Wanneer kan je kindje leren fietsen? De meeste kinderen leren fietsen wanneer ze ongeveer 5 jaar oud zijn. Dat betekent echter niet dat alle kinderen op deze leeftijd moeten beginnen. Sommige peuters van 3 jaar fietsen fluitend zonder zijwieltjes, terwijl andere kinderen van 7 jaar het nog best moeilijk vinden.
Een kind van 3 jaar zal rond de 100 cm zijn en een fiets nodig hebben van 10 inch. Vanaf het moment dat je kind kledingmaat 90 draagt, mag er al worden overgestapt naar een fiets van 12 inch. De eerste fiets. Een mooi moment voor de zelfstandigheid van je kind.
Volgens VVN kan een kind pas goed afstanden en snelheden inschatten bij een leeftijd van 9 en of 10 jaar. Fietsersbond (België) adviseert een minimum leeftijd van 10 jaar, maar dit hangt ook af van uw kind: al dan niet snelle ontwikkeling, de schoolroute zelf en de opgedane verkeerservaring.
Een kleuter kan je ook al wel wat zelfstandig laten doen, toch is het advies om ze niet voordat ze 7 jaar zijn echt alleen straten over te laten steken. Dit komt, omdat ze tot die leeftijd nog impuls beslissingen nemen bij het spelen. Ze rennen spontaan de weg op als de bal de weg op rolt.
Kinderen onder de 7 jaar alleen thuis laten wordt in ieder geval sterk afgeraden. Over het algemeen mag en kan een kind van 12 jaar meer dan 3 uur alleen thuisblijven overdag, en vanaf 16 jaar een hele nacht. Het is vooral bij de eerste keer belangrijk om je eigen kind(eren) in te schatten.
Officieel luidt het advies: jongens en meisjes van 8, 9, 10 en 11 jaar laat je best hooguit een dertigtal minuutjes onbewaakt achter. Over het algemeen kunnen we stellen dat een kind van 12 jaar meer dan drie uur alleen thuis kan blijven overdag, en vanaf 16 jaar een hele nacht.
Verder vermeld het VVN dat een kind pas goed afstanden en snelheden kan inschatten rond de leeftijd van 9-10 jaar.
Het is in Nederland niet wettelijk bepaald vanaf welke leeftijd je een kind alleen thuis mag laten. In artikel 255 van het Wetboek van Strafrecht staat echter wel dat het verboden is om iemand 'tot wiens onderhoud, verpleging of verzorging' je verplicht bent 'in hulpeloze toestand' achter te laten.
Er bestaat geen minimumleeftijd voor zelfstandig reizende kinderen. Houd er wel rekening mee dat jij als ouder/verzorger verantwoordelijk blijft voor je reizende kind.
Overdrijf niet. Jij mag misschien een kilometervreter zijn, een kind heeft een beperktere actieradius en is het eerder zat. Bedenk een redelijke afstand en hou je daar ook aan. Twintig tot dertig kilometer is voor veel kinderen echt het maximum.
Kinderfietsjes beginnen bij 12 inch. De zadelhoogte is dan ongeveer 43 cm. Globaal gezegd zijn deze maat fietsen ideaal voor kinderen van 2,5 tot 4 jaar.
Kijk goed naar de lengte van je kind als je de juiste maat wilt bepalen. Is jouw kind tussen de 85-100 cm lang? Dan is een fiets van 10 inch geschikt. Wanneer je kind al rond de 95 cm lang is, dan is de 12 inch fiets ook geschikt.
Hoe zit dat nu? In principe kan een kind van 7 jaar niet 's avonds alleen thuis zijn. In de Nederlandse wet staat niet vastgelegd wat de leeftijd is waarop een kind alleen thuis gelaten mag worden. Er is een wet is die zegt dat je geen hulpbehoevenden zonder toezicht thuis achter mag laten.
Gemiddeld gaat een kind tussen de 4 en 6 jaar tussen 19.00 en 19.30 uur naar bed. Voor kinderen van 11 tot 12 jaar is dit tussen 20.30 uur en 21.00 uur.
Oefen in ieder geval eerst met stoppen en afstappen: verminder vaart, zet één voet op de grond en stap af. Als het fietsen goed gaat, laat dan af en toe de fiets los zonder dat het kind het merkt. Doe dit steeds iets langer. Uiteindelijk fietst het kind van je weg en ontdek: ik kan het!
Vanaf een jaar of zeven kun je je kind zelf iets simpels leren koken. Denk aan het bakken van pannenkoeken of een eitje. Een fruitsalade of ander koud gerecht klaarmaken, lukt ze nu meestal ook goed zelfstandig. Welke leeftijd je kind ook heeft, zorg er altijd voor dat je in de buurt bent en toezicht houdt.
De schoolbus brengt en haalt meestal kinderen tot en met groep vier en soms ook oudere kinderen die ver weg wonen. Bij het wegbrengen laat de chauffeur je kind nooit alleen thuis achter. Als er niemand thuis is, gaat je kind weer mee terug naar school.
In Nederland is er geen wet die bepaalt vanaf welke leeftijd kinderen alleen thuis mogen zijn. De wet zegt alleen dat je een hulpbehoevend persoon niet alleen thuis mag laten.
Zo is één uur voor de meeste veertien- en vijftienjarigen een heel acceptabele tijd en gaan oudere tieners minstens tot twee á drie uur uit (zie tabel). Die tijd wordt doorgaans (47 procent) in overleg met het kind vastgesteld volgens de 'schippermethode': onderhandelen en een beetje water bij de wijn doen.