Pompoen schillen of niet? Een flespompoen schillen is niet per se nodig. Datzelfde geldt voor de oranje Hokkaido pompoen, winterpompoen en de groene kabocha. Van al deze pompoensoorten kun je de schil namelijk gewoon opeten.
Vul een pan voor 3/4 met water en plaats deze op hoog vuur. Voeg een flinke snuf zout toe en wacht tot het water begint te koken. Voeg de pompoen toe en zorg ervoor dat de parten goed onder water staan. Draai het vuur middelhoog en laat het geheel 30 minuten koken.
Twee soorten pompoen zijn superinteressant als je niet houdt van pompoen schillen: de butternut (of flespompoen) en de hokkaido (ook wel kastanjepompoen genoemd). In theorie is de schil van elke pompoen eetbaar, alleen is die bij dikke pompoensoorten ook vrij dik en daarom minder aangenaam in de mond.
Waarom is een flespompoen goed voor je gezondheid:
De flespompoen bevat goede hoeveelheden vitamine C, kalium en vezels én is erg rijk aan bètacaroteen. Bètacaroteen is het stofje dat verantwoordelijk is voor de gele of oranje kleur van veel groente- en fruitsoorten.
Kook de pompoen ongeveer 5 minuten. Je kunt met een het puntje van een mes even kijken of je er al makkelijk door komt. Als de schil zacht genoeg is haal je de pompoen uit de pan en laat je hem even afkoelen. Nu kun je met een dunschiller heel gemakkelijk je pompoen schillen!
Welke pompoen wel? De winterpompoen, Japanse hokkaido, groene kabocha en de flespompoen kun je zonder problemen eten. De schil van die laatste heeft echter wel een specifieke smaak, dus kan bij voorkeur makkelijk verwijderd worden met een dunschiller.
De schil van een pompoen is bijna altijd gewoon eetbaar. Tijdens het koken word deze zachter. Je kan er natuurlijk wel voor kiezen om hem te schillen, maar het is niet perse nodig. Je kunt geblancheerde en vervolgens afgekoelde pompoenstukken in de vriezer 6 tot 7 maanden goed houden.
Pompoen bevat weinig kilocalorieën en veel vezels. Ideaal dus als je gezond wilt eten. De vezels zorgen ervoor dat je goed gevuld bent en helpen je darmen gezond te houden. Daarnaast krijg je via pompoen lekker veel ijzer, calcium, vitamine C en E binnen.
Bewaar ongesneden flespompoen maximaal een maand lang op een koele, donkere plek. Bewaar de flespompoen niet in de koelkast als de schil nog heel is. Door het vocht in de koelkast wordt de pompoen zachter en begint hij snel te rotten. Om de pompoen langer vers te houden bewaar je hem in een kast of kelder.
Gezonde huid
Maar pompoen doet nog meer voor een gezonde huid. Pompoen is rijk aan vitamine C, die je huid nodig heeft om gezond, glad en rimpelvrij te blijven. Door een gerecht met pompoen klaar te maken, werk je dus actief aan een mooie en gezonde huid. Maak bijvoorbeeld eens gevulde pompoen, lekker!
De flespompoen herken je aan de lange flesvormige nek. Deze pompoen heeft een vlezige pulp en een zoete nootachtige smaak. Doordat de schil erg zacht is hoef je de pompoen niet te schillen voor het bereiden. De flespompoen is ideaal om te roosteren voor in een salade.
Zijn de pompoenen wél of niet eetbaar? Met pompoenen uit de supermarkt of groentewinkel zit je veilig. Sierpompoenen zoals kalebassen daarentegen zijn giftig, en worden voornamelijk als decoratie gebruikt.
De muskaatpompoen is de lichtoranje variant met donkergeel of groen vruchtvlees. Ook deze pompoen wordt groot en heeft een dikke schil die je beter niet gebruikt. Het zachte, zoete vruchtvlees doet het prima in soepen. De gele of crèmekleurige butternut of flespompoen is het populairst.
De flespompoen, ook wel bekend als de butternut is een kleine tot middelgrootte pompoensoort met een fles of peerachtige vorm. Deze pompoen is eetbaar en wordt in veel gerechten gebruikt omdat het vruchtvlees weinig draden bevat. De flespompoen heeft een zachte nootachtige smaak.
Breng de pan met pompoen aan de kook en laat de pompoen voor 10 tot 25 minuten zachtjes doorkoken; Kan je met een vork gemakkelijk in de pompoen prikken, dan is deze gaar; Giet de pompoen af en serveer deze of verwerk de pompoen verder in een gerecht.
Welke kruiden pasen nog meer met pompoen? Probeer bijvoorbeeld kaneel, uienpoeder, nootmuskaat, kruidnagel, korianderblad, gember, rozemarijn en zelfs koek- en speculaaskruiden.
Net als veel andere groenten zijn ze goed in te vriezen. Ze zijn zeker een maand of tien te bewaren in de vriezer en lenen zich uitstekend voor lekkere pompoensoep. Door het invriezen verandert de structuur van de pompoen wel, dus iets als roosteren van de flespompoen na het invriezen is niet zo'n goed idee.
Je kunt het beste vaststellen of Pompoen niet meer goed is door te zien, ruiken en proeven. Als de Pompoen rotte plekken heeft, beschadigd, slap, of beschimmeld is dient zij weggegooid te worden.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De pompoen heeft rotte plekken of schimmel. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Voedingswaren rijk aan fermenteerbare suikers, zoals bonen, schorseneren, kolen en peulvruchten eet u beter niet. Geven ook gemakkelijke aanvallen: uien, look, bloemkool, spruiten, zuurkool en paprika. Fruit is voor u gezond als het goed rijp is.
Veel mensen geloven dat rauwe groenten gezonder zijn dan gekookte groenten. Toch is dat niet helemaal waar. Het koken van ons voedsel helpt namelijk een handje bij de spijsvertering en de opname van vitamines.
Sommige producten kunnen triggers zijn voor PDS-patiënten en zorgen voor vervelende buikpijn. Knoflook, ui, koolsoorten en zuivelproducten bijvoorbeeld. Deze voeding kan gasvorming in de darmen veroorzaken. Omdat de klachten zo uiteen lopen bestaat er geen algemeen voedingsadvies.
Je kunt pompoen ook invriezen. Blancheer de rauwe pompoen eerst 2 tot 3 minuten. Bij minimaal -18° is de pompoen dan tot 12 maanden houdbaar.
Pompoen en kalebas zijn beide vruchten die aan wijnstokken groeien, maar ze zien er heel anders uit. Pompoenen groeien recht omhoog uit de wijnstok, terwijl kalebassen zijwaarts uit de wijnstok groeien. Kalebassen worden vaak gebruikt voor decoratieve doeleinden, zoals kransen en guirlandes.