“Als een ei dat al eens bevroren is geweest nog eens wordt ingevroren, is het niet goed. Dat geldt trouwens voor alle voedingsmiddelen: twee keer invriezen is nooit oké. Uit voorzorg verkopen wij momenteel geen bevroren eitjes van onze kippen. We weten immers niet of mensen ze thuis (opnieuw) zouden invriezen."
Bevroren eieren kunnen ontdooid en opgegeten worden, maar door de samenstelling van een ei, kan de textuur korrelig en onaangenaam zijn. Bevroren dooiers die ontdooid zijn, hebben een dikke gelei-achtige textuur, waardoor ze niet makkelijk meer te mixen zijn.
Eieren invriezen in z'n geheel doe je beter niet. Ongekookte eieren gaan barsten en gekookte eieren krijgen een rubberachtige textuur. Wat wel kan, is het ei breken en klutsen om vervolgens in te vriezen. Giet het geklutste ei in bijvoorbeeld een cupcakevorm en dek de bovenkant van het mengsel af met vershoudfolie.
Eieren in de koelkast: langer vers
Met een koude temperatuur houd je eieren langer vers. De koude temperatuur remt ook de groei van bacteriën. Ziekmakers zoals salmonella krijgen zo minder kans. Eieren bewaar je daarom het beste in de koelkast op 4 °C.
Ontdooien in de koelkast
Dompel de eieren voor je ze in de koelkast zet een minuut of vijf onder in warm water, eventueel in een plastic zakje. Dat is het begin van het ontdooiproces. Daarna laat je ze een nachtje verder ontdooien in de koelkast.
Laat ze geleidelijk ontdooien gedurende de nacht. Voor sneller ontdooien, doe je eieren in een waterdichte plastic zak of andere container en dompel je ze onder in een kom met koud water in de gootsteen; laat koud water uit de kraan zachtjes in de kom druppelen, om ervoor te zorgen dat de eieren koel blijven terwijl ze ontdooien.
Werken bevroren eieren net zo goed als verse? Nou ja, bijna. Je kunt er waarschijnlijk geen soufflé mee maken, maar ze werken prima als roerei, in gebakken goederen of in een recept waar ze gemengd worden met andere ingrediënten . Ze werken niet zo goed voor gebakken of gepocheerde eieren waarbij je de dooier intact wilt houden.
Verse eieren die worden bewaard bij ongeveer 55°F met 75% vochtigheid, blijven ongeveer 2-3 maanden goed. Verse eieren die worden bewaard bij 30°F met 85% vochtigheid, blijven tot 9 maanden goed. Het is belangrijk om op te merken dat het vriespunt voor eieren 28°F is.
Het zit namelijk zo dat eieren niet houden van temperatuurschommelingen. Dit zorgt namelijk voor condens op de schaal, waardoor er makkelijk bacteriën ontwikkelen en de schaal kunnen binnendringen. Net om dit te vermijden wordt de temperatuur van bij de boer tot in onze Versmarkt op kamertemperatuur gehouden.
Gebakken ei kun je gewoon invriezen, net als een omelet of roerei. Deze zijn ingevroren ongeveer 3 maanden houdbaar. Gekookte eieren kun je ook invriezen, maar het komt de smaak niet echt ten goede.
Eigeel heeft de neiging om dikker te worden en van textuur te veranderen als het ingevroren is, en het zout helpt dat te voorkomen. Eiwitten zijn prima, daarom heb je het zout niet nodig als ze gescheiden zijn. Als je het zout toevoegt, zouden ingevroren eieren niet heel anders moeten smaken dan verse eieren, behalve dat ze iets zouter zijn .
Rauwe en gekookte eieren: eigeel zet zich uit in de diepvries, waardoor het ei kan ontploffen. Ook producten op basis van ei - zoals mayonaise en meringue - vries je beter niet in. Ongekookte aardappelen: ze bevatten veel vocht en zijn daarom niet geschikt om in te vriezen.
Het enige wat je ervoor nodig hebt, is een glas of doorzichtige kom met water. Leg het ei erin.Ligt het plat op de bodem?Dan is het nog helemaal vers!
Je kunt kiezen of je het volledige ei of dooier en eiwit apart invriest. Eierdooiers of volledige eieren kun je 3 maand invriezen. Eiwit blijft diepgevroren een halfjaar goed. Gebruik ontdooide eieren enkel in warme bereidingen.
Je kan ook eieren invriezen.Verse eieren haal je hiervoor best wel uit hun schaal, want die zou kunnen breken bij vriestemperaturen. Eieren die je gebakken hebt, zoals een roerei of een omelet, of wanneer je ze in een gerecht hebt verwerkt, kunnen ook zonder probleem worden ingevroren.
plat op de bodem blijven liggen, zijn ze vers. op de bodem blijven liggen maar met de punt rechtop, zijn ze 2 à 3 weken oud, maar nog perfect te eten. blijven drijven zijn ze bedorven en kan je ze niet meer opeten.
Goed nieuws voor wie graag een eitje eet: het kan geen kwaad om bevroren eieren dezelfde dag - nadat ze op temperatuur zijn gekomen - of iets later te consumeren. “Mensen die in bepaalde periodes te veel eieren hebben, kiezen er zelfs vaak voor om ze in de vriezer te bewaren, dus er is geen gevaar.
Eieren moeten worden bewaard bij minder dan 20 graden Celsius. De meeste supermarkten houden hun verkoopruimte ruim onder deze temperatuur . Thuis is de makkelijkste manier om dit te doen echter om de eieren in de koelkast te bewaren.
Als je eieren koopt, staan ze in de supermarkt meestal buiten de koeling. En daardoor kan het lijken dat je ze thuis ook het beste zo kunt bewaren. Maar als je ze in de koelkast bewaart, zijn ze langer houdbaar. Op die manier wordt de groei van bacteriën geremd.
Als dat ei echter bevriest, zet de inhoud van het ei uit en barst de eierschaal . Hetzelfde gebeurt met uw waterleidingen als ze in de winter bevriezen.
Belangrijkste punten. Vogelgriep blijft zich verspreiden onder enkele van de grootste eierproductiefaciliteiten van het land, wat vragen oproept over de veiligheid van eieren. Goed koken elimineert elk potentieel risico van eieren. De algehele waarschijnlijkheid dat een mens vogelgriep oploopt door het eten van eieren blijft extreem laag .
Tot slot moet het ei ook op de juiste manier worden bewaard. Als het ei te warm of te koud wordt bewaard, kan het bederven en zal er geen kuiken uitkomen.
Om hele eieren snel op kamertemperatuur te brengen, vul je een kleine of middelgrote kom met warm water . Je wilt dat de temperatuur aanvoelt als een warm bad (je wilt niet dat de eieren per ongeluk koken). Leg de eieren voorzichtig in het water en laat ze 5 tot 10 minuten staan.
De beste manier om gekookte eieren in te vriezen is door ze te mengen met andere ingrediënten die bestand zijn tegen lage temperaturen . Geloof het of niet, het vocht van het ijs dat ontstaat bij het invriezen van bepaalde eiergerechten kan er zelfs voor zorgen dat de eieren lekkerder smaken als je ze opnieuw opwarmt.
Zoals waargenomen met confocale laser scanning microscopie (CLSM), vernietigde bevriezing de proteïnestructuur, liet lipiden vrij en bevorderde de aggregatie van eidooierproteïne . Door bevriezing geïnduceerde interacties van proteïnemoleculen zijn een sleutelfactor in de vorming van bevroren-ontdooide eidooiergel.