En wil je toch graag je jeans laten krimpen zet dan de wasmachine op 60 of 90 graden en laat de wasmachine zijn werk doen. Wel lekker makkelijk om je spijkerbroek op deze manier te laten krimpen, En mocht de spijkerbroek te veel zijn gekrompen kan je hem altijd nog als korte broek gaan dragen toch!
Als je ze in de machine wast, krimpen ze. Maar als je ze in bad draagt (onze favoriete methode), krimpen ze niet alleen, maar gaan ze ook als gegoten zitten. Als je jeans van onbewerkt denim koopt, neem wel dan je gebruikelijke taillemaat, maar een pijplengte die twee tot drie keer zo lang is.
Stop je spijkerbroek niet in de droger. Of het nou een zwarte jeans is of een mooi indigoblauw exemplaar: spijkerbroeken houden niet van drogers. Door de hoge temperaturen van de droger kan je broek gaan krimpen.
Een supereenvoudige oplossing, want je hebt geen naaimachine nodig. Stap 1: Trek je broek aan. Stap 2: Pak een haarelastiekje en doe hem over de knoop van je broek. Stap 3: Rijg vervolgens het elastiekje door het gaatje en weer over de knoop.
Hoe duur het is om een broek te laten inkorten, hangt af van de stof waarvan hij is gemaakt en of er bijzonderheden in de broek verwerkt zijn. De prijs begint gemiddeld bij ongeveer acht euro. Een broek kun je professioneel – dat wil zeggen bij de kleermaker – al vanaf ongeveer acht euro laten inkorten.
Koop je spijkerbroek het liefst altijd ietsje te klein, in ieder geval nooit te groot. Een jeans loopt nu eenmaal uit, hou daar bij het kopen rekening mee. Zorg dat je knoop en rits net aan dicht kunnen als je de spijkerbroek koopt. Na een paar keer dragen zit de broek dan perfect.
Waar moet je bij het wassen van jeans in het algemeen op letten? Om je jeans zo goed mogelijk te beschermen, keer je hem eerst binnenstebuiten en was je hem op maximaal 30 graden. Je kunt deze jeans het beste zonder wasmiddel gedurende ongeveer tien minuten in koud water leggen (bijvoorbeeld in de badkuip).
De zijkanten van de spijkerbroek innemen. Doe de jeans binnenstebuiten en knijp de tailleband bij elkaar aan de zijkanten, tot het past. Draai je jeans binnenstebuiten en trek hem aan. Knijp in de tailleband aan beide zijden tot je de juiste pasvorm in de taille hebt verkregen.
In principe geldt: hoe minder je je jeans wast, hoe langer hij mooi blijft. Was je jeans dus niet al na één dag dragen. Als je je jeans te vaak wast, slijt de denimstof sneller. Het is voldoende om de broek na vier tot vijf keer dragen te wassen.
Was de kleding die je wilt laten krimpen op het langste programma dat je beschikbaar hebt, en op hoge temperatuur. Haal je kleding uit de wasmachine zodra het programma klaar is, en stop ze meteen in de droger. Laat de kledingstukken niet aan de lucht drogen, dan koelen ze te snel af.
Het wassen van katoen in heet (kokend) water, is de beste manier om katoen te laten krimpen. Hoe heter het water hoe beter. De warmte van kokend water vernauwt de textielvezels, waardoor de kleding kleiner wordt.
Zorg ervoor dat je benen en taille helemaal ondergedompeld zijn. Blijf in het water zitten tot het is afgekoeld tot kamertemperatuur (zo'n 20 minuten). De vezels van je broek trekken zich samen, aangepast aan jouw lichaamsbouw. Blijf je jeans dragen tot ze voldoende aan de buitenlucht heeft kunnen drogen.
Hij of zij kan een extra stuk stof in je broek naaien om de tailleband wijder te maken. Bij verschillende winkels kun je speciale hulpmiddelen kopen voor het oprekken van de tailleband. Deze kunnen helpen om de tailleband op te rekken tot de juiste grootte. Spijkerbroeken kun je het gemakkelijkst oprekken.
Pak aan beide zijden van de taille de hoeveelheid stof vast die je in wilt nemen. Zet de eerste speld op de plek waar de meeste stof moet worden ingenomen. Zet op deze manier langs de hele naad spelden tot je de juiste pasvorm hebt. Trek de jurk uit en rijg een draad langs de lijn met spelden.
Een edgy, gerafelde zoom
Neem een broek uit jouw garderobe die jouw ideale lengte heeft en gebruik deze als voorbeeld. Knip met een scherpe schaar jouw jeans op dezelfde lengte. Als laatste stap haal je de scherpe zijkant van de schaar langs de zoom of gooi je jouw jeans in de wasmachine zodat de zoom ontrafelt.
Gebruik een tornmesje of een ander klein, scherp mesje om de naad los te halen. Eventueel kun je ook een schaar gebruiken. Snijd de draad door tot de zoom van beide broekspijpen helemaal los is.
Was je spijkerbroek binnenstebuiten op 40 graden
Je broek kan je op deze manier gerust bij de bonte was doen en kan je ook gewoon laten centrifugeren. Je spijkerbroek wassen op 60 of 90 graden is te warm en heb je kans dat je spijkerbroek zal krimpen of afgeven in de wasmachine.
Spijkerbroek wassen
Was de broek zo min mogelijk. Mocht het echt nodig zijn kan je de broek ook in de vriezer leggen in een kussensloop. Dit dood de bacteriën en neemt nare geurtjes weg. Wil je de broek wel wassen doe dit dan binnenstebuiten en op een lage temperatuur tot 40 graden.
Vieze spijkerbroek slijt sneller
Dode huidcellen, vet en viezigheid hopen zich op in de vezels, waardoor deze eerder slijten en je echt sneller gaten in de spijkerbroek kunt krijgen. Door hem nooit aan water bloot te stellen, kunnen de vezels bovendien letterlijk uitdrogen.
Heb je een klein buikje of een dikke buik? Dan is een high waist jeans perfect om je buikje in te verstoppen. Door de hoge tailleband zijn vetrolletjes of een klein buikje vrijwel onzichtbaar. Heb je een dikkere buik dan zorgt de hoge taille band dat deze veel minder opvalt.
In de regel mogen deze niet teveel op je schoenen vallen; een kleine knik in de stof is perfect. Aan de achterkant hoort je broeklengte net boven je hak te eindigen. Schaam je overigens niet om je maten op te laten nemen in de winkel. Voordat je gaat passen dus.
Het beste is om denim te wassen met een beetje azijn. Azijn zorgt ervoor dat de kleuren langer goed blijven en dat de stof soepeler wordt.