Je mag een huis met hypotheek niet zonder toestemming van de bank verhuren, tenzij je een verhuurhypotheek hebt. De kans is groot dat de bank niet akkoord gaat als je vraagt om te verhuren.
In de hypotheekvoorwaarden van bijna elke geldverstrekker staat nadrukkelijk dat je de woning niet mag verhuren zonder toestemming van de bank. Overigens ook geen kamer aan een student of via Airbnb. Jouw woning is namelijk het onderpand voor de lening van de bank.
De geldverstrekker voor je nieuwe woning doet in de meeste gevallen een kadastercheck en zal zien dat je nog een ander huis hebt. Als je aangeeft dat je deze gaat verhuren dan zijn er banken die zullen eisen dat je daarvoor toestemming hebt van de bank waar je een hypotheek hebt lopen.
Legaal uw huis particulier verhuren is mogelijk via huisbewaring, proef-samenwonen of de Leegstandswet. De Leegstandswet is alleen mogelijk bij een eigen koopwoning. De woning moet zichtbaar te koop staan en u moet een vergunning bij de gemeente aanvragen.
In uw aangifte inkomstenbelasting geeft u het hele huurbedrag aan. Bij 'inkomsten uit tijdelijke verhuur van het hoofdverblijf'. U betaalt dan belasting over 70% daarvan.
Uw woning kan tijdelijk leeg staan. Bijvoorbeeld omdat uw woning te koop staat en u zelf al bent verhuisd. Ook kan het komen doordat u uw woning op termijn wilt slopen of renoveren. U mag uw woning dan tijdelijk verhuren volgens de Leegstandwet.
Met een verhuurhypotheek of verhuurders hypotheek kun je een woning financieren die je wilt gaan verhuren. Bijvoorbeeld als je een nieuwe woning hebt gekocht, maar je huidige woning wilt aanhouden om te verhuren. Je kunt ook een tweede woning aankopen specifiek voor de verhuur.
De woningen die door particulieren worden verhuurd, leveren een gemiddeld rendement op van 5,7 procent. Met andere woorden, de feitelijke jaarhuur is 5,7 procent van de WOZ-waarde. In de G40 ligt het percentage iets hoger en in de rest van Nederland iets lager.
De Verhuurhypotheek is bestemd voor particulieren die een woning kopen voor de verhuur. Deze hypotheek is niet geschikt voor professionele vastgoedbeleggers. Je kunt maximaal 70% van de marktwaarde van de woning in verhuurde staat lenen.
Als eigenaar of vruchtgebruiker van een woning mag je die in principe altijd verhuren, je hoeft daar niet eerst toelating voor te krijgen van een of andere overheid. Alleen soms moet je wel een bepaald attest kunnen voorleggen, dat (meestal tegen betaling) door de gemeente wordt verstrekt.
De afgelopen tijd bieden steeds meer banken een verhuurhypotheek aan. Denk aan SNS bank, Woonfonds, Lloyds en NIBC. De voorwaarden bij de verhuur hypotheek zijn strenger dan bij de gewone box 1 hypotheek. Zo kun je vaak maar tot maximaal 70% tot 80% van de waarde van de woning financieren.
Verhuurt u een woning of appartement aan uw kind, dan bestaat er in beginsel recht op huurtoeslag. Uw kind moet dan minstens 18 jaar oud zijn, een huurcontract hebben getekend en een woning hebben met eigen woon(slaap)kamer, keuken en wc.
Theoretisch gezien mag je een onbeperkt aantal woningen bezitten en verhuren in box 3. Alleen is het wel zo dat je geen of minimaal werk mag verrichten bij het verhuren van je woningen.
Huurinkomsten meenemen bijBouwe hypotheek
bijBouwe neemt de huurinkomsten en vermindert deze met 20% exploitatiekosten en de lasten van een eventueel aanwezige hypotheek op de verhuurwoning. Dit betekent dus dat je tot 80% van je huurinkomsten bovenop je toetsinkomen mag tellen.
In situatie 1 ben je verplicht om 70% van de huurinkomsten op te geven aan de Belastingdienst. Deze 'inkomsten uit tijdelijke verhuur' vallen in box 1. Het gaat om de door jou berekende huurprijs, verminderd met de gemaakte kosten voor bijvoorbeeld gas- en elektriciteitsverbruik of advertenties.
Volgens het Hof van Cassatie kunnen huurinkomsten echter nooit belast worden als divers inkomen, in tegenstelling tot meerwaarden uit vastgoed. Inkomsten die verkregen worden uit de verhuur zijn dus ofwel onroerende inkomsten ofwel beroepsinkomsten.
Verhuur van een woning of appartement kan, zeker in de stedelijke gebieden, een mooie extra bron van inkomsten worden genoemd! Door de verhuur uit te besteden heeft u weinig lasten en blijft het financieel risico laag. Aansluiting op stijgende vraag huurwoningen.
Wanneer je je opbrengsteigendom verhuurt aan een particulier, betaal je op die huurinkomsten geen belastingen. Je betaalt wel jaarlijks belasting op het kadastraal inkomen van je vastgoed. Fiscaal gezien is de verhuur voor privébewoning dus erg aantrekkelijk.
Met een verhuurhypotheek kun je 50 tot 90% van de waarde van de woning lenen, afhankelijk van de geldverstrekker. De waarde van de woning is de waarde in verhuurde staat. Deze is een stuk lager dan de waarde als je de woning niet verhuurt. De taxateur bepaalt deze waarde.
Voor een verhuurhypotheek moet je altijd een bedrag aan eigen geld meenemen. Bij Dynamic kan je bijvoorbeeld tot 90% van de marktwaarde in verhuurde staat lenen. Als jij voor de overige 10% (plus overige kosten) al je spaargeld moet gebruiken, heb je geen buffer meer.
Geldverstrekkers willen het overgrote deel van de waarde aan hypotheek verstrekken. Ze houden wel vaak een maximum aan van 70% tot 80% van de waarde (LTV: Loan to Value). De waarde die de geldverstrekker hierbij hanteert wordt de marktwaarde in verhuurde staat genoemd.
De woning bedrijfsmatig en structureel verhuren is niet toegestaan. Je mag je eigen woning of appartement maximaal 30 dagen per jaar verhuren. Verhuur je langer dan deze periode, dan loop je het risico dat de gemeente onderzoek gaat doen naar bedrijfsmatige verhuur.
Je kunt als verhuurder een kortdurende overeenkomst niet tussentijds opzeggen, dus je moet altijd wachten totdat de overeenkomst is afgelopen voordat je de woning zelf weer kunt betrekken of (tijdelijk) verhuren aan een andere huurder. De maximale huurperiode van twee jaar geldt voor zelfstandige woonruimten.
Vaak gebeurt dit onder de naam 'short stay'. In zulke huurcontracten wordt huurbescherming meestal uitgesloten, wat niet wil zeggen dat de huurder geen huurrechten heeft. Vaak gelden bij short stay all-in-prijzen, waarbij er geen onderscheid tussen de huurprijs en het voorschot servicekosten wordt gemaakt.