Vliegen komen je huis binnen door openstaande ramen en deuren, maar ook door scheuren, gaten en kieren. Het kan ook gebeuren dat je producten hebt gekocht (vlees, vis of fruit) waar vliegen eitjes op hebben gelegd: die kunnen bij jou thuis uitkomen en dan heb je dus ook vliegen in huis.
De vlieg wordt geboren uit een eitje. Het wijfje legt bij voorkeur haar eitjes in mest, dode dieren, rottende voedingsmiddelen of compost. Als het maar lekker glibbert! De eitjes komen binnen een week uit en als het materiaal warm en vochtig genoeg is, zelfs binnen een dag.
Oftewel: je ziet (erg) veel vliegen rondvliegen en/of ze zitten in grote groepen op de muren 'geplakt'. Je ziet veel grote vliegen in en rond je kliko, container of afvalbak. Vaak zie je daar ook witte maden in krioelen.
Oma weet raad
Je kunt bestrijden van vliegen doen door wat kruidnagels in een bakje water te doen. Ze hebben namelijk een hekel aan deze geur. Je kunt er ook voor kiezen om doorzichtige plastic zakjes voor de helft te vullen met water.
In de juiste omstandigheden houden sommige vliegen het zelfs een paar maanden vol. Dit zijn wel omstandigheden waarin de vlieg niet door de mens of andere vijanden gedood wordt. Gemiddeld leven vliegen tussen de 14 en 24 dagen.
Maar de huisvlieg houdt zich vooral binnenshuis op. Wanneer ze niet op zoek is naar voedsel gaat ze achter een partner aan voor de voortplanting. En bij de huisvlieg is het de goede gewoonte zich te verzamelen bij een uitsteeksel van het plafond in de kamer waarin ze zich bevinden. Meestal is dat een lamp.
Vliegen hebben geen klassieke nesten zoals andere ongedierte. Toch kunnen er opeens grote zwermen vliegen ontstaan. Mocht er een dood dier ergens liggen, bijvoorbeeld op zolder of in de kruipruimte, dan blijven vliegen net zo lang eitjes leggen in het dode dier, totdat de larven het helemaal hebben opgegeten.
Vliegen houden niet van de geur van kruidnagel of citroen!
Is het oppervlak glad, dan plakt hij zich vast met de kleefhaartjes, dat zijn een soort zuignapjes. Wanneer hij landt, plakt hij eerst zijn voorpootjes op het plafond en daarna volgt de rest van zijn lichaam erachteraan. Bekijk het filmpje om te zien hoe dat er in het echt uit ziet. Komen haaien op mensenbloed af?
Zorg ervoor dat je goed sluitende horren voor de ramen en deuren hebt. Als je ze dan met warm weer opengooit, weet je zeker dat vliegen niet je huis binnenkomen. Laat geen eten open en bloot op het aanrecht liggen - zeker geen vlees, want daar leggen vliegen graag eitjes in - want ze komen af op geuren.
Hierop legt een vrouwelijke vlieg gedurende haar leven zo'n 600-2000 eitjes, die spoelvormig en 1 mm lang zijn. Per keer worden 100-150 eitjes afgezet. Na 10-46 uur, afhankelijk van de temperatuur, komt een vuilwitte vliegenlarve (de made) uit het ei. Na 5-10 dagen is de made volgroeid.
Levenscyclus en voortplanting van vliegen
De ontwikkeling van ei naar vlieg duurt 1 tot 3 weken. Dit hangt af van de temperatuur en het soort vlieg. Uit één eitje kan onder de juiste omstandigheden binnen enkele maanden een populatie van wel 10 miljoen vliegen ontstaan.
Vliegen kun je vermijden door keukenafval in goed sluitende vuilnisbakken op te bergen. Zorg ervoor dat je geen vliegen aantrekt door bijvoorbeeld lege limonadeflessen en confituurpotten steeds goed uit te spoelen. Plaats goed sluitende vliegenramen in de vensters of een vliegengordijn voor de deur.
Dat zakje met water vangt het licht en reflecteert dat op een bepaalde manier waardoor de vliegen gedesoriënteerd raken. Ze maken meteen rechtsomkeer”.
Vliegen verdrijven met geluid
Zo'n vliegenverdrijver werkt op basis van geluid en zendt hele hoge tonen uit die voor mensen niet hoorbaar zijn. Ultrasone geluiden beginnen vanaf ongeveer 20.000 hertz en klinken voor insecten als een harde boorhamer. Hierdoor zal de vliegenplaag in huis snel verleden tijd zijn.
Vliegen kunnen door ventilatieroosters of andere kleine openingen je huis binnenkomen. Je kunt deze openingen ook afschermen met horren zodat er wel lucht doorheen kan komen, maar geen vliegen. Vul scheuren, kieren en ruimtes rondom buizen.
Vooral in warme, droge streken zijn de insecten heel agressief. Dat komt doordat het menselijk lichaam een luilekkerland is voor de vlieg. Vliegen smullen van de voedingsstoffen, mineralen en het vocht op onze huid, en hoe meer we zweten, hoe aantrekkelijker we zijn.
Een vlieg vliegt een vaste route naar binnen. En omdat het insect niet onthoudt welke weg hij heeft afgelegd, weet hij dus ook niet hoe hij weer buiten moet komen. Een vlieg die naar buiten wil, kan zich alleen op het licht richten. Dat is waar hij volgens zijn instinct naartoe moet.
Blauw is een van de kleuren waar vliegenogen het meest gevoelig voor zijn. De andere kleur is ultraviolet. De onderzoekers stelden dat vast door met minuscule elektrodes de neurologische respons in de vliegenoogjes te meten wanneer de diertjes werden blootgesteld aan licht van verschillende golflengtes.
Onderzoek heeft uitgewezen dat vliegen en mensen meer met elkaar gemeen hebben dan gedacht. Zo blijken vliegen – net als mensen – niet altijd even diep te slapen, maar houden er verschillende slaapstadia op na. Het betekent dat vliegen die slapen ook lijken te wisselen tussen lichte en diepe slaap.
Oververhitting wordt vlieg fataal
Gewoonlijk kunnen vliegen zich omdraaien door naar één kant een zetje te geven met de vleugels of een paar poten, maar door letsel, ouderdom, vergiftiging, dorst of oververhitting kan de coördinatie verstoord raken.
Insecten hebben geen centraal zenuwstelsel, een voorwaarde om pijn te kunnen voelen. Daarom nemen wetenschappers aan dat insecten in ieder geval niet hetzelfde gevoel hebben als zoogdieren. Onderzoek toont aan dat insecten zich wel bewust zijn van beschadiging van hun lichaam.
De eitjes van vliegen worden verteerd door het maagzuur. Het verhaal wordt anders als het om eitjes gaat van o.a. lintwormen. Deze komen wel uit in ons lichaam. Het gevaar met vliegen e.d. zit hem juist in de bacteriën die ze achterlaten, niet de eitjes.