Het depressieve gevoel start vaak niet direct na de geboorte, maar meestal pas na enkele weken of zelfs maanden daarna. Zo is het ook mogelijk dat je depressief wordt als je stopt met borstvoeding geven of weer aan het werk gaat. Een postnatale depressie kan echter maandenlang aanhouden met gevoelens van somberheid.
Voor het behandelen van een postnatale depressie kunnen antidepressiva worden voorgeschreven. Bij het gebruik van deze medicatie kun je na vier tot zes weken een verschil voelen. De medicatie kunnen wel gevolgen hebben voor het geven van borstvoeding, al is de combinatie tegenwoordig wel mogelijk.
Gaat een postnatale depressie vanzelf over? Een postnatale depressie is een psychiatrische aandoening met een gunstige prognose. Dat wil zeggen dat de depressie in principe altijd weer overgaat. Zelfs als je niets zou doen, zou je je op een bepaald moment weer beter gaan voelen.
Hoelang een postnatale depressie duurt verschilt per vrouw, maar gewoonlijk beginnen de klachten binnen vier weken na de bevalling en houden ze soms maandenlang aan. In sommige gevallen begint een postpartum depressie pas als de vrouw stopt met borstvoeding of weer naar het werk moet.
Hoe kan je een prenatale depressie herkennen? Een depressie tijdens de zwangerschap wordt vaak niet meteen herkend. Sommige symptomen lijken namelijk op de klachten die bij een zwangerschap passen. Denk aan vermoeidheid, minder concentratie, stemmingswisselingen en slecht slapen.
. Vitamine B wordt bij de zogenoemde postna- tale depressie (PND) wel voorgeschreven in de vorm van pyridoxine of vitamine B.
Heeft een postnatale depressie gevolgen voor het kind? Een kind moet zich hechten aan de vader als aan de moeder. Als de postnatale depressie niet wordt behandeld gaat die hechting niet tot minder goed. Daarnaast maken de baby's ook minder oogcontact met anderen, ook al doet die ander daar zijn uiterste best voor.
In bepaalde delen van de hersenen zou er bij depressie een tekort optreden van deze neurotransmitters. Deze verstoringen in het chemische evenwicht geeft aanleiding tot angstklachten, overmatig piekeren, verminderde plezierbeleving, passiviteit en een sombere stemming.
Naast antidepressiva krijgen vrouwen met een postpartum depressie soms ook andere medicatie voorgeschreven, meestal slaap- of kalmeringsmiddelen. Deze middelen kunnen een tijdelijke oplossing bieden voor bijvoorbeeld slapeloosheid of extreme paniek, maar mogen alleen kortdurend worden gebruikt.
Met gesprekstherapie en medicijnen worden goede resultaten bereikt. Ook contact met andere vrouwen die een postpartum depressie doormaken kan bijdragen aan het herstel van iemand met postpartum depressie. Wacht daarom niet af, maar stimuleer je partner, familielid of vriendin om zo snel mogelijk hulp te zoeken.
Je valt bijvoorbeeld steeds uit tegen je partner of je kan slecht tegen het huilen van je baby; Jezelf beschuldigen van allerlei dingen die misgaan; Gedachten hebben over het iets aandoen van je kindje. Dit betekent niet dat je het werkelijk wilt en gaat doen.
Je kunt somber zijn, het kind niet meer willen of van je lichaam vervreemd raken. Je denkpatroon, slaapritme en eetritme raken verstoord, en er ontstaan gevoelens van paniek en angst om gek te worden. Ook extreme prikkelbaarheid en fysieke klachten als misselijkheid en braken kunnen symptomen van een depressie zijn.
Zwangerschap gaat vaak gepaard met veel verschillende, soms wisselende of tegenstrijdige gevoelens. Je kunt sneller van slag zijn. De ene keer ben je heel blij, dan kun je weer verdrietig of somber zijn. Dit kan komen door alle veranderingen in je leven maar ook door de hormonen.
Niet genieten door lichamelijke klachten
Sommige aanstaande moeders zijn echt 9 maanden misselijk en houden weinig binnen. Maar je kunt ook veel last hebben van bijvoorbeeld je bekken of je rug of erg vermoeid zijn. Een zwangerschap vergt veel van je lichaam en soms kun je daardoor gewoon minder aan.
Bij de SSRI's horen citalopram, escitalopram, fluoxetine, fluvoxamine, paroxetine en sertraline. Deze middelen worden gebruikt bij een depressie en angststoornissen. Uit de onderzoeken blijkt geen sterk verhoogd risico op aangeboren afwijkingen bij gebruik tijdens de zwangerschap.
Om te herstellen zijn deze dingen heel belangrijk: structuur geven aan uw dag: op tijd opstaan, elke dag naar buiten gaan, gezond eten, op tijd naar bed gaan. actief zijn: ga elke dag sporten/bewegen, blijf aan het werk. contact met andere mensen.
Als je depressief bent is het belangrijk dat je dit met je werkgever bespreekt. En samen met de bedrijfsarts onderzoekt hoe ernstig je klachten zijn en wat het beste is om te doen. Misschien niet doorgaan met depressief thuis werken, maar even helemaal stoppen en wat rust nemen en daarna weer rustig op gaan bouwen.
Hersenactiviteit en volume kunnen gemeten worden met behulp van een MRI scanner. Er wordt gedacht dat mensen met een depressie- of angststoornis een verstoorde verwerking, reactie en geheugen hebben voor emotionele prikkels uit de omgeving.
Hormonen: Tijdens en na je bevallingen zijn je hormonen in de war. Je hormoonspiegel wisselt sterk. Hierdoor kun je een stemmingsstoornis, zoals een depressie, ontwikkelen na je bevalling. Schildklier: Na je bevalling kan je schildklier verstoord werken, dit kan een depressie veroorzaken.
Een postpartum psychose wordt in de volksmond ook wel kraambedpsychose genoemd. Een postpartum psychose is een zeldzame en ernstige aandoening die kort na de bevalling onstaat. Een vrouw met een postpartum psychose heeft last van waanbeelden en is het contact met de werkelijkheid kwijt.
In het kleine, schattige hoofdje van baby's vinden we al signalen van stoornissen als depressie en angsten. Dat bleek uit de patronen in hersenverbindingen, zo ontdekten wetenschappers. Bepaalde hersenpatronen zijn sterk gelinkt aan het ontwikkelen van depressie, angsten, verlegenheid of nervositeit.
In Nederland krijgen naar schatting jaarlijks ruim 23.000 vrouwen rondom de bevalling of zwangerschap een depressie.
Tijdens een postpartum behandeling wordt je als moeder in de watten gelegd om te landen en te genezen zodat je weer in je kracht komt te staan (of blijft) na negen maanden zwangerschap én een bevalling. In Azië gelooft men dat de eerste 40 dagen na de bevalling gelijk staan aan hoe de komende 40 jaar verloopt.
De benaming 'postnatale depletie' geeft eigenlijk al aan dat het hier gaat om tekorten. De tekorten die kunnen ontstaan, zorgen ervoor dat jouw herstel niet soepel verloopt. Als het lichaam niet de juiste stoffen heeft om haar meest basale functies uit te voeren, ontstaat een nieuwe bron van stress.