Bekkenbodemtherapie is een methode waarbij u leert de spieren van de bekkenbodem te voelen en bewust te gebruiken. Omdat u de spieren van de bekkenbodem zelf niet kunt zien, is het soms moeilijk om ze goed te gebruiken en te trainen. Aandacht en begeleiding door een fysiotherapeut is daarom vaak zinvol.
Een fysiotherapeut, die gespecialiseerd is bekkenbodemproblemen kan u door middel van oefeningen leren de spieren van de bekkenbodem aan te spannen en/of te ontspannen en bewust te gebruiken.
Hoe lang u bij mij onder behandeling bent, is afhankelijk van uw problematiek. De gemiddelde behandeling duurt 3 tot 6 maanden. Dit lijkt lang, maar in deze periode wordt u zo'n 8 keer door mij gezien. In eerste instantie is de behandeling wekelijks, waarna de periodes tussen de behandelingen langer worden.
De bekkenfysiotherapeut vraagt u eerst om precies te vertellen welke klachten u heeft. Daarna doet zij een lichamelijk onderzoek, waarbij zij let op uw houding, ademhaling, spierkracht en de beweeglijkheid en stabiliteit van de rug en het bekken.
Je krijgt bekkenfysiotherapie vergoed uit de basisverzekering. In totaal krijg je tot 9 behandelingen zolang je bij ons bent verzekerd. Je overlegt samen met je therapeut hoeveel behandelingen nodig zijn.
Bij de sterk aangespannen bekkenbodemspieren kunt u last hebben van: regelmatige aandrang om te plassen. steeds terugkerende blaasontstekingen. problemen bij de ontlasting zoals verstopping of het gevoel dat er iets achterblijft.
Pijnklachten. Pijn middenvoor in het bekken (op of rond het schaambeen). Deze pijn kan uitstralen langs de binnenkant van het bovenbeen, naar de lies of de schede. Pijn links en/of rechts onder in de rug ter hoogte van de twee kuiltjes.
Volwassenen krijgen 9 behandelingen vergoed, jongeren tot 18 jaar krijgen 18 behandelingen vergoed. Meer behandelingen nodig? Dan kun je je daarvoor aanvullend verzekeren. Een behandeling bekkenfysiotherapie kost circa €45.
Een verwijzing voor bekkenfysiotherapie kan gegeven worden door de uroloog, de gynaecoloog, de chirurg, de maag-darm-lever-arts en de huisarts. Het is echter geen noodzaak, omdat voor behandelingen bekkenfysiotherapie (evenals algemene fysiotherapie) geen verwijzing meer nodig is.
De Bekkenbodem massage is een zachte diepe weefselmassage. Het is een diepgaande energetische massage van het bekkengebied als voorbereiding op sexual healing. Er wordt spanning in de heupen, liezen, bekkenrand, rand schaambeen, pereneum vrijgemaakt zodat deze kan oplossen.
Ga op uw rug liggen, met gebogen benen en uw voeten op de grond. Leg een hand op uw buik. Let op dat bij het aanspannen van de bekkenbodemspieren ('afknijpen') uw buik-, bil- en bovenbeenspieren ontspannen blijven en uw billen op de grond blijven. Wanneer u dit een paar keer oefent gaat het steeds beter.
Een bekkenbodem onderzoek is een inwendig onderzoek (via vagina of anus) waarbij de functies van de bekkenbodem onderzocht kunnen worden. Het is geen urologisch of gynaecologisch onderzoek. Het onderzoek hoort pijnloos te verlopen. Bij vrouwen vindt het onderzoek vaginaal plaats bij urine- en/of verzakkingsklachten.
De bekkenfysiotherapeut helpt bij het leren herkennen en trainen van alle relevante spieren rondom het bekken en maakt daarbij soms gebruik van speciale apparatuur. Bij gezonde zwangeren heeft de fysiotherapeutische begeleiding vooral het doel dat zij actief blijven en daarmee optimaal blijven functioneren.
Bekkenbodemklachten komen veel voor. Hierbij kunt u denken aan incontinentieklachten (van urine en ontlasting) of verzakkingsklachten. Ook kunt u juist moeite hebben met plassen of poepen. Sommige vrouwen schamen zich voor de problemen of denken dat er weinig aan hun klachten te doen is.
Wat doet een bekkenfysiotherapeut? De bekkenfysiotherapeut richt zich op het voorkomen en verhelpen van klachten in het gehele buik-, bekken- en lage ruggebied bij mannen en vrouwen van alle leeftijden. Het bekken, de gewrichtsbanden, de bekkenbodem en de bekken-organen beïnvloeden elkaar wederzijds.
Tijdens een bekkenonderzoek voert de arts een visueel onderzoek uit van de schede (of de vagina) en de baarmoederhals. Daartoe maakt hij gebruik van een speculum (instrument om bepaalde kanalen van het lichaam te openen en te verbreden) om de schede (of de vagina) te openen en de baarmoederhals te onderzoeken.
Bekkenfysiotherapie is een specialisme binnen de fysiotherapie. De bekkenfysiotherapeut helpt zowel mannen als vrouwen met problemen in de lage rug, de buik, het bekken en de bekkenbodem. Ook kunnen kinderen baat hebben bij een behandeling van een bekkenfysiotherapeut.
Voor mensen met een laag inkomen zijn er verschillende regelingen die tot gratis of goedkopere fysiotherapie kunnen leiden. Dit kan vanuit de overheid of de gemeente geregeld zijn. Zorgtoeslag is een financiële vergoeding van de overheid voor kosten die je maakt voor je zorgverzekering.
De basisverzekering is onderdeel van de Zorgverzekeringswet (Zvw). De basisverzekering dekt vooral curatieve zorg. Dat is zorg gericht op de genezing en behandeling van acute en chronische lichamelijke aandoeningen. Ook dekt de basisverzekering geestelijke gezondheidszorg.
Een verwijzing voor de fysiotherapie is niet noodzakelijk. Je kunt met én zonder verwijzing van een huisarts en/of specialist door een fysiotherapeut behandeld worden. Voor sommige aandoeningen wordt een verwijzing gevraagd doordat er dan vergoeding mogelijk is uit de basisverzekering.
Heeft u een chronische aandoening? Dan krijgt u fysiotherapie en oefentherapie vergoed vanaf de 21e behandeling. U betaalt de eerste 20 behandelingen dus zelf. Deze 20 behandelingen gelden per aandoening en niet per kalenderjaar.
Bij bekkeninstabiliteit zal de patiënt merken dat wandelen goed mogelijk is. Dit is te verklaren doordat de bekkenbanden tijdens een lopende beweging door actieve spieren ontlast worden. Bij een zittende of liggende houding ontspannen de spieren, waardoor de banden het weer alleen moeten doen.
Echte symfysiolyse komt zeer zelden voor. Bekkenpijn wordt veroorzaakt door instabiliteit van het bekken. Naarmate het bekken instabieler is kunnen de pijnklachten en de functiebeperking ernstiger zijn.
Vraag jij jezelf af of sporten met bekkeninstabiliteit geoorloofd is? Goed nieuws, je kan gewoon blijven sporten met bekkeninstabiliteit. Trainen binnen de pijngrens blijft goed mogelijk. Voldoende beweging en gezonde voeding is nodig om de spieren kracht bij te brengen.