Varens zijn relatief eenvoudig te snoeien. Snoei ze in het vroege voorjaar, voordat de nieuwe groei begint of zelfs wanneer de groei al begonnen is. Een varen leent zich ook uitstekend om een vorm in te maken.
De varen hoeft niet gesnoeid te worden. Je kan simpelweg de lelijke en verdorde bladeren van de plant verwijderen. Door deze bladeren te verwijderen, zal de varen de energie weer kunnen stoppen in het aanmaken van nieuwe bladeren.
Geef je varen een of twee keer per week water als het niet regent. Varens hebben regelmatig vocht nodig en als het veel regent, krijgen ze dit vanzelf. Als het echter erg droog weer is en je varen geen regenwater krijgt, geef hem dan een of twee keer per week water zodat hij gezond blijft.
Varens zijn makkelijke, onderhoudsarme tuinplanten. Zo hoeft u ze niet te snoeien; hooguit in het voorjaar de oude bladeren afknippen voordat de nieuwe krullen verschijnen. U kunt het blad gewoon laten liggen, het verteert snel en is goede voeding voor de plant.
Om de plant te scheuren haal je hem eerst uit de pot. Bedenk eerst in hoeveel stukken je je varen wilt verdelen en scheur hem dan voorzichtig uit elkaar. Vaak kun je al een beetje voelen waar de plant van nature uit elkaar gehaald kan worden.
Varens houden van een standplaats met indirect zonlicht tot halfschaduw. Als een varen wordt blootgesteld aan fel direct zonlicht, worden de bladeren bruin en verbranden ze. Zet de varen daarom op een plaats waar hij indirect zonlicht ontvangt. Als een varen niet genoeg licht krijgt, zullen de bladeren geel verkleuren.
De varen is op z'n best als hij in een licht vochtige grond staat, waardoor de plant dus regelmatig water nodig heeft. Om deze grond licht vochtig te houden is het soms nodig om 2 tot 3 keer per week een scheutje water toe te dienen. Let er wel op dat de grond niet te vochtig wordt.
Varens met een wortelstok leven vaak op bomen, zoals de brede eikvaren (Polypodium interjectum). Aan de lengte van de wortelstok is vast te stellen hoe oud de plant is. Varens kunnen honderden jaren oud worden.
Varens zuiveren de lucht en geven je ruimte een goede luchtvochtigheid. Varens heb je in alle soorten en maten, in totaal zijn er maar liefst 40 duizend verschillende soorten. Ook fijn: varens doen het goed binnen én buiten. En waar je ze ook zet, overal zorgen ze meteen voor een stuk groenere aanblik.
Liefst wat schaduw
Zet deze plant dus nooit in de volle zon, maar wel licht tot in lichte schaduw. Afwisselend licht en wat meer schaduw is ook prima.
De varen is een vaste plant. Dat betekent dat de plant in de winter verdwijnt om in het voorjaar weer op te komen. Maar er zijn ook bladhoudende varens, zodat er groen in de wintertuin te zien is. Deze wintergroene varens houden het hele jaar door hun blad, ze kunnen heel goed tegen de kou.
Varens zijn vaste kruidachtige of (zelden) boomvormige planten. Alle Europese varens zijn kruidachtige planten.
Varens zijn niet de meest populaire tuinplanten, nochtans bieden ze heel wat voordelen. Ze zijn winterhard en er zijn heel wat soorten die bovendien ook wintergroen zijn. Je kan kiezen voor een inheemse soort, maar ook soorten uit Japen en Noord-Amerika doen het ook hier goed.
Dit soort verkleuringen worden meestal veroorzaakt door een tekort aan voedingsstoffen. Deze kun je aanvullen door je plant te verpotten en door regelmatig plantenvoeding te geven. Een verkleuring door een tekort aan voedingsstoffen kan in veel gevallen ook weer bijkleuren.
Een plant die te veel water heeft gekregen, herken je onder andere aan de gele bladeren of als de bladeren juist bruin uitslaan. In deze gevallen is het heel verstandig om te kijken hoe het staat met de vochtigheid. Een ongelukkige plant wil je natuurlijk niet. Kijk of de wortels zijn beschadigd door wortelrot.
Wortelrot kun je herkennen aan gele vlekken op de bladeren, bladeren die afvallen of slap hangen of, bij een cactus of vetplant; een snotterige stam of stengel. Wortelrot kun je natuurlijk beter voorkomen dan dat je het moet oplossen. Let er daarom altijd op dat je niet teveel water aan je plant geeft.
Hoe pak je de verzorging van varens aan? Houd de potaarde vochtig en laat de kluit niet uitdrogen. Opgelet, geef geen water in het hart van de plant. Varens houden ervan als je ze regelmatig besproeit met een plantenspuit en wekelijks voeding geeft.
Uiterlijk. De bladeren kunnen wel een meter lang worden, als hangplant geef je al het blad dan ook lekker de ruimte. Veel varens hebben bladeren die zich afrollen vanuit een krul. Is het blad afgerold dan heeft elk soort zijn eigen unieke eigenschappen zoals kleur en volume.
Eten van varens is niet zonder risico en het gebruik als geneeskrachtige plant evenzo. Varens met de sporen aan de onderzijde van de bladeren moeten in elk geval gemeden worden, want deze zijn zeker giftig. Omdat een ongeluk in een klein hoekje zit zouden wij adviseren varens te mijden.
Varens zijn sporenplanten, de nazaten van de eerste (sporen) planten die in de zeer vroege historie van het leven op aarde vanuit het water het land opkwamen. Het kenmerk van sporenplanten is dat ze geen zaden maar sporen vormen.
Als een varen zich in de tuin te sterk uitbreidt, wordt een deel uitgegraven en zo mogelijk verplant. Met het verplanten wacht men tot de late herfst of het vroege voorjaar.
Varens kunnen op verschillende manieren vermeerderd worden. Een aantal varens vermeerdert zich door middel van uitlopers, andere soorten die door middel van broedknoppen. Willen we alle andere soorten vermeerderen dan zijn we afhankelijk van het vermeerderen door middel van sporen.
Het regelmatig toevoegen van compost of bladgrond zorgt voor een goede voeding voor de varens. Verdere bemesting is nauwelijks nodig. Te veel mest kan het blad en de wortelen beschadigen. Indien het blad geel wordt, kan dit wijzen op een tekort.
Varens zijn de ideale schaduwplanten. Ze kunnen goed in de halfschaduw en schaduw en staan het liefst in vochtige doorlatende grond. De bekende varens hebben geveerde bladeren die zich in het voorjaar sierlijk uitrollen, maar er zijn ook soorten met aaneengesloten blad!