Zowel extravert als extrovert is correct.
Het wordt gebruikt als bijvoeglijk naamwoord in de betekenis 'naar buiten gekeerd, op de buitenwereld gericht', maar ook als zelfstandig naamwoord ('persoon die op de buitenwereld gericht is').
Dit typeert een ambivert iemand. Ambiverte mensen bezitten zowel introverte als extroverte eigenschappen, maar geen van beide zijn dominant aanwezig. Je bent bijvoorbeeld wel redelijk aanwezig in een gezelschap, maar hoeft echt niet altijd in de spotlights te staan.
Wanneer je ambivert bent, is er sprake van een combinatie van introvert en extravert.
Ambivert is een persoonlijkheidstype dat tussen introvert en extravert in zit. Je karakter past dus niet standaard in het hokje van de twee uitersten. Je persoonlijkheid is meer genuanceerd in vergelijking met introverte en extraverte personen.
Introversie is deels aangeboren en wordt deels beïnvloed door je opvoeding en de cultuur waarin je opgroeit. De hersenen van introverte mensen zijn gevoeliger en nemen daardoor meer prikkels van hun omgeving op. Dat kost energie, waardoor introverten zich liever van tijd tot tijd afzonderen.
Introverte mensen zijn niet alleen graag alleen, maar zijn ook regelmatig in zichzelf gekeerd. Niet omdat ze helemaal niet van contact houden, maar omdat ze genoeg hebben aan hun eigen innerlijke omgeving. De denkende introvert denkt veel na; niet alleen over dingen in de wereld, maar vooral ook over zichzelf.
Een extravert persoon is gericht op de wereld om hem of haar heen. Extravert is het tegenovergestelde van introvert. Introvert is namelijk meer verlegen, teruggetrokken. Een extravert iemand krijgt juist energie van interactie met andere mensen en wordt door anderen gezien als open, spontaan en levendig.
Mensen die introvert zijn praten vaak alleen als ze ook echt denken dat ze wat te zeggen hebben. De 'small talk' wordt dan vaak achterwege gelaten. Maar spreek een introvert persoon eens in een rustige situatie aan en praat over een onderwerp dat hem of haar interesseert, dan zal je snel op dit vooroordeel terugkomen.
[psychologie en sociologie] Tegenpool van extravert. De introverte persoon is graag alleen, trekt zich in gezelschap terug, gaat liever vissen dan naar een receptie en praat minder dan een extraverte persoon.
Ambiverts vertonen zowel introverte als extraverte kenmerken en zijn volgens dit onderzoek de grootste groep: 68% van de mensen schijnt deze persoonlijkheid te hebben.
Of: je vindt het heerlijk om lekker alleen te zijn, maar tegen een avondje uit zeg je ook geen nee. Enter: de ambivert. Een persoonlijkheid die niet extravert, en ook niet introvert is. En er ergens tussenin valt.
Introversie is gerichtheid op de binnenwereld, energie krijgen van op jezelf zijn, rustig en bedachtzaam zijn, extraversie is gerichtheid op de buitenwereld, energie krijgen van gezelschap, spraakzaam en open zijn. Introvert werd oorspronkelijk door Sigmund Freud in zijn theorie over het libido gebruikt.
Introverten zijn rustige en bedachtzame mensen. Ze hebben vaak veel expertise op hun vakgebied, maar dit is niet altijd zichtbaar voor anderen. Ze krijgen dan ook regelmatig te horen dat ze zichzelf meer moeten profileren en moeten laten zien in de organisatie.
Als introvert kan je geen extravert worden. Blijf trouw aan jezelf. Doe wat je wil doen, niet wat je denkt te moeten doen omdat dat de sociale norm zou zijn. In sommige situaties kan je je misschien meer extravert gaan gedragen, omdat de situatie het vraagt.
Alexithymie (uitgesproken als: /ˌalɛksiti'mi/, uit het Griekse ἀ-, λέξις en θυμός, letterlijk zonder woorden voor emoties) is een persoonlijkheidstrek gekenmerkt door moeilijkheden in het beschrijven en onderscheiden van gevoelens, een beperkt fantasieleven en een denken dat voornamelijk gericht is op de buitenwereld ...
Egocentrische mensen vinden het bijvoorbeeld fantastisch om telkens over hun favoriete onderwerp te praten: zichzelf. Ze doen er dan ook alles aan om het gesprek hun kant op te sturen. Jouw inbreng? Ach, niet belangrijk.
Geschat wordt dat een derde van de wereldbevolking introvert is. De meeste mensen zijn ambivert, hebben van beide persoonskenmerken een beetje. Een groot verschil tussen de hersens van introverte en extraverte mensen is hoe ze reageren op de neurotransmitter dopamine.
De gemiddelde persoon heeft zowel introverte als extraverte eigenschappen. ' Extraverten zijn gericht op de buitenwereld, krijgen energie van gezelschap, en zijn spraakzaam en open. Introverte kenmerken zijn gerichtheid op de binnenwereld, energie krijgen van op jezelf zijn, rustig en bedachtzaam zijn.
De schatting is dat 75 procent van de mensen een extravert temperament heeft en de overige 25 procent zou introvert zijn. Het grootste verschil tussen extraverten en introverten zit hem voornamelijk in de manier waarop ze a) met prikkels van buitenaf omgaan en b) waar ze energie uit halen.
Je kan goed luisteren. Je kan je lang op één zaak focussen, je verliest niet snel je aandacht. Je hebt een groot observatievermogen: je ziet en hoort wat anderen ontgaat, daardoor beschik je over extra informatie. De observaties van een introvert zijn heel waardevol, goed doordacht en goed geobserveerd.