Kan je allergisch zijn voor glaswol?

Veel mensen krijgen doordat ze worden blootgesteld aan glaswol en steenwol een allergische reactie of irritaties op de huid. Dit kan bijvoorbeeld gaan rode bultjes en jeuk. Bij langdurige blootstelling wordt de huid rood en droog, waarbij blaren en kloven kunnen ontstaan.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op duurzaambouwloket.nl

Wat gebeurd er als je glaswol inademt?

De stoffen die vrijkomen bij het werken met glaswol kunnen ingeademd worden en daarmee in de longen terechtkomen. In de longen zorgt dit uiteindelijk voor littekenweefsel (fibrose) die de ruimte van de lucht in de longen inneem en mensen steeds minder goed kunnen ademen. Fibrose hersteld niet.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op strooming.nl

Waarom jeukt glaswol?

waarom jeukt glaswol? Ongeoefende handen en armen kunnen inderdaad tijdens het isoleren met glaswol wat jeuken. Dit komt niet omdat glas- of rotswol zou irriteren, maar door de wrijving van het vezelachtige materiaal door je handen. Je voelt dit het best tussen de vingers en op de binnenzijde van je voorarmen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op isolteam.be

Wat te doen bij glaswol irritatie?

Neem zo snel mogelijk nadat je aan glaswol blootgesteld bent een koude of lauwe douche. Dit moet je ook doen als je geen last van irritatie of jeuk hebt. Het nemen van een koude douche zal helpen om alle vezels die op je huid liggen, maar nog geen irritatie veroorzaken, weg te spoelen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op goedkoopisolatiemateriaal.nl

Is glaswol veilig?

Is inademen van glaswol gevaarlijk? De vezels van glaswol zijn heel klein. Inademing kan daardoor voor irritatie of ontsteking van de neusslijmvliezen zorgen, of longfibrose veroorzaken.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op strooming.nl

Directeur Barli over glaswol isolatie die de huid niet irriteert

29 gerelateerde vragen gevonden

Is glasvezel kankerverwekkend?

Glasfilamenten, glaswol, steenwol en slakkenwol behoren tot groep 3, niet in te delen als kankerverwekkend voor mensen. Het internationaal agentschap voor onderzoek naar kanker heeft glasvezels en keramische vezels ingedeeld als groep 2B, mogelijk kankerverwekkend voor mensen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op gezondleven.be

Wat is beter ROCKWOOL of glaswol?

Glaswol is aanzienlijk goedkoper dan steenwol. Daarnaast is de isolatiewaarde van glaswol bij dezelfde dikte hoger dan de isolatiewaarde van steenwol. Hierdoor worden er met glaswol isolatie betere resultaten behaald met minder ruimte.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op takkenkamp.com

Is glaswol het nieuwe asbest?

Brancheorganisatie Bouwkundige Inspectiebureaus (BBI) waarschuwt voor de gezondheidsgevaren van verschillende soorten isolatiemateriaal zoals steenwol en glaswol. Die zouden vergelijkbaar zijn met die van asbest. De risico's van asbestdaken worden in recente studies juist genuanceerd.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vastgoedactueel.nl

Welk masker voor glaswol?

Wij raden een glaswol stofmasker met klasse FFP2 aan, zoals de 3M 8822.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op pbmdiscounter.nl

Welke isolatie jeukt niet?

ECOSE is een bindmiddel op basis van natuurlijke, biobased grondstoffen. Het bruinkleurige materiaal heeft geen chemische toevoegingen zoals formaldehyde, kleurstoffen, acryl, fenol of andere chemicaliën. Bovendien is het voor verwerkers veel prettiger omdat het niet jeukt en irriteert.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op knaufinsulation.nl

Wat zit in glaswol?

Glaswol is een veelgebruikt isolatiemateriaal dat in diverse varianten verkrijgbaar is zoals dekens of platen. Het wordt gemaakt van gerecycled glas en zand door deze materialen op hoge temperatuur samen te smelten met behulp van bindstoffen en lucht. Hierdoor is het 100% recyclebaar.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nederlandisoleert.nl

Wat doet glaswol?

Glaswol is gemaakt van gerecycled glas

Lucht wordt als het ware ingesloten tussen de vezels en kan dus niet circuleren en warmte afvoeren, waardoor een isolerende luchtlaag ontstaat. Glaswol bestaat daardoor vooral uit lucht. Het materiaal is niet brandbaar is, niet oplosbaar is in water en makkelijk om mee te werken.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op houhetwarm.nl

Is steenwol schadelijk voor de gezondheid?

Het werken met minerale wol (steenwol en glaswol) levert geen gevaar op voor de gezondheid. Sinds 1997 is – volgens de Europese Richtlijn 97/69/CE – alle in Europa verkochte minerale wol vrijgesteld van de classificatie 'kankerverwekkend'.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rockwool.com

Hoe warm mag glaswol worden?

Glas- en rotswol kunnen al snel temperaturen aan van 500 °C. Er zijn ook specifieke isolatiematerialen op de markt die temperaturen boven 1000 °C aankunnen (bijv. keramische dekens)."

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op livios.be

Hoe moet je glaswol snijden?

Glaswol isolatieplaten

Meet eerst de breedte op tussen de dakbalken. Snijd daarna het isolatiemateriaal met 1 of 2 cm extra breedte af. Hierdoor klemt het isolatiemateriaal zichzelf tussen de balken vast. Gebruik tijdens het snijden of knippen een stofkapje en handschoenen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op skil.nl

Waarom staan er pijlen op ROCKWOOL?

Wat is de brandwerendheid van ROCKWOOL steenwol? De brandwerendheid van een bouwconstructie of bouwdeel is de mate waarin dit element gedurende een bepaalde tijd weerstand kan bieden aan een gestandaardiseerde hittebelasting (standaardbrandcurve).

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rockwool.com

Hoe moet je glaswol plaatsen?

Glaswol met een bedekkend laagje met dampdichtheid kun je gebruiken voor de isolatie van zolders door de dampremmer aan de warme kant aan te brengen. Met nietjes of spijkertjes kun je glaswol vastzetten. Let wel op dat het materiaal niet nat wordt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op isolatie.net

Hoe dik moet glaswol zijn?

De dikte van glaswol zal een grote impact hebben op de uiteindelijke akoestische en thermische isolatiewaarde. De diktes van glaswol beginnen vanaf 60mm en lopen omhoog per 20mm ( 80, 120, 140, 160, 180,…). Voor een hellend dak wordt een minimumdikte van 160mm aangeraden.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op isolatie-info.nl

Is glaswol geluidsisolatie?

Minerale wol, glaswol, inblaaswol en steenwol zijn de meest effectieve geluidsabsorptie om geluidsoverdracht en nagalm te verminderen. De open vezelstructuur van minerale wol zorgt namelijk voor een zeer goede absorptie van geluid. Geluidsgolven botsten tegen de vezels en worden omgezet in warmte-energie.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op knaufinsulation.nl

Is isolatie gevaarlijk?

Wanneer bij het aanbrengen van isolatie niet wordt gelet op een goed binnenklimaat kan dit gezondheidsklachten veroorzaken. Leeft u in een ongezond binnenklimaat dan heeft u eerder last van gezondheidsklachten zoals hoofdpijn, vermoeidheid, irritatie aan uw ogen en luchtwegen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vloerisolatie.nl

Waarom jeukt steenwol?

Bij huidcontact met glas- en steenwolvezels kan irritatie ontstaan, doordat de vezels de huid binnendringen. Glasvezels zijn scherper dan steenwolvezels. Bij kortdurende bloot- stelling is deze irritatie (kleine rode bultjes en jeuk) meestal de volgende dag weer ver- dwenen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op arbotechniek.nl

Is glaswol afbreekbaar?

Aan de zuivere wol die voor dit materiaal geselecteerd en vervaardigd wordt, zijn geen chemicaliën toegevoegd. Het materiaal dat voor 80% bestaat uit gerecycled glas, is dan ook volledig afbreekbaar en 100% duurzaam.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op isoprofs.nl

Hoe lang gaat glaswol mee?

Glaswol is een duurzaam isolatiemateriaal, omdat het levenslang meegaat.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op isover.be

Wat als glaswol nat wordt?

Glaswol neemt geen water op. Wie met glaswol isoleert, kan alvast gerust zijn, want glaswolisolatie is waterafstotend. De vezels van minerale wol werken ongeveer als de veren van een eend: hun oppervlakte is zo klein dat ze geen watermoleculen kunnen opnemen en ze zelfs afstoten.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op isover.be

Is glaswol duur?

Houd rekening met een prijs van 6 tot 15 euro per m2 voor glaswol. Kijk hier voor de actuele prijzen van glaswol en van steenwol. Is de oppervlakte van uw dak 100 m2? Dan kunt u rekenen op ongeveer 1000 tot 2500 euro aan isolatiemateriaal.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op isolatiemateriaal.nl

Populaire vragen