Ook de oven is vaak een goede keuze voor het opwarmen van een maaltijd. De oven wordt vaak gekozen voor grote porties of maaltijden.
Opwarmen in de oven
Over het algemeen kunt u de kant-en-klaar maaltijden zo'n 30 – 40 minuten opwarmen op een temperatuur van 100 – 120 graden celsius. Op het etiket van de maaltijd staat dit precies aangegeven. Kijk de eerste keer even na 10 minuten hoe de maaltijd reageert.
Verhit restjes door en door
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op. Eten opwarmen in de magnetron is makkelijk, maar het voedsel wordt niet altijd gelijkmatig verhit.
Geen magnetron in huis, dan kun je een kant-en-klaar maaltijd ook opwarmen in de oven of pan. Zet de oven op 180 graden Celsius en laat de maaltijden ongeveer 20 minuten in de oven staan. Verwijder bij het gebruik van de oven wel de folie. Gebruik je het fornuis, dan kun je het beste een koekenpan gebruiken.
Soms zijn er in de handleiding van je oven richtlijnen te vinden voor het opwarmen van specifieke gerechten. In andere gevallen is het raadzaam om de temperatuur niet te hoog in te stellen (rond de 180 graden Celsius is meestal prima) en je gerecht goed in de gaten te houden.
Je kunt eten absoluut opwarmen in de oven, maar dat duurt wel langer dan in de magnetron. Bovendien wordt het eten, door de warme lucht, eerder droog. De magnetron is dus beter geschikt voor het opwarmen van maaltijden. Zet de temperatuur van de oven niet te hoog, bijvoorbeeld 110 of 120 graden Celsius.
De ovenschotel zet je op hetzelfde aantal graden en even lang in de oven als normaal. De volgende dag warm je de ovenschotel op door deze 30 minuten in de oven te zetten op 140°C. Dek de ovenschotel na 10 minuten af met aluminiumfolie om uitdroging te voorkomen.
Groenten. Om restjes gegrilde of gebakken groenten opnieuw leven in te blazen, is de oven de beste optie. Gebruik een ovenschotel en sprenkel opnieuw wat olijfolie over de groenten.Zet 10 à 15 minuten in de oven, en je hebt opnieuw een smakelijke portie groen.
Voor het opwarmen keren we dan ook graag weer terug naar waar het allemaal begon: de oven. Verwarm de oven voor op 170 graden, en doe dit vooral op tijd: het kan met gemak zo'n 45 minuten duren voordat een grote hoeveelheid compleet is opgewarmd.
Hoe kun je het beste stamppot opwarmen? Stamppot opwarmen doe je in de magnetron of in de pan. In de magnetron is je stamppot het snelste warm, maar in de pan blijft de meeste smaak behouden.
Dat doe je best op een niet al te hoge temperatuur in de oven. Dek het vlees af met een stukje aluminiumfolie en steek het een minuut of tien in een voorverwarmde oven van 140°C. Hou er wel rekening mee dat het vlees al een bepaalde bakwijze heeft, dus de kans blijft bestaan dat het een beetje verder gaart.
Verwarm je oven voor op 180°C. Doe de stamppot in een ovenschaal en dek deze af met aluminiumfolie. Plaats de schaal in de voorverwarmde oven en verwarm gedurende ongeveer 20-30 minuten, afhankelijk van de hoeveelheid stamppot. Haal de stamppot uit de oven en roer het goed door voordat je het serveert.
Zoals bekend zijn ook aluminium bakjes in de oven te gebruiken. Aluminium verpakkingen zijn namelijk warmtegeleidend en bestand tegen grote temperatuurverschillen. Het materiaal is licht en recyclebaar. Het wordt het meest gebruikt om koude maaltijden in mee te geven die je dan thuis kunt opwarmen.
Om een afgekoelde ovenschotel vanbinnen door en door te verwarmen en de bovenkant goudbruin te krijgen, bak je de ovenschotel circa 40 tot 45 minuten in de oven. Als de bovenkant te donker wordt, maar de binnenkant nog niet warm is, dek je de bovenkant af met aluminiumfolie.
* Visschelpen en visschotels
=> Verwarm de oven op 180° op warmeluchtstand.Zet de schelpen en visgerechten 20 à 25 minuten in de oven.Oven op 180°, de schaaltjes max 10 minuten in de oven. * Hoofdschotels vis in saus en met groenten; 30 à 35 minuten.
Marthe: “Hoe warm je een ovenschotel met een kaaskorst best opnieuw op?” Het beste aan een ovenschotel zijn de restjes voor de volgende dag, toch? Ikzelf dek de schotel af met aluminiumfolie en warm ze op in de oven, op 160°C. Een halfuurtje is voldoende.
Ook dek je de maaltijd best af met plastic folie. Om op veilig te spelen, raadt het Britse Food Standards Agency aan om voedsel maar één keer ropnieuw op te warmen. Al kan je volgens Michael Moseley je maaltijd wel wat vaker opwarmen, zolang je het volgens de regels van de kunst doet.
Je kan het stoofvlees opwarmen in een voorverwarmde oven (200 graden), ongeveer 10-15 minuten. De frites kan mee de oven in, op het meegeleverde bakpapier. Het vlees en de erwtjes kunnen eventueel ook in de magnetron, 6-8 minuten, de erwtjes misschien iets minder lang. Serveer de mayonaise koel.
En hoe lang? 1000-900 W: snel bereiden of opwarmen van bijvoorbeeld soep, ovenschotels, groente en vis.800 W: opwarmen, vlees en gevogelte braden en gerechten bereiden die eieren of kaas bevatten.
Gemiddeld. De meeste ovengerechten bereid je tussen de 180 en 200 graden. Dat is vaak de perfecte temperatuur om de binnenkant mooi gaar te krijgen en de buitenkant niet te doorbakken.