Storm Eunice was een zware storm met op grote schaal urenlang windkracht 10. Tijdelijk werd op enkele plaatsen windkracht 11 gemeten, maar tot een uurgemiddelde windkracht 11 (officiële zeer zware storm) kwam het niet. De zeer zware windstoten veroorzaakten in vrijwel het hele land grote schade en hinder.
Bekijk het hier. Storm Eunice nadert Nederland. Vanaf 14.00 uur is het alle hens aan dek.
Ook was Eunice een langdurige storm. Nederland kreeg van 15.00 uur tot 2.00 uur 's nachts zeer zware windstoten te verduren. De storm trok van het zuidwesten naar het noorden over ons land. Vier mensen lieten het leven.
Op het moment dat Eunice over de Noordzee heen trekt, gaat er over het het Waddengebied een windkracht tien waaien, en later en langer een windkracht elf krijgen, een zeer zware storm. 'Rond middernacht zullen die enorme windstoten tot 150, misschien wel 160 kilometer per uur gaan.
De noordelijke provincies beleven juist dan het hoogtepunt van storm Eunice. Langs de noordkust is dan enige tijd sprake van zware tot zeer zware storm, windkracht 10 of 11. Pal aan zee zijn zeer zware windstoten tussen 130 en 140 km/uur mogelijk. In het meest extreme scenario piekt de wind naar 150 km/uur.
Op de lijst, die is opgesteld aan de hand van zogenoemde stormgetallen, gaat de storm van 25 januari 1990 op kop. Dan volgt de storm van 3 januari 1976 en daarna komt dus storm Eunice. Het KNMI berekent het stormgetal op basis van de gemeten windsnelheden en -stoten op verschillende weerstations.
Bereikt een windvlaag een snelheid van minstens 50 kilometer per uur, dan is er sprake van een windstoot. Zodra de windstoten snelheden van boven de 75 kilometer per uur bereiken, dan volgt er een waarschuwing voor zware windstoten.
Alleen de stormen van 3 januari 1976 en 25 januari 1990 waren zwaarder dan Eunice. De zwaarste windstoot tijdens Eunice werd gemeten door weerstation Cabauw, in de provincie Utrecht. De windstoot van 145 kilometer per uur is de zwaarste die ooit landinwaarts is gemeten.
De hoogste windstoot die ooit tijdens een storm op een KNMI-weerstation is gemeten bedraagt 162 km/h op 6 november 1921 in Hoek van Holland.
Afgelopen seizoen raasden in vier dagen tijd drie stormen over ons land: Dudley, Eunice en Franklin. Storm Eunice staat in de top 3 zwaarste stormen in ruim vijftig jaar. In een deel van het land waarschuwden we 18 februari 2022 met een code rood. De eerste storm van het seizoen was Corrie.
Tornado's komen vooral in het centrale deel van Verenigde Staten voor, gemiddeld zo'n duizend per jaar. In Nederland bereikt een windhoos zelden de kracht van een Amerikaanse tornado. In de twintigste eeuw gebeurde dat slechts enkele malen.
De storm komt naar verwachting rond 14.00 uur aan land. De piek van Eunice ligt in de middag en avond. Aan het einde van de avond en in de nacht naar zaterdag neemt de wind van het zuidwesten uit af. Eunice wordt de vierde storm dit jaar, en de vijfde deze winter.
Twee dagen later, op 18 februari, ontregelde Eunice het land. De eerstvolgende storm zal Franklin heten. Als de storm die op zondag en maandag wordt verwacht van het KNMI code oranje krijgt, is Franklin een feit. De lijst met namen van stormen werkt het alfabet af.
Net geen zeer zware storm
Eunice staat te boek als zware storm, omdat er gemiddeld een uur lang sprake was van windkracht 10. "Het is net geen zeer zware storm geworden. Windkracht 11 is wel gemeten, maar niet een uur lang."
Rijkswaterstaat roept weggebruikers op om vrijdagmiddag en –avond (18 februari 2022) niet de weg op te gaan in de westelijke kustprovincies, Friesland en Flevoland. Voor deze gebieden heeft het KNMI code rood afgegeven vanwege storm Eunice.
Orkaankracht 12
Het ontwricht de samenleving en is zeker boven land ronduit verwoestend. De meeste schade hangt echter samen met de windstoten die zich bij een storm voordoen. De windsnelheid ligt in korte windvlagen in het algemeen enkele tientallen kilometers per uur hoger dan de gemiddelden.
Storm is gedefinieerd als wind met een windkracht van 9 of meer op de schaal van Beaufort. Dat betekent dat de gemiddelde snelheid van de wind gedurende 10 minuten een snelheid bereikt van ten minste 75 km/h.
Het is vandaag op de kop af 32 jaar geleden dat Nederland door één van de zwaarste stormen uit de moderne geschiedenis getroffen werd, de orkaan die nu ook wel als orkaan Daria bekend staat. Terwijl de storm toesloeg, kwam het land in de loop van de dag meer en meer tot stilstand.
Die orkanen krijgen een naam: Dianna, Rita, Gustav, Hugo. Volgens onderzoekers zijn orkanen met een vrouwennaam dodelijker dan orkanen met een mannennaam. Dat heeft niets te maken met de kracht van de orkaan, maar met de impliciete vooroordelen van de Amerikanen over de man-vrouwverhouding.
De stormnamen voor het seizoen 2022 - 2023 zijn bekend gemaakt. Sinds 2019 doet het KNMI dit samen met de Britse (Met Office) en Ierse (Met Éireann) collega's om het bewustzijn van gevaarlijk weer te vergroten.
Hij is Franklin genoemd. De naam is gekozen ter nagedachtenis aan voormalig weerpresentator van de NOS Frank Kroonenberg. Hij werkte ruim veertig jaar bij het KNMI en heeft bijgedragen aan de totstandkoming van Meteoalarm, het internationale platform met weerwaarschuwingen, en aan de naamgeving van stormen.
Wat is storm? Windkracht 9 of meer op de schaal van Beaufort, dat noemen we storm. Vooral de windstoten kunnen je verrassen in het verkeer. Windstoten van 100 km/h of meer zijn denkbaar, en die voel je heel goed in je auto.
Rijden in storm: let op regen
Tijdens een storm regent het vaak ook en soms komt het hemelwater met bakken naar beneden. Zorg er dan voor dat je goed zicht houdt en ook hier weer: pas de snelheid aan en houd afstand. Bij veel water op de weg moet je ook rekening houden met slecht zicht door opspattend water.
Houd het stuur met twee handen vast, maar ga niet krampachtig rijden. Zo kun je het beste reageren op windstoten die de auto plotseling opzij duwen. Bovendien kun je beter omgaan met de zuigende werking van vrachtauto's wanneer je die passeert.