Een geluk bij een ongeluk: je mag je kapotte wijnglas of andere glasscherven gewoon bij het restafval doen.
Inzameling van glas
Uw gebruikte flessen, potjes en oude ramen worden verwerkt tot kleine scherven. Deze worden als grondstof ingezet bij de productie van nieuw glas. Door hergebruik levert 1 kilo glasscherven een besparing van 1,2 kilo aan primaire grondstoffen op.
Wanneer de glasbak verdeeld is in kleurbakken, mag blauw glas bij het groene of 'bonte' glas. Een glazen flesje met een dun verflaagje mag ook in de glasbak. Zorg dat je de juiste kleur glas in de juiste bak gooit.
Bied het glas aan in een stevige en vaste recipiënt (emmer, kuip, krat, box, vat, mand). Bied het glas zeker niet los, in zakken, in plooiboxen of in kartonnen dozen aan. Het maximaal gewicht is 15 kilogram (per gevuld recipiënt). Verwijder deksels en doppen.
Kijk op www.recycleapp.be of download de app op je smartphone en zie meteen de glascontainers in je buurt.
Wat met een gebroken drinkglas of koffiekopje? Een gebroken glas sorteer je op het recyclagepark bij onzuiver glas.
Niet: glazen en vazen
Theeglazen en ovenschalen zijn van hittebestendig glas gemaakt. Dit 'geharde' glas heeft een ander smeltpunt dan verpakkingsglas en verstoort de recycling. Ook kristal hoort niet in de glasbak omdat het een andere samenstelling heeft.
Vlak glas kan je naar het recyclagepark brengen. Dit is gratis. Vlak glas hoort niet bij grofvuil en wordt niet aan huis ingezameld.
Grote hoeveelheden aardewerk mogen in de bak met puin op de milieustraat. Als het servies of aardewerk in scherven is gevallen, verpak scherpe scherven dan in bijvoorbeeld een krantenpagina, zodat de vuilophalers zich er niet aan verwonden. Restafval wordt in de afvalenergiecentrale verbrand.
Ongeveer 60 procent van al het verpakkingsglas is wit, terwijl maar 50 procent van alle glasbakken geschikt is voor kleurscheiding. Daarom is er altijd een tekort aan wit glas. En soms een overschot aan bont. Op kleur scheiden bespaart dus grondstoffen en energie om weer nieuw wit glas te maken.
Lege flesjes, zonder verstuiver in transparant glas kunnen gewoon in de glasbak. Heeft het lege flesje wel een verstuiver of is het niet van transparant glas, dan moet het in de huisvuilcontainer (grijze container). Flesjes die niet leeg zijn vallen onder het klein chemisch afval en moeten naar het containerpark.
Of het nou een plastic, metalen of aluminium deksels is, hij mag op de pot blijven en mee de glasbak in. Dit geldt ook voor kurken en doppen van flessen. Dit kan de verwerker namelijk prima scheiden.
Onthoud: alleen verpakkingen van glas mogen in de glasbak. Sorteer uw glas op wit en bont: glasbakken worden geleegd door vrachtwagens (of andere inzamelvoertuigen) die verschillende compartimenten hebben voor de verschillende kleuren glas. Glas weggooien mag gewoon met restjes en deksels, omspoelen is niet nodig.
Maar liefst 98% van glasafval kan ingezet worden als nieuwe grondstof. Dankzij het apart inzamelen van glasafval, middels een glas rolcontainer van 240 liter, levert dit niet alleen een nieuwe grondstof op maar er wordt tevens een grote hoeveelheid CO2-uitstoot vermeden.
U kunt bij een OPO uw vlakglasafval gratis storten; wel kan een klein bedrag aan handelingskosten in rekening worden gebracht (maximaal € 10,- per ton vlakglasafval). Als een inzamelpunt een groen vlaggetje heeft, betekent dit dat het een ORCIV gecertificeerd bedrijf is.
Klaar voor recycling
De scherven worden circa 8 weken opgeslagen, in die tijd verdwijnen resten van voeding en drank. De scherven kunnen nu dienen als grondstof voor de productie van nieuwe glazen verpakkingen. Glasfabrieken smelten de scherven en maken er nieuwe flessen en potjes van.
Je kunt ze gewoon kwijt bij het restafval.
Oud servies afvoeren
Kopjes die in scherven zijn gevallen, of andere kleine serviesdelen die om esthetische redenen worden afgedankt, kunnen zonder problemen worden meegegeven met het restafval.
U kunt oude energiezuinige lampen gratis inleveren bij de winkel waar u soortgelijke lampen koopt. Of deze wegbrengen naar de milieustraat of het milieustation van uw gemeente.
De prijs van enkel glas ligt tussen de de 20 en 50 euro per m2. De prijs wordt vooral bepaald door de dikte van dit glas. We zien dat enkel glas in oudere huizen steeds vaker vervangen wordt door dubbel glas. Maar in huis kan er prima gebruik gemaakt worden van enkel glas.
Vlakglas is een verzamelnaam voor glassoorten die gebruikt worden in de woning- en utiliteitsbouw (de bouw van kantoren, fabrieken en andere bedrijfsruimten). Denk bijvoorbeeld aan ramen, kozijnen en deuren. Vlakglas wordt daarom ook wel vensterglas genoemd.
De afvalfractie 'hol glas' omvat glazen verpakkingen zoals flessen, flacons en bokalen in doorzichtig glas.
Wijnglazen, bijvoorbeeld van kristal, kunnen namelijk lood bevatten en dat spul mag niet in nieuw – gerecycled – glas terechtkomen. En er zijn meer soorten glas die niet in de glasbak horen. Vuurvast glas (je ovenschaal dus bijvoorbeeld) en vensterglas mogen er ook niet in.
Afval dat je niet gescheiden kunt inleveren, mag bij het restafval (de grijze kliko of vuilniszak). Het gaat bijvoorbeeld om luiers, kattenbakvulling, koffiecupjes en een kapot wijnglas. Twijfel je of iets in een aparte bak mag? Neem dan het zekere voor het onzekere en kies voor de vuilnisbak.