Geef een begin- en eindtijd aan, zodat de kraamvisite weet dat ze niet te lang moeten blijven. Stel bijvoorbeeld voor dat ze van 11.00 tot 11:45 langskomen. Plan niet te veel bezoek op een dag: maximaal één in de ochtend en één in de middag. Combineer eventueel twee afspraken van vrienden die elkaar kennen.
Als je wat verder van de ouders afstaat, als collega of kennis, kan je waarschijnlijk beter een paar weken wachten. Stuur een berichtje om een afspraak te maken, dan kunnen de trotse ouders reageren wanneer het hen uitkomt. Bellen is ook een mogelijkheid, maar houd er rekening mee dat er misschien niet opgenomen wordt.
Laat visite die ziek of verkouden is liever niet langskomen. Dit geldt ook voor zieke kleine kinderen Het is verstandig om visite met een koortslip de baby niet aan te laten raken. Blijf niet te lang hangen!
De eerste 24 uur hebben jij en je baby keihard nodig om te herstellen. Zorg er dus voor dat alleen bezoek komt bij wie jij je volledig op je gemak voelt en met wie je dit bijzondere moment graag deelt. Voor veel mensen zijn dit alleen hun naaste familie.
De kans dat een baby in de buik of tijdens de bevalling besmet raakt is klein. Toch kan dit gebeuren. Er zijn verschillende gevallen bekend van een baby die het coronavirus in de buik van de moeder heeft opgelopen. Ook na de bevalling kan je baby besmet worden door jezelf of door anderen.
Verder hangt veel af van je band met de ouder(s). Over het algemeen besteden onze getuigen 30 tot 40 euro voor kennissen en collega's. Voor goede vrienden wordt dat 50 tot 75 euro. Aan petekindjes spenderen ze dan weer zo'n 150 euro.
Hallo kleintje, welkom op de wereld! Hoera, ... is geboren! Gefeliciteerd met jullie kleintje. Heel veel goeds en liefs toegewenst voor jullie allemaal.
Zwanger lijf
Na de bevalling zullen je botten en weefsels weer terug gaan in de oude staat. Om dit proces te stimuleren is het erg belangrijk om rust te nemen. Neem het er vooral die eerste 10 dagen lekker van, door in bed te blijven, voor je laten te zorgen (hadden we dat al gezegd?!) en te luisteren naar je lichaam.
Eet ijzerrijk
Goede reden dus om in je kraamweek een biefstukje, spinaziesalade met ongebrande noten of een gezond belegde volkoren boterham te eten. Neem vooral ook veel fruit of een glas verse jus bij je maaltijd. Vitamine C zorgt er namelijk voor dat je lichaam ijzer sneller opneemt.
Hoelang het kraamfeest duurt
Het is helemaal afhankelijk van je baby en van jou hoe lang het kraamfeest duurt. Geef je gasten wel minimaal drie uur de tijd om langs te komen, vooral als je een grotere groep hebt uitgenodigd.
Bij de bevalling mogen 2 personen aanwezig zijn.
Duur van de bevalling
De gemiddelde duur van een bevalling van een eerste kindje is 12-24 uur. De aanloop van de bevalling duurt meestal het langst. Vaak gaat dit gepaard met onregelmatige weeen, varierend in intensiteit. Over de beginfase van de ontsluiting of bevalling speken we tot ongeveer 3 centimeter.
Succes met de vele poepluiers en weinige uurtjes slaap. We wensen jullie heel veel geluk samen! Proficiat aan de trotse ouders! Wat zal het bijzonder zijn geweest om jullie kleintje eindelijk in het echt te kunnen bewonderen.
Veel jonge ouders geven de voorkeur aan kraamcadeau cadeaubonnen. Andere geliefde kraamcadeaus zijn babykleding in maat 62 of speelgoed. Zoek je een origineel kraamcadeau, dan vind je bij Ik Ben Zo Mooi precies wat je zoekt. Een jongen of een meisje, of juist uni, we hebben altijd een ruime keuze.
Bied dan aan om even boodschappen te doen of ruim de vaatwasser uit als deze schoon is. Met wat kleine klusjes help je de ouders enorm! Verwacht trouwens niet dat er koffie en beschuit met muisjes klaarstaat als je langskomt. Vraag of je zelf koffie kan zetten, zodat je de kraamvrouw even kunt ontlasten.
De meeste kinderen die geïnfecteerd zijn met het coronavirus, hebben geen symptomen. De meest voorkomende symptomen zijn hoesten en koorts (> 38,0 graden). Andere symptomen die bij kinderen worden gezien zijn: neusverkoudheid, vermoeidheid en buikklachten, zoals diarree.
Positieve testuitslag, geen nieuwe test nodig
Als je positief bent getest op corona, daarna hersteld bent en geen nieuwe of ernstiger klachten hebt, is opnieuw testen bij de GGD binnen 8 weken niet zinvol.
Grotere kans op schade aan de placenta en op doodgeboorte
Toch kan COVID-19 zorgen voor schade aan de placenta, zelfs als de moeder bijna geen klachten heeft. Daarnaast geeft een besmetting tijdens de zwangerschap waarschijnlijk een grotere kans op een doodgeboorte, vooral bij de Delta variant.
Zodra je baby weer op of rond zijn geboortegewicht zit en een stabiele lichaamstemperatuur heeft, mag je voor de eerste keer naar buiten met je baby. Je kraamverzorgende houdt dit goed in de gaten en kan je hierover informeren. Meestal kan je tegen het einde van je kraamweek het eerste uitje ondernemen.