We raden u dan af om deze tas zomaar in de wasmachine te gooien.Leer kan namelijk niet goed tegen een wasbeurt in een wasmachine en kan er dan minder mooi uit komen te zien. Beter is het om uw leren tas te laten wassen door een professionele stomerij.
Het antwoord is nee. Leer en suède, beiden leersoorten kunnen slecht tegen water.
In de wasmachine gaan verlijmde onderdelen snel kapot, de coating in het textiel van de rugzak kan beschadigen en de heftige bewegingen in de wasmachine zijn slecht voor gevormde onderdelen zoals rugpanden, heupbanden en hengsels.
Om je leren tas soepel te houden, kun je je tas zo'n twee tot drie keer per jaar insmeren met wat lederwas of ledervet. Dit helpt ook om de kleur mooi te houden.
Vlekken verwijderen
Het sopje kan je maken van water met een mild wasmiddel zoals Robijn. Kun je de voering niet naar buiten halen? Maak dan de doek alleen vochtig met het sopje en wrijf voorzichtig de binnenkant schoon. Zorg dat de buitenkant niet nat wordt.
Doe 1 deel azijn en 2 delen lijnzaadolie in een afsluitbaar potje; Goed schudden voor gebruik en het leer reinigen met een zachte schone doek met dit mengsel; Goed uitwrijven met de zachte doek, zodat er geen olie op je kleren kan komen.
Azijn is sterk zuur, waardoor het bacteriën kan doden en ook geuren kan verwijderen. Om geuren van uw bank of stoel te verwijderen, gebruikt u gewoon een schone doek om het oppervlak van het leer met azijn af te vegen. Een verstuiver met azijn kan ook, om het leer te besproeien en vervolgens met een doekje af te nemen.
Doe dat nooit! Want als leer nat wordt en dan meteen met te veel warmte gedroogd wordt, kan uw tas krimpen, uit vorm raken, barsten en uitdrogen. Zelfs als het een paar dagen kost, laat de tas op een natuurlijke manier drogen.
Als leren tassen specialist van Groningen zullen wij niet beweren dat leer een leven lang mee gaat. Dat leer met de jaren mooier wordt, wél. Je leren tas goed onderhouden is daarvoor wel heel belangrijk. Afhankelijk van jouw tasverzorging zal de tas nog jaren mee gaan.
Leren tassen kunt u in eerste instantie reinigen met een droge doek. Is de tas daar te vies voor, dan kunt u proberen de viezigheid met een droge borstel te verwijderen. Lost dit het probleem nog niet op, neem de tas dan vervolgens af met een licht vochtig doekje. Eventueel met een speciale lederreiniger.
Wij raden aan om als je de tassen vooralsnog in de wasmachine wil doen de grote vlekken met de hand te wassen. Dit kun je het beste doen met een spons en afwasmiddel. Verdwijnen de vlekjes? Spoel het dan met water er af en laat de katoenen tassen eerst drogen.
Niet in de droogkast
Je tas laten drogen doe je in geen geval in de droogkast, maar gewoon aan de draad, liefst van al binnenstebuiten en op de kop. Belangrijk: Hang je rugzak of schooltas nooit in de zon te drogen. Het lijkt misschien sneller te gaan, maar hierdoor kunnen de kleuren vervagen.
Bescherm tegen vuil en water
Hoewel een lederen handtas wel tegen een spatje regen kan, is stortregen een ander verhaal. Een tas in gladleer bescherm je daarom best om de paar maanden met een vocht- en vuilafstotende spray. Een suèdelederen tas mag je zelfs vaker inspuiten.
Olijfolie is dé oplossing. Scheurtjes worden herstelt, het leer wordt weer soepel en er verschijnt een mooie glans. Doe wat druppels olie op het leer en poets met een doek over de bank of stoel.
Schoenen of tassen laten stoomreinigen
Je kunt je schoenen of tas ook bij ons laten stomen. Het stoomreinigen van schoenen of tassen zorgt voor een hygiënische en grondige manier van reinigen van suède, nubuck. Ook sneakers kunnen goed gereinigd worden op deze manier.
Het is voor een leren tas belangrijk om deze goed te onderhouden. Dit begint met het inspuiten van de leren tas voor gebruik. Dit impregneren doe je met een vuil- en vochtafstotende spray. Een leren tas neemt snel vocht of vuil op, met een spray zorg je ervoor dat de tas extra water- en vuilafstotend is.
Neem een geschikte ledervet (zoals zadelzeep of kokosolie) en breng wat aan op een schone doek. Wrijf het voorzichtig over het hele oppervlak en laat het een dag intrekken. Daarna zal het leer een stuk soepeler zijn en knellende, wrijvende schoenen zullen tot het verleden behoren.
Leer kan afgeven
Met name geolied leer en leer met felle kleuren zijn hier gevoelig voor. Op lichte kleding is het dus mogelijk dat een tas wat sporen achterlaat. Last van een afgevende tas? Gebruik dan een droge (oude) doek en wrijf het er zachtjes en voorzichtig uit.
Een ander nadeel van nat leer is dat het voor een deel zijn beschermende functie verliest. Nat leer is zo soepel dat het je voeten niet meer goed beschermt. Dat is natuurlijk vooral lastig als je op een oneffen of stenige bodem loopt. Droogt nat leer weer op, dan wordt het stug en hard.
Leer weer soepel maken doet u met een sopje van vochtinbrengende zeep (Dove), of glycerine. Neem een zachte doek en maak die licht vochtig met het sopje, dus niet kletsnat! Leer inwrijven en dan droog-/uitwrijven met een schone en zachte doek. Wrijf leer af en toe met een beetje vaseline in.
Leer is een huid
Na ongeveer een dag drogen zijn schoenen weer een beetje zoals ze zouden moeten zijn. Nu is het belangrijk dat je ze de juiste verzorging geeft. Borstel de schoenen eerst volledig af zodat je zeker weet dat er geen vuil meer in de poriën van het leer zit. Nu moet je met schoencrème aan de slag.
De tas schoonmaken met witte azijn. Maak een mengsel klaar van gelijke delen witte azijn en gedistilleerd water. Breng het mengsel met een spons aan op de tas. Ga enkele minuten lang over de binnenkant van de tas en de beschimmelde plekken aan de buitenkant van de tas.
Wel wordt geadviseerd om het niet op te hoge temperaturen te wassen. Niet heter dan 30 graden en hangend aan de lucht laten drogen.
Bijvoorbeeld bij leren jassen zien we vaak dat vooral de kraag en de boorden vuil worden. Door uw jas bij stomerij SuperNette in te leveren word uw jas gereinigd door een specialist. Na het reinigen krijgt uw jas weer een olie behandeling zodat het leer weer soepel wordt en de jas weer op kleur word gebracht.