- De meeste groenten en kruiden kunnen van tevoren worden schoongemaakt, gewassen, gesneden of gehakt. - Harde groenten zoals spruitjes, bleekselderij, boontjes en paprika kunnen al worden geblancheerd : 2-3 minuten in ruim kokend water met wat zout.
Sperziebonen bereiden & bewaren
Sperziebonen kun je 1-2 dagen in de koelkast bewaren. Sperziebonen zijn gevoelig voor koudebederf, bewaar ze daarom niet kouder dan 5°C. Sperziebonen kun je eventueel ook 3-5 dagen op de fruitschaal bewaren. Verse sperziebonen kun je ook invriezen.
Zo kun je bijvoorbeeld groenten op voorhand snijden of groenten grillen in de oven en die zo makkelijk meegeven. Hetzelfde geldt voor heel wat fruitsoorten. Sowieso blijven de meeste groenten wel tot drie dagen fris en knapperig in de koelkast, maar niet elke groente bewaar je best op dezelfde manier.
Voorgesneden groenten in een plastic zakje, zoals bamigroenten, nasigroenten, gesneden ijsbergsla en Italiaanse groentemixen, zijn na de 'te gebruiken tot' datum (TGT) niet meer veilig te eten. Heb je de verpakking voor die datum geopend? Dan kun je de gesneden groenten nog maximaal een dag bewaren.
Als groente verpakt zijn kun je ze het beste in de verpakking laten zitten. Groenten die zijn gesneden dien je altijd in de koelkast te bewaren. Dit kan het beste in de groentelade, of bovenaan in de koelkast. Hier is de temperatuur het meest constant.
Bewaar je gesneden groenten in een bokaal met water. De beste en makkelijkste manier om gesneden groenten te bewaren is in water. Doe de stukjes gewoon in een glazen pot met deksel die je tot aan de rand met water vult. Sluit de pot goed af en bewaar 'm in de koelkast.
Voorgesneden groenten en rauwkost kan je 3 maanden bewaren, andere groenten, vaak wel twaalf maanden. Groenten die veel water bevatten zoals sla, tomaat en komkommer kan je beter niet invriezen. Tijdens het ontdooien geeft de groente dan zoveel water af dat er niets van overblijft.
Dit kan maar voor 1 dag, want anders worden ze slap. Beter is om ze uit het water te halen en ze te bewaren in de koelkast.
Kook vers water in een waterkoker en vul de weckpotten met het kookwater tot 2 centimeter onder de rand van de weckpot. Weck de boontjes in een inmaakketel op 100 graden gedurende 120 minuten. Boontjes moet u altijd nog 15 minuten laten koken voordat u deze eet om een eventuele kans op botulisme te voorkomen.
Opwarmen in de magnetron kan ook: 5-8 minuten. Gesmoord bereid je sperziebonen in ca. 20 minuten. Sperziebonen stomen duurt 15-20 minuten.
Blancheren is een kooktechniek waarbij je sperziebonen een korte periode (2 á 3 minuten) in kokend water gaart. Hierna spoel je de boel af met ijskoud water, of een ijsbad. Dit stopt de garing direct. Op deze manier behoud je de kleur en smaak optimaal.
Zodra de boontjes een temperatuurverandering ondergaan (van koeling naar kamertemperatuur bijvoorbeeld) gaan ze “roesten”. Deze roestplekjes verdwijnen echter bij het koken volledig. Geen zorgen en gewoon lekker genieten dus.
Sperziebonen kunnen bruine plekken krijgen en bederven als ze te koud worden bewaard.
Een maaltijdsalade kun je heel handig alvast een dag van tevoren maken. Als je een maaltijdsalade in de koelkast zet, kun je de salade 1 tot 2 dagen bewaren. Het liefst bewaar je de sla en dressing apart, want dan blijft 'ie het langst goed. Bewaar de salade in een goed afgesloten bakje.
Ja, u kunt komkommers van tevoren snijden. Was ze daarvoor goed onder koud stromend water en dep ze daarna droog met keukenpapier. Snijd de uiteinden eraf en snijd de komkommers in de lengte in vieren. Leg de plakjes in een grote kom en dek ze af met plasticfolie.
Zoals we al schreven worden de groenten vaak ruim voordat je het koopt gesneden. Dat betekent ook dat je de groente dan wel meteen moet invriezen. Na een dag invriezen, of nog laten, raden we af. De groente heeft dan zoveel vitaminen en dergelijk verloren dat het invriezen eigenlijk geen zin meer heeft.
Ingemaakte of 'opgelegde' groenten in perfect gesteriliseerde bokalen zijn zeker een jaar houdbaar. Je hoeft ze helemaal niet in de koelkast bewaren. Een koele, donkere plek, bijvoorbeeld de kelder, is prima.
Al een dag na de houdbaarheidsdatum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën in de groenten zitten. Die bacteriën kun je niet zien, ruiken of proeven, maar je kunt er wel ziek van worden, weet het Voedingscentrum.
Een aangesneden bloemkool kan je ook buiten de koelkast bewaren, maar het gaat zo heel snel verrot. Het is dan maximaal 2 dagen houdbaar. De beste plaats voor een aangesneden bloemkool is de koelkast. Dek de bloemkool af met huishoudfolie en leg de bloemkool in de groentelade van de koelkast.
7) Fruit en groente van te voren snijden
Kunt u de tomaten (of elke willekeurige ander groente- en fruitsoort) niet op het laatste moment snijden, zorg er dan voor dat ze direct in contact komen met een vinaigrette.
Het is beter om groente in een aparte schaal of apart kistje te bewaren, en niet bij fruit op de fruitschaal. Zo blijft de groente (en ook het fruit) langer goed. Een koele donkere plaats is het beste. Denk aan een voorraadkast.