Gebruik bij voorkeur volle melkpoeder. Door het hoge percentage melkvet, krijgt het ijs een heerlijke romige smaak. Magere melkpoeder kan eventueel in combinatie met volle melk en slagroom worden gebruikt om het ijs meer body en volume te geven.
Door homogenisatie worden de vetbolletjes fijner, kleiner en beter verdeeld door de melk en daarmee door de ijsmix. Hierdoor krijg je een stabielere mix, die meer lucht opneemt en een mooie structuur lang behoudt.
Patisdecor Stabilisator voor Ijs wordt gebruikt voor ijs en slagroom. Het stabilisator voor Ijs heeft verschillende voordelen:- het verbetert de viscositeit van het mengsel en de slagkracht,- het vertraagt het smelten- het emulgeert en stabiliseert de componenten- het geeft een romigproduct.
Een stabilisator wordt gebruikt om de grote merkbare ijskristallen, die ontstaan door temperatuurschommelingen, te vermijden. Het zorgt dus ook voor een romig mondgevoel en dus een grote meerwaarde voor je zelfgemaakt ijs.
Eiwitten hebben een belangrijke functie als schuimvormers (voor de luchtigheid) maar ook als stabilisator. Stabilisatoren verhinderen de kristalgroei van water en werken positief (vertragend) op het smeltgedrag.
Ook de hoeveelheid suiker en eidooiers in je ijsmengsel zijn van groot belang om een romige textuur te behouden. Eidooiers bevatten veel vetstoffen die net zoals suiker de vorming van ijskristallen tegenhouden. Eigeel en suiker zijn dus essentieel in je recept om hard en moeilijk schepbaar ijs te voorkomen.
Het roomijs moet minstens 50% melk en een bepaalde hoeveelheid eieren bevatten. Er wordt geen extra water toegevoegd.
Een restje gin of wodka doet wonderen, dé truc voor zacht en schepbaar ijs. Alcohol remt het vriesproces waardoor het minder hard bevriest. Voeg een paar theelepels alcohol toe als je ijsmengsel half stijf is.
IJskristallen kan je namelijk het beste voorkomen door toevoeging van vet en suiker. Kies dus gewoon lekker een keer voor ijs op basis van room. Hierbij geldt: een hoger vetpercentage zorgt voor een vollere smaak en zachtere textuur van het ijs.
Als je zelf ijs hebt gemaakt en je hebt een portie in de vriezer bewaart dan heb ik een handig trucje voor je zodat het ijs er niet keihard uitkomt en meteen geserveerd kan worden. IJs blijft iets zachter en lekker smeuïg in de vriezer als je om de bak ijs eerst een afsluitbare plastic zak doet.
Guargom is één van de stabilisatoren die in ijs worden gebruikt. Naast guargom worden vaak ook nog andere stabilisatoren zoals johannesbroodpitmeel en carrageen gebruikt. Elk van deze stabilisatoren heeft specifieke eigenschappen waardoor meestal meerdere stabilisatoren tegelijk gebruikt worden.
Glucose of glucosepoeder zorgt ervoor dat je roomijs beter schepbaar blijft en dat er minder kristallen in het roomijs voorkomen. Gebruik rond zestig gram poeder per liter ijs dat je maakt, het resultaat zal een stuk beter zijn! Glucose is te verkrijgen bij aveve of speciaalzaken voor patisserie.
Procrema is een stabilisator van room. Met Procrema blijven roomijs en sorbet langer zacht en gaat het minder snel kristalliseren in de diepvriezer.
Halve liter melk voor 1 liter ijs
Voor 1 kg kaas is 10 liter melk nodig, terwijl voor 1 liter ijs een halve liter melk wordt gebruikt. De verse volle melk wordt eerst gepasteuri- seerd.
Voorbeeld verhouding (maar experimenteer zelf hoe je het graag hebt): 500 ml melk, 2 eetlepels suiker en 1 theelepel vanille-essence. Giet dit mengsel in de vormpjes en laat het bevriezen in de diepvries.
De ideale temperatuur van schepijs in je ijsvitrine
De ideale temperatuur hiervoor ligt tussen de -12℃ en -15℃. Op deze temperatuur blijft het ijs in perfecte conditie en is het ook nog eens eenvoudig in mooie bollen te scheppen. Fijn, want je wil graag iedere klant snel aan een lekker schepijsje helpen.
Het ijs bevat te veel droge stof. Door een grote hoeveelheid opgeloste stoffen in het ijs, zal deze bij afkoeling al snel oververzadigd zijn. In combinatie met een te hoog melksuikergehalte kan dit voor een zanderige structuur zorgen.
- Zet de ijsemmer langer in de diepvriezer (minstens 12 uur). - Zorg dat uw diepvriezer koud genoeg is (het ijs wordt stijf tussen -10 en -12°C, als de diepvriezer niet op -18°C staat, wordt het ijs niet gemaakt). - Zet de ijsemmer rechtop in de vriezer (de bevroren vloeistof is anders slecht verdeeld).
Houdbaarheid IJs
Ijs kun je maximaal 3 maanden in de vriezer bewaren, vooral als je zelf ijs hebt gemaakt, want daar gebruik je vaak verse producten in. Bij ijs dat in de supermarkt gekocht is, kun je het beste op de verpakking kijken naar de uiterste houdbaarheidsdatum.
Roomijs heeft gemiddeld 30-40% luchtopname en sorbetijs ongeveer 25-30%. Het verschil komt doordat ijs op melkbasis melkeiwitten bevat en sorbetijs niet. Melkeiwitten zijn heel goed in staat om lucht op te nemen en vast te houden.
Gooi gesmolten ijs - voor alle veiligheid - gewoon weg. Vries het ook zeker niet weer in. “IJs en alle andere voedingsmiddelen die na ontdooiing opnieuw worden ingevroren, bevatten al meer bacteriën dan daarvoor.
Zoals gezegd, is de meest gebruikte suiker in de voedselbereiding de gewone witte kristalsuiker (sacharose), zo ook bij de ijsbereiding.
Standaard softijs wordt bereid van melk of melkpoeder gemengd met water. De melk heeft een lager vetpercentage dan normaal roomijs. Dit mengsel laat men bevriezen bij ongeveer -5 graden, tegen een gekoelde cilinderwand.
Softijs heeft dezelfde samenstelling als roomijs. Roomijs wordt een lange tijd in de vriezer bewaard zodat het hard wordt, terwijl softijs op een temperatuur van ongeveer 5 graden wordt gehouden zodat het een vloeibaar mengsel blijft. Softijs bevat per toef 16 gram suiker (vier suikerklontjes) en 5 gram verzadigd vet.