De gemakkelijkste oplossing om van gezwollen ogen af te komen zijn ijsblokjes. Door deze op uw ogen te leggen zorgt de plotselinge kou er namelijk voor dat de bloedvaten samentrekken waardoor de zwelling vermindert. Let wel op dat u de ijsblokjes nooit direct op uw huid legt.
Een dik ooglid duidt meestal op een ontsteking en komt vaak voor. Voornamelijk kinderen onder de vijf jaar hebben vaak last van een dik ooglid en meestal trekt het na een paar dagen weer weg. Heb je langer last van een dik en ontstoken ooglid, dan heb je misschien last van blefaritis.
Controleer bijvoorbeeld hoeveel zout, alcohol of koffie u gebruikt. U kunt ook zelf de zwelling van het ooglid verminderen. Leg hiervoor voor het slapengaan een koude, natte washand of natte kompressen op uw ogen. Als u zich zorgen maakt over uw dikke oogleden kunt u het beste even langs de huisarts gaan.
Als je hoofd vlak ligt tijdens het slapen kan er vocht opbouwen in de huid rond je ogen. Wanneer je zorgt dat je hoofd iets hoger ligt en je nek voldoende ondersteund wordt, kun je het ontstaan van zwelling verminderen.
Als je hoofd vlak ligt tijdens het slapen, kan er vocht opgebouwd worden in de huid rondom je ogen. Hierdoor krijg je dikkere oogleden. Je ogen kunnen geïrriteerd raken door het dragen van contactlenzen, met als gevolg dikke oogleden.
Leg het watje daarna op je gesloten ogen voor ongeveer tien minuten. Als je dit regelmatig doet en daarna goed afspoelt met water, is de kans groot dat je snel resultaat ziet.
Houd je ogen wijd open en knipper zo min mogelijk. Het is gemakkelijker om je tranen tegen te houden als je nog niet huilt dan om ze te laten stoppen als je al wel aan het huilen bent. 4. Beweeg je hoofd niet en kijk omhoog met je ogen.
De tarsus in het onder- en bovenooglid zorgt voor de stevigheid van de oogleden. In de tarsus zitten de talgkliertjes (klieren van Meibom) die een belangrijke rol spelen bij de kwaliteit van de traanfilm. De kliertjes, ongeveer 25 in het bovenooglid en 20 in het onderooglid, zitten in de tarsus.
Je huisarts of specialist kan ooggel of oogdruppels met antibiotica voorschrijven. Deze breng je plaatselijk op de huid aan om bacteriën te doden en (verder) infecties te voorkomen.
Er zijn ook huis-tuin-en-keukenmiddeltjes tegen wallen. Zoals gezegd helpt kou tegen zwellingen, dus leg 's ochtends een washandje met ijsklontjes of koude komkommerschijven op je ogen. Dit helpt, al is het slechts tijdelijk. Een bekend oma weet raad-middel is ook aambeienzalf, dat zwellingen doet afnemen.
De zichtbaarheid van wallen is te verminderen door de huid rondom de ogen te koelen. Dit kan met een koud washandje of met de bolle kant van een lepel die kort in de vriezer heeft gelegen. Leg altijd een tissue tussen een bevroren lepel en uw huid, om vastplakken te voorkomen.
De bekendste remedie tegen wallen en kringen zijn theezakjes (het liefst van kamillethee). Leg je gebruikte theezakjes in de koelkast en leg de gekoelde zakjes minimaal 10 minuten onder je ogen. Ook koude komkommerschijfjes, koele lepels en ijsblokjes helpen tegen de wallen en kringen.
Als je weinig slaapt, kun je dus eerder last hebben van wallen door vocht. Bovendien worden de bloedvaten onder je ogen dikker als je erg moe bent. Dat komt doordat je lichaam de slaperigheid compenseert door meer cortisol aan te maken. Daar word je alert van, maar het zorgt ook voor wijdere bloedvaten.
Door te weinig vocht in het lichaam, kan de huid onder de ogen nog dunner worden. Dit is ook de reden dat u wallen sneller ziet wanneer u stress heeft of te water weinig drinkt. Wat nog meer zorgt voor een verstoring in de vochtbalans, zijn cafeïne en alcohol. Deze middelen werken dehydraterend.
Wat zeker ook helpt is hydrateren, in de kern niets anders dan voldoende water drinken. Zorg dat je echt de anderhalve liter water per dag tot je neemt. Doe je dat niet, dan worden de bloedvaten onder de ogen groter en dat geeft vaak de donkere kringen onder de ogen. Ook een washandje kan soms al wonderen doen.
Dikke ogen of lippen komt door vocht in uw huid of slijmvliezen. Ook uw tong, keel, handen, voeten en geslachtsorganen kunnen dik zijn. De oorzaak blijft vaak onbekend. Medicijnen, virussen, voeding of insectenbeten kunnen een oorzaak zijn.
Behandeling van strontjes
Je kunt strontjes voorkomen door te proberen zo min mogelijk in je ogen te wrijven en je oogleden schoon te houden. Als strontjes een punt van zorg zijn of vaker voorkomen, is het belangrijk je oogleden vrij te houden van bacteriën en je contactlensspecialist te raadplegen.
Meestal ziet de afwijking er uit als een ronde glazige zwelling op de lidrand, soms bevindt zich in het midden een zweertje dat makkelijk bloedt. Van alle kwaadaardige tumoren is dit de meest goedaardige: de tumor zaait niet uit en groeit traag.