minder lang mee, namelijk 2 maanden als ze nog niet uit de verpakking of aangesneden zijn.
Kaas invriezen
Het antwoord is simpel: ja, dat kan. Het gaat dan wel om de 'harde' kazen. Jonge, jong belegen en Parmezaanse kaas kunt u prima in de vriezer kwijt. Makkelijk voor over de pasta of om te verwerken in een gerecht.
Wanneer u de kaas wilt gebruiken, zet u deze in de koelkast om te ontdooien en gebruikt u deze vervolgens zo snel mogelijk op. Dit kan een dag duren, afhankelijk van de grootte van de kaas, maar het is belangrijk om de kaas langzaam te ontdooien, omdat het vocht dan weer in de kaas kan worden opgenomen.
Mascarpone is heel zacht van smaak en daardoor ideaal in zowel zoete als hartige gerechten. Gebruik niet meer dan nodig, want het is wel calorierijk. Een open bakje mascarpone is een dag of drie houdbaar in de koelkast, maar invriezen gaat ook prima.