Er zijn verschillende soorten die ook kunnen leven in een vijver, mits deze minimaal 70 centimeter diep is. Daarnaast moet deze op een zonnige plek liggen en moeten de schildpadden makkelijk aan land kunnen gaan.
De diepte van het water is erg belangrijk voor je waterschildpad. Het water moet minstens even diep zijn als de lengte van het schild van je schildpad, zodat ze zich in het water kan draaien. Bij jonge dieren verhoog je geleidelijk het waterniveau.
Schildpadden die in openbare vijvers of waterpartijen leven kunnen nooit voldoende warmte en voedsel verzamelen om te overleven. Ook deze dieren zijn langzaam bezig met sterven. Vaak treffen wij schildpadden aan die jaren buiten zijn geweest.
Concreet: voor het huisvesten van één waterschildpad die 30 cm lang wordt, heb je een aquarium met als minimumafmetingen 120 x 60 cm (lengte x breedte) nodig. Als je meerdere dieren hebt, dan moet je de aquariumgrootte aanpassen. De hoogte van het aquarium is minimum 50 cm.
Sluit het paludarium daarom goed af als je je schildpad buiten zet. Eksters, reigers, katten en mollen kunnen namelijk erg belust zijn op je schildpad. Een goed afgesloten paludarium houdt bovendien ook de tocht buiten. Zo vermijd je meteen ook dat je huisdier een verkoudheid of een longontsteking oploopt.
Houd geen verschillende ondersoorten moerasschildpadden bij elkaar. Als u vissen in hetzelfde aquarium wilt houden als waarin u uw schildpad wilt huisvesten, dan hebben de vissen een grote kans opgegeten te worden door de schildpad. Wees hiermee dus voorzichtig.
De ideale temperatuur
De ideale watertemperatuur voor schildpadden is, afhankelijk van de soort schildpad, tussen 18°C en 30°C. De meest voorkomende soorten in onze streken hebben een temperatuur nodig tussen 20°C en 26°C.
Kies je voor zand, neem dan liefst reptielenzand, aquariumzand of speelzand. Dit zand is namelijk behandeld tegen schimmelgroei, tegen insecten en tegen schadelijke stoffen. Het is bovendien mooi afgerond, en dus niet scherp. Je kan eventueel ook voegzand, rivierzand of metselzand gebruiken.
Het leuke van een schildpad in huis. is dat ze heel erg oud kunnen worden. Met de juiste verzorging kan een schildpad wel 80 jaar worden, een maatje voor het leven dus. In dit blog gaan we dieper in over de waterschildpad.
De schildpadden moeten er makkelijk op kunnen klimmen en de bodem mag niet te ruw zijn zodat de dieren zich verwonden. De gemiddelde luchttemperatuur is 20 tot 30 graden, maar er moet een lichtspot zijn waaronder de temperatuur 35 tot 40 graden is.
Landschildpadden kunnen over het algemeen niet zo goed tegen de kou. Hou ze dus altijd binnen, of zet ze tijdens de warme maanden buiten en tijdens de koude maanden binnen. Heb je een buitenverblijf? Zorg dan voor een stevige omheining die deels ingegraven is.
De muskusschildpad (Sternotherus Odoratus) is een van de gemakkelijke schildpadden om te houden. Ze zijn afkomstig uit Noord-Amerika en leven in moerasachtige gebieden, langzaam stromende beekjes of poelen en vijvers.
Verwijderen van dode huisdieren
Vaak kunt u uw dode huisdier afgeven bij uw gemeente. Iedere gemeente is verplicht om via gemeentelijke verordeningen (zie artikel 3.5 van de Wet dieren) regels op te stellen voor dode gezelschapsdieren.
Hoe lang leven schildpadden en wat voor zorg hebben ze nodig? Wie een schildpad als huisdier wil aanschaffen, moet altijd in het achterhoofd houden dat landschildpadden tot 70 jaar, en middelgrote exemplaren zelfs tot wel 120 jaar oud kunnen worden.
Als je een schildpad ziet, zorg er dan voor dat je hem niet aanraakt of oppakt. Schildpadden kunnen namelijk flink bijten! De bijtschildpad kan zoals zijn naam al doet vermoeden, flink bijten.
Ze worden vaak verkocht als ze nog heel klein zijn, vaak 2 tot 4 centimeter. Binnen twee jaar groeien deze schildpadden tot zo'n 20 tot 35 centimeter groot.
Het is wel belangrijk dat je die dieren zelf nog goed voert voor je hen aan je schildpad geeft (ook als je ze in een winkel koopt), zodat ze zeker voedzaam zijn voor je huisdier. Ook levende visjes, zoals guppen of plaatjes, zijn leuk om te geven. Daar kan je schildpad zelf op jagen.
Waterschildpadden zijn in principe geen knuffeldieren. Je hoeft ze voor het welzijn van de dieren zelf niet in de hand te houden. Als je ze wilt vasthouden ,let dan wel goed op: ze kunnen erg hard bijten!
Veel waterschildpadden graven zich in de modderige bodem van hun vijver of kruipen in holen onder water om te overwinteren. Het is belangrijk dat de vijver diep genoeg is zodat deze niet volledig bevriest, waardoor de schildpadden zouden kunnen sterven.
Waterschildpadden hebben een gevarieerde voeding nodig om gezond te zijn. Alle waterschildpadden zijn omnivoren en eten dus bijna alles waaronder vlees zoals rauwe kip maar af en toe wat fruit vinden ze ook wel lekker en het is ook nog eens gezond.
Rivierzand is ideaal voor de meeste zeeschildpadden omdat het hun voorkeurssubstraat in het wild is. Schildpadden met een zacht schild houden vooral van dit fijne zand om er in te graven.
Waterschildpadden worden ondergebracht in een bak met water met een waterstand van 1-2 cm (buikhoogte). „Overwinteren“ doen de dieren het beste in een kelder of koelkast. Met behulp van een thermometer met afstandssensor kan de optimale omgevingstemperatuur van 4-5 °C goed in de gaten worden gehouden.
- Giftige planten en vruchten (lupine, taxus, liguster, oleander, boterbloem, avocado…). Ga eerst grondig na of een plant of vrucht veilig is om aan te bieden aan je schildpad! - Bedorven groenvoer. Zorg dat het groenvoer steeds op tijd op is of verwijder tijdig rotte of schimmelende stukken.
Een warmtelamp mag ook niet ontbreken, want waterschildpadden vinden het heerlijk om af en toe in de “zon” te liggen. Deze kun je het best plaatsen boven het landgedeelte en de temperatuur mag overdag tussen de 30 en 35 graden zijn.