Als uw baby een platter hoofd heeft In de eerste levensjaren kan de schedel snel groeien. De hersenen groeien dan ook snel. Als de hersenen stoppen met groeien, gaan de schedelnaden dicht. Bij ongeveer 1 van de 5 baby's is de vorm van de schedel anders in de eerste maanden na de geboorte.
Bij mensen groeit hun meeste haar op het hoofd.
De schedel groeit het eerste levensjaar het snelst en daarna steeds langzamer.Groei van de schedel gaat door tot ongeveer de leeftijd van 21 jaar. Een schedelomtrek boven de +2 SD wordt een macrocefalie genoemd. Macrocefalie wijst op toename van de schedelinhoud of van de schedel zelf.
De schedel van een pasgeboren baby is nog niet goed gesloten. Op het hoofd van je baby zitten twee fontanellen: een zacht plekje midden bovenop en een kleiner plekje op het achterhoofd. Een fontanel is een opening tussen twee schedelplaten. Deze schedelplaten groeien in de loop van een paar maanden naar elkaar toe.
Vaak is het hoofd bij de geboorte nog normaal en groeit het hoofd in het eerste levensjaar te hard, waardoor kinderen een te groot hoofd krijgen. Zowel jongens als meisjes kunnen een te groot hoofd hebben. Jongens hebben iets vaker een te groot hoofd dan meisjes.
Of een baby een groot of klein hoofd heeft is in de eerste plaats een kwestie van aanleg. Dus als papa of mama een groot hoofd heeft, is er meer kans dat je kind ook een wat groter hoofd heeft. Hetzelfde geldt voor een hoofdomtrek die kleiner dan gemiddeld is. Dit is dus geen reden om je zorgen te maken.
En boven op het bolletje groeit het eerste haar! Hij houdt meestal de beentjes voor zich gevouwen en meet nu zo'n viereneenhalve centimeter. In deze week wordt meestal de baby opgemeten, met een echo via de buik, om de uitgerekende datum vast te stellen. Je kind maakt een ware groeispurt door.
De hersenen van de baby worden weldegelijk al beschermd. Het stevige vlies dat tussen de schedelplaten zit, is sterk genoeg om kleine stootjes op te vangen. Maar als je te hard drukt of wrijft op de fontanel, kan het de hersenen beschadigen.
De grote fontanel is dichtgegroeid als je kind tussen de 6 maanden en 1,5 jaar oud is; de kleine na ongeveer 8 weken. Als je denkt dat de grote fontanel gesloten is voor de leeftijd van 6 maanden of nog niet na 1,5 jaar, is het verstandig om dit te bespreken met de jeugdarts.
Het voordeel van deze openingen in de harde schedel is dat de omvang van het hoofdje van je baby tijdens de bevalling zich wat kan aanpassen. Daarnaast kunnen de hersenen van je kindje nog groeien in het eerste jaar. Pas na twee jaar zijn de fontanellen volledig gesloten.
Je baby kan er wel een punthoofd aan over houden maar deze zal na een paar dagen wegtrekken. Ook kan een vitamine K injectie worden gegeven om kleine bloedinkjes bij je baby te verhelpen. Deze ingreep mag alleen door een gynaecoloog in het ziekenhuis worden verricht.
Wanneer moet je stoppen met het ondersteunen van baby's hoofd? Vanaf 4 maanden, wanneer baby in staat is zijn hoofd op te tillen, houdt het omhoog en tilt zijn borst op wanneer hij op zijn buik ligt. Je zult een beetje kunnen ademen en hem zijn hoofdje laten dragen!"
In je baby's eerste paar maanden moeten beide zachte plekken open en vlak zijn. Als je baby ongeveer 2 tot 3 maanden oud is, kan de zachte plek aan de achterkant van het hoofd van je baby zich sluiten. De zachte plek aan de voorkant kan zich sluiten rond de tijd dat je peuter 18 maanden oud wordt.
Door de hoofdomtrek te meten kan vast gesteld worden dat er sprake is van een te klein hoofd. Er bestaan grafieken waarin aangegeven staat wanneer een hoofd te klein is en wanneer niet. Bij alle kinderen in Nederland wordt de hoofdomtrek tot de leeftijd van een jaar standaard gemeten op het consultatiebureau.
De schedel groeit zo, dat alleen ter plaatse van een open naad er botweefsel vanuit de naad naar weerszijden bijkomt, waardoor de schedel in grootte toeneemt in de richting loodrecht op de naad. Als ergens een naad gesloten (verbeend) is, gebeurt dit niet en groeit de schedel niet uit op deze plaats.
Op het consultatiebureau meten we het 1e levensjaar de schedelomtrek bij baby's. Dit doen we om de groei van het hoofdje goed te kunnen volgen en eventuele zeldzame ziektes zoals een waterhoofd op tijd te ontdekken.
6. De kleine fontanel aan de achterkant en die aan de zijkant zijn dichtgegroeid rond de leeftijd van 6 maanden. 7. De grote fontanel sluit zich als je kindje tussen de 12 en 18 maanden is.
Antwoord: Fontanellen zijn anatomisch kenmerken van de menselijke schedel van een baby en bestaan uit zachte vliezige openingen tussen de schedelbeenderen. De achterste fontanel sluit over het algemeen 2 tot 3 maanden na de geboorte en de voorste fontanel is over het algemeen de laatste die tussen 12-18 maanden sluit.
Kinderen kunnen allerlei symptomen krijgen als gevolg van het hersenletsel, bijvoorbeeld verminderde eetlust, overgeven, moeite met ademhalen of slikken, verminderd bewustzijn of zelfs een coma, epileptische aanvallen, verlaagde spierspanning of slapheid.
Het voelen of aanraken van de fontanel is niet eng of gevaarlijk is. Het onderliggende hersenweefsel kan door aanraking van de fontanel niet worden beschadigd. Dit hersenweefsel wordt namelijk beschermd door het onderhuidse bindweefsel en door een zeer stevig hersenvlies.
Door kinderen vrij te laten bewegen, leren ze veilig te vallen. En doordat hun motoriek verbetert, leren ze zich opvangen bij een val. Zo worden ze minder angstig en durven ze steeds meer. Die op het oog zo kwetsbare hoofdjes kunnen gelukkig dus wel tegen een stootje.
Week 21 t/m 30 In deze weken vindt meestal 50% van de gewichtstoename plaats. Als aanstaande moeder groeit je buik in deze periode harder dan daarvoor.
Je ongeboren baby in je buik brengt 90-95% van zijn tijd slapend door. Maar als hij wakker is, oefent hij alvast voor na de geboorte door deze zeven dingen te doen. Vanaf 11 weken kan je baby gapen. Hij doet het 2 keer zo vaak als een volwassene.
Gemiddeld duurt het tot ongeveer 24 weken voordat anderen met hun handen op jouw buik de baby voelen.