De blauwe zones waren bedoeld voor mensen die in een gebied met belanghebbendenparkeren ergens kort wilden parkeren en die niet in dat gebied woonden. Ze hadden dus geen vergunning en konden daardoor nergens anders in dat gebied parkeren. Nu kan iedereen overal in zo'n gebied parkeren, tegen betaling.
Een Europese blauwe kaart is een werk- en verblijfsvergunning voor hoogopgeleide werknemers (expats) met een nationaliteit van een land buiten de EU, EER of Zwitserland.
In de blauwe zone is het gebruik van de parkeerschijf verplicht van 9 uur tot 18 uur, alle dagen behalve op zon- en feestdagen, tenzij er andere voorwaarden zijn aangebracht op de signalisatie. Met een geldige parkeerschijf kan men 2 uur parkeren, te rekenen vanaf het uur dat werd aangeduid op de schijf.
Een Europese ziekteverzekeringskaart is niet verplicht. Het maakt het papierwerk tijdens jouw verblijf wel makkelijker. Je kan de kaart op verschillende manieren aanvragen.
De blauwe parkeerschijf moet op een juiste wijze zijn ingesteld en de maximale parkeertijd (2 uur) mag niet worden overschreden. De parkeerschijf mag niet opnieuw worden ingesteld zonder dat het geparkeerde voertuig de parkeerplaats heeft verlaten.
Met het beeld van de scanauto in een betaald parkeren gebied zijn we bekend en is ook veel te zien in grote steden. Een scanauto in de blauwe zone is nieuw. De scanauto in de blauwe zone zal met name door de tijdswinst die hij boekt, voldoende tijd hebben om de parkeerschijfparkeerders te controleren.
Het is van belang om de aankomsttijd op de parkeerschijf juist in te stellen. Daarnaast mag je de parkeertijd niet verlengen door de aankomsttijd tussentijds te verschuiven zonder je auto te verplaatsen.
Wat is de Europese ziekteverzekeringskaart? Een gratis kaart waarmee u gedurende een tijdelijk verblijf in de 27 EU-landen, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland toegang hebt tot medisch noodzakelijke zorg binnen het openbare zorgstelsel.
Neem altijd uw Europese zorgpas (EHIC) mee als u naar het buitenland gaat. Deze kaart is het bewijs dat u verzekerd bent in een EU-land.
De Europese ziekteverzekeringskaart (EZVK) bewijst dat je in orde bent met de ziekteverzekering. Ze geeft recht op de terugbetaling door een buitenlands ziekenfonds van: onvoorziene en noodzakelijk medische zorg; de verdere behandeling van een bestaande aandoening die reeds in België begonnen was.
Wanneer je geen gebruik hebt gemaakt van een parkeerkaart in een blauwe parkeerzone dan levert dit je een boete op van €95,-.
Personen met een handicap in het bezit van een gehandicaptenkaart mogen gratis en onbeperkt parkeren op een reguliere parkeerplaats of op een van de gemarkeerde parkeerplaatsen. Leg wel je gehandicaptenkaart duidelijk zichtbaar achter de voorruit van je wagen.
Als u uw auto parkeert bij een blauwe lijn bent u in een blauwe zone. Hier mag alleen geparkeerd worden als u een parkeerschijf gebruikt. In dergelijke zones geldt altijd dat u er maar een beperkte tijd mag parkeren. Leg uw parkeerschijf duidelijk achter de voorruit.
Parkeerregels: stilstaan vs parkeren
Op plekken waar je niet mag stilstaan, mag je uiteraard ook niet parkeren. Voor parkeren geldt ook nog dat dit niet mag voor een inrit of uitrit. Je mag natuurlijk wel parkeren op parkeerplaatsen, in parkeervakken en parkeerstroken.
Parkeerschijf verplicht in blauwe zone
U herkent de parkeerschijfzone aan het verkeersbord E10 en/of aan een blauwe lijn langs de stoeprand. Op dit bord staat de maximale parkeertijd. Op uw parkeerschijf stelt u de tijd in waarop u de auto parkeert.
Heb je geen zorgpas bij de hand? Dan kan je zorgverlener ook vragen om jouw rijbewijs, id-kaart of paspoort om te zien hoe je bent verzekerd. Je kunt ook zonder zorgpasje naar de huisarts of het ziekenhuis. Tip: maak een foto of screenshot van je ziektekostenpas, zodat je deze altijd bij de hand hebt.
Als u op vakantie gaat naar het buitenland, blijft u verzekerd voor zorg. Iedereen die een Nederlandse zorgverzekering heeft, heeft werelddekking. Soms dekt uw zorgverzekering sommige kosten niet of niet helemaal. Misschien heeft u een aanvullende verzekering of reisverzekering nodig.
De meeste zorgverzekeraars brengen hier geen kosten voor in rekening. Bij sommige verzekeraars kun je zelfs online een nieuwe pas aanvragen wanneer je jouw zorgpas kwijt bent.
80% van de dossiers komt uit de traditionele vakantielanden: Frankrijk, Spanje, Turkije, Oostenrijk, Italië, Marokko, Duitsland, Griekenland, Zwitserland en Nederland. Deze landen vormen de top 10 van de vakantielanden waar Mutas bijstand verleent. De overige 20% van de dossiers zijn gespreid over de hele wereld.
Als je op vakantie ziek wordt of een ongeval hebt, worden de medische kosten in het buitenland grotendeels terugbetaald. Hierin zitten ook extra kosten voor vervoer, verblijf en communicatie. De CM-reisbijstand geldt voor: • dringende medische verzorging die je niet kunt uitstellen tot je terug in België bent.
Valt jouw reisbestemming buiten de geografische dekking van jouw mutualiteit of ben je op zoek naar extra bescherming? Dan valt een bijkomende wereldwijde reisbijstandsverzekering aan te raden. Die polis kent veelal een hoger plafond voor de vergoeding van medische kosten.
Plaats de schijf achter de voorruit. De maximale parkeertijd bedraagt twee uur, tenzij anders vermeld. Wanneer de maximale parkeertijd is verstreken, moet je de parkeerplaats verlaten. De wagen laten staan en de parkeerschijf aanpassen, mag niet.
Eenvoudige uitleg: Herhaling in het gebied (inclusief alle zijstraten) mag niet worden geparkeerd, geld dus ook voor beide zijden van de weg.
Gele streep op de stoeprand
Is de lijn onderbroken, dan mag je hier niet parkeren. Is de lijn doorgetrokken, dan is zelfs stilstaan verboden. Net als laden en lossen of even snel uitstappen.