Een luchtig bouwmateriaal met steengoede eigenschappen. Ytong cellenbeton is een licht, natuurlijk, sterk isolerend en multifunctioneel product voor dragende en niet-dragende constructies in nieuwbouw- en renovatieprojecten.
Als je gebruik wil maken van Ytong blokken voor een draagmuur is het van belang dat je hier de juiste dikte voor kiest. Er wordt geadviseerd voor draagmuren minimaal 100 mm dikke Ytong blokken te gebruiken. Bij het gebruik van een binnenmuur kun je een minimum van 70 mm aanhouden.
Cellenbeton is niet gevoelig voor vocht of schimmel, dus is ideaal toepasbaar in natte ruimtes zoals de badkamer. Vanwege de hoge druksterkte zijn de blokken zowel voor dragende, als niet-dragende wanden te gebruiken.
Ytongblokken zijn blokken gemaakt van cellenbeton/gasbeton. Het is een duurzaam product, bestaande uit zand, kalk en water. Het materiaal is licht en daardoor gemakkelijk hanteerbaar. Tegelijkertijd zijn de gasbetonblokken sterk genoeg om zowel in een dragende als niet-dragende constructie te dienen.
Cellenbeton isolatieplaten zijn stevig, drukvast, zeer licht en brandveilig en worden toegepast als binnenmuurisolatie en plafondisolatie.
Kan Ytong cellenbeton tegen vocht? Ja, Ytong is ongevoelig voor vocht. Het bouwmateriaal kan dus zonder problemen gebruikt worden in vochtige ruimtes zoals badkamers.
Ytong is synoniem voor cellenbeton en gasbeton en bestaat uit een serie bouwmaterialen, waaronder blokken (meest gebruikt), panelen, dakplaten en lateien, die bijzonder licht van gewicht en flexibel inzetbaar zijn. Cellenbeton of Ytong is een natuurlijk bouwmateriaal dat bestaat uit en mengsel van kalk, zand en water.
Allereerst hebben kalkzandsteenblokken een vele malen hogere constructieve waarde. Cellenbetonblokken hebben het voordeel dat ze een goede thermische isolatie hebben in tegenstelling tot de blokken van kalkzandsteen. Ook zijn kalkzandsteenblokken zwaar in gewicht, moeilijker te verwerking en niet vochtbestendig.
Bouw- en sloopafval (BSA)
Massieve gipsblokken bieden bij een dikte van 70 mm een brandwerendheid van 80 minuten. Bij 100 mm dikte zijn het 3 uur (F180-A). De eisen aan de brandwerendheid verschillen per land. Gipsblokken zijn geschikt als voorzetwand voor afvoer- en installatieschachten.
De Ytong Energy+ bouwblok
De Energy+ bouwblok heeft een zeer lage lambda-waarde (hoe lager hoe beter) van 0.06 W/mK en kan dus zorgen voor zeer goed geïsoleerde muren. Ter vergelijking heeft een standaard bouwsteen een lambda-waarde van ongeveer 0.3 W/mK en voor PUR isolatie ligt dit rond de 0.025 W/mK.
De traditioneel bouwmethode houdt in dat een dragende muur wordt opgetrokken van snelbouwstenen of andere bouwblokken uit cellenbeton of kalkzandsteen. Nadien komt een flinke laag met isolatie, een dunne luchtspouw en een afwerkingslaag van metselwerk voor de gevel.
Ytong kan niet met gewone mortel worden gemest, wel kan dit met tegellijm. Of eventueel mortel aanmaken met bouwdispersie, niet een scheutje maar 1 deel en max 2 delen water.
Muren van gipsblokken, gipsplaten of celbetonblokken zijn geen dragende muren. Niet dragende muren verwijderen is geen probleem, maar let toch steeds goed op! Zorg dat je het benodigde gereedschap hebt. Realiseer je dat je al gauw tegen een flinke berg puin aan zult kijken.
Hetzelfde geldt voor de combinatie van een Ytong- blok met een dikte van 20 cm, aangevuld met een Multipor-isolatie van 20 cm dik. Deze opbouw is goed voor een isolatiewaarde van 0,14 W/m2K.
Ytong heeft op zichzelf goede vochteigenschappen. Cellenbeton wordt niet aangetast door vocht en als buitenwand is het materiaal vorstbestendig. Dat neemt niet weg dat Ytong blokken door hun cellenstructuur een capillaire werking hebben, ze zuigen dus water op.
De prijs van het goedkoopste cellenbetonblok ligt rond de 1 euro, terwijl de prijs van het duurste cellenbetonblok rond de vier euro per stuk ligt.
De aankoopprijs van cellenbetonblokken is zeker duurder dan de aankoop van klassieke materialen.
Ytong heeft met het brede assortiment producten altijd dé oplossing voor nieuwbouw of verbouw. Met de effectieve eigenschappen als vochtongevoelig, warmte-isolerend, brandwerend, licht van gewicht en duurzaam is Ytong cellenbeton altijd de juiste keus.
De typische eigenschappen van Ytong zorgen voor een hogere warmteisolatie en betere geluidsisolatie dan andere bouwmaterialen met gelijkaardige densiteit.
Omdat Ytong blokken sterk zuigend zijn, moeten deze voor het stukadoren behandeld worden met geschikte stuc primer voor zuigende ondergrond. De primer zorgt voor een optimale hechting tussen de pleisterlaag en de Ytong blokken. Als de stuc primer gedroogd is kan overgegaan worden tot het stucen van de Ytong blokken.
Cellenbeton is een uiterst natuurlijk en milieuvriendelijk bouwmateriaal, waarvan de ecologische voetafdruk kleiner is dan van een holle baksteen. Bovendien kan het afval dat overblijft na de productie van cellenbeton opnieuw gebruikt worden voor vulmateriaal en toeslagmateriaal in schuimbeton en mortel.
Cellenbetonblokken zijn zeer geschikt om een scheidingswand mee te vervaardigen. De blokken zijn licht, verkrijgbaar in verschillende formaten, thermisch isolerend en handig te verwerken. Bovendien kan je cellenbetonblokken niet alleen aan elkaar metselen, maar ook verlijmen.