De sputter-coated folie verkleurt niet en vervormt niet.Je kunt daardoor inderdaad normaal naar buiten kijken. Je merkt er niets van. Doordat de raamfolie veel van het felle licht tegen houdt kun je vaak zelfs veel beter naar buiten kijken.
One-way vision folie is een populair middel om objecten mee te decoreren. Doordat one-way-vision folies zorgen voor een eenzijdige doorkijk, zijn deze ideaal voor toepassingen waar wel naar buiten, maar niet naar binnen gekeken kan worden.
Veel folies zijn helaas niet waterbestendig en zullen loslaten, maar er zijn nog genoeg andere folies welke wel geschikt zijn voor in de badkamer. In dit blog licht ik alle geschikte plak- en raamfolies voor je uit.
Je gaat als volgt te werk: verwarm het plakfolie met een föhn. Begin in een hoekje zodat deze loslaat en je het plakfolie voorzichtig los kan trekken van de achtergrond. Föhn vervolgens verder onder het deel dat los is geraakt en trek zo voorzichtig het plakfolie verder los.
HR++ glas is gevoelig voor hoge temperaturen. Plaats je toch warmtewerende of zonwerende raamfolie aan de binnenkant (en dus op de coating) van het HR++ glas, dan kan het glas de warmte niet kwijt. De kans op een thermische breuk is dan groot. Ook bij andere soorten raamfolie is waakzaamheid geboden.
HR, HR+ en hoger glas mag niet aan de binnenzijde geplakt worden met (donkergetinte) zonwerende raamfolie. Doordat er in het HR++ glas een flinterdunne ' zonwerende laag ' zit werkt dit elkaar tegen. Dit kan lijden tot een thermische breuk. HR, HR+ en HR++ glas mag dus alleen aan de buitenzijde geplakt worden.
Zonwerend dubbel glas HR++, Energiebesparend
Door het Hoog Rendement glas bereikt het glas ook een hoge isolatiewaarde. Afhankelijk van de samenstelling kan dit glas ook een hogere veiligheid en UV werende werking hebben dan normaal dubbel glas.
Bij goed onderhoud gaat professioneel aangebrachte folie binnenshuis tot wel 20 jaar mee. Buitenshuis aangebrachte glasfolie kan tot wel 10 jaar meegaan, dit is onder andere afhankelijk van de weersomstandigheden.
Hoogte. De gemiddelde lengte van Nederlanders is zo'n 170 centimeter. Dat betekent dat je de meeste inkijk weert als de folie op deze hoogte zit. Maar omdat een te hoge raamfolie heel vervelend is, is de aanbevolen hoogte voor de onderrand 140 cm en voor de bovenrand 180 cm.
Statische raamfolie aanbrengen
De statische raamfolie hecht het beste wanneer het op een vochtige ruit wordt geplakt. Spuit met een plantenspuit je raam goed vochtig. De folie hecht namelijk beter door statische elektriciteit in combinatie met water. Maak eerst het glas en de raamfolie nat met water.
Als het aankomt op het kopen van raamfolie is er eigenlijk maar één merk wat echt het beste is. Dit merk is Squid. Dit merk staat bekend om het feit dat zij alleen de beste kwaliteit materialen gebruiken. Door deze hoogwaardige kwaliteit weet je zeker dat jouw raamfolie erg lang op de ramen zal blijven zitten.
Isolerende raamfolie
Zeker wanneer je enkel glas hebt is het voordelig. Terwijl isolerende raamfolie de warmte in de zomer buitenhoudt, houdt ze deze in de winter net binnen. Isolerende raamfolie heeft dus een positief effect op zowel je wooncomfort als op je energiefactuur.
Spiegelfolies bevatten een heel dun metaallaagje. Dit laagje weerkaatst een grootdeel van invallend zonlicht (zichtbaar licht, warmte en UV-straling). Door de weerkaatsing van dit zichtbare licht ontstaat een spiegeleffect.
Ontvet het raam daarom goed. Dit kun je doen met een middel dat geschikt is om te ontvetten en die op een raam te gebruiken is. Ook is het belangrijk dat het oppervlak glad is. Wanneer de ondergrond niet glad is, zal het folie ook loslaten.
De folie is in elk geval prima tegen buiten plaatsing opgewassen, daar deze weersbestendig is. Wil je een object buiten voorzien van folie, dan is dit dus geen probleem. Zolang de ondergrond maar glad, vlak en vetvrij is.
Je kunt folie aanbrengen door te wrijven met je vinger of door een vouwbeen te gebruiken.
Het verschil tussen HR, HR+, HR++ en HR+++glas
HR+ glas: dubbel glas met coating en een edelgasvulling (U-waarde ± 1.6) HR++ glas: dubbel glas met een verbeterde coating en een edelgasvulling (U-waarde ± 1.2) HR+++ glas of triple glas: driedubbel glas met coating en edelgasvulling.
Folie voor HR++ ramen. HR++ glas is dubbel glas met een hoge isolatiewaarde. HR++ glas bestaat uit minimaal twee glasplaten met een isolerende ruimte er tussen aan elkaar vast. In de tussenruimte zit een edelgas, vaak argongas of krypton.
Warmteverlies via de ramen
Ook al is het een stuk beter dan enkel glas, toch laat dubbelglas nog altijd relatief veel warmte door. Het blijft daarom de zwakste schakel in de gevel van een woning. Enkel glas en oud dubbelglas worden eigenlijk gezien als slecht isolerend glas.
Gemiddeld gezien betaal je voor glasfolie 50 euro per vierkante meter inclusief plaatsing. Kozijnfolie kost maar 10 tot 15 euro per vierkante meter.
Als je folie gaat plakken op dubbelglas dan verander je de eigenschappen van het glas. Als je bijvoorbeeld zonwerende folie wilt gaan plakken op dubbelglas dan wordt het aangeraden om de folie aan de buitenzijde van het raam te plakken om een thermische breuk te voorkomen.
Raamfolie kun je alleen gebruiken bij enkel glas en dubbel glas. Combineer het niet met HR of HR++ glas: dit glas heeft al een warmtereflecterende laag en de folie kan dan thermische breuken in het glas veroorzaken. Lees meer op Isolerend glas.
De spiegelfolie reflecteert overtollig zonlicht weg van het glas, waardoor het supereffectief is. Het stopt ook 99% van het UV-licht, waardoor uw kunstwerken, gordijnen en meubels niet verkleuren. Lees meer> over UV-werende folie.
Ben je op zoek naar raamfolie waar je niet doorheen kunt kijken maar wat wel al het licht doorlaat? In deze categorie staan anti inkijk folies welke wel het licht van buiten doorlaten, maar wat naar binnen of buiten kijken vrijwel onmogelijk maakt. Het anti inkijk folie wordt ook wel privacy folie genoemd.
Als je zelf een spiegel wilt maken, verwijder je het glasplaatje uit een fotolijst en wrijft het grondig schoon met ontsmettingsalcohol. Bespuit de glasplaat vervolgens met spiegeleffect spray, laat het drogen en zet de spiegel terug in de lijst. Spiegels zijn een belangrijk onderdeel van een interieur.