Dit werd niet vastgesteld bij het nuttigen van heel fruit. Het regelmatig drinken van een klein glas sinaasappelsap kan al voldoende zijn om voor problemen te zorgen. De lever kan maar een beperkte hoeveelheid fructose aan, waardoor het al snel wordt omgezet naar vet. Dit kan op termijn problemen geven.
Sinaasappels en mandarijnen staan net als andere fruitsoorten in de Schijf van Vijf. Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2 porties fruit per dag te eten. Een sinaasappel geldt als één portie fruit.
Sinaasappels zijn wat dit betreft zeker geen uitzondering. Ook dit levert vele gezondheidsvoordelen op. Vezels dragen bijvoorbeeld bij aan een gezonde stoelgang en het voorkomen van obstipatie. Ook zijn ze een voedingsbron voor de goede bacteriën in onze darmen.
Conclusie. Hoewel je met een glas versgeperste sinaasappelsap voldoende vitamine C binnenkrijgt, heeft het als nadeel dat het veel minder vezels en meer koolhydraten bevat dan een verse sinaasappel. Het is dus gezonder om twee keer op een dag een sinaasappel te eten, dan dezelfde hoeveelheid versgeperst sap.
In sinaasappels zit er veel vitamine C. Vitamine C werkt als antioxidant in ons lichaam. Dat betekent dat het onze cellen helpt beschermen tegen schade. Vitamine C is ook belangrijk voor de opname van ijzer en voor een goede weerstand.
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper).
Denk echter niet dat het schadelijk is om meer dan twee sinaasappels te eten! Al eet je er tien op een dag en kom je daarmee op een inname van 600 milligram vitamine C dan is dit geen probleem. Probeer het alleen niet te overdrijven en blijf er goed bij drinken om je nieren te spoelen!
In een glas sinaasappelsap (200 ml) zit een hoeveelheid suiker die gelijk is aan zo'n 4,5 suikerklontjes. Het drinken van veel vruchtensap vergroot de kans op overgewicht en diabetes type 2. Bovendien bevatten vruchtensappen zuren die het gebit aan kunnen tasten.
Fruitsap drinken
Niet helemaal. Citrusvruchten bevatten veel zuur en zware vezels, en die kunnen je nuchtere maag irriteren. Kan je je glas appelsiensap toch niet missen? Dan drink je het best aangelengd met water.
Bananen bevatten in vergelijking met andere fruitsoorten meer calorieën en weinig vitamine C. Daarentegen bevatten bananen wel heel veel andere gezonde voedingstoffen, zoals vezels, vitamine B6 en kalium. Dat bananen meer calorieën bevatten, maakt het niet meteen een ongezonde keuze.
Mensen die dagelijks vijf gram vruchtensuiker uit fruitsap nuttigen, overeenkomstig met één glaasje sinaasappelsap per dag, hebben 4% meer levervet in vergelijking met mensen die sporadisch fruitsap drinken. Zo'n verband werd niet gevonden voor vruchtensuiker uit fruit.
Sommige mensen denken dat bananen verstopping in de darm zouden veroorzaken. Dit is onjuist; bananen zijn vezelrijk fruit en, in combinatie met voldoende vocht, gaan ze juist verstopping tegen. Ook bevatten ze belangrijke vitamines, mineralen en sporenelementen en geen vet.
Yoghurt wordt veelal aanbevolen omdat het goed is voor de bacteriën in je darmen. Dit komt omdat in bepaalde yoghurt Bifidobaderium lactis BB-12 (Bifidobacterium) zit. Uit onderzoek bij gezonde mensen is gebleken dat dit de darmflora kan verbeteren en dat dit ook te merken is aan de stoelgang.
De raad adviseert om ongeveer 250 g fruit per dag te eten. Dat komt overeen met een tweetal stukken fruit. Niet alle fruit is even groot. Denk bij één stuk fruit aan de grootte van een appel, peer of banaan, een sinaasappel of perzik, …
Veel vitamine C
In 100 gram sinaasappelschil zit maar liefst 226% van de ADH aan vitamine C. Relatief zit er in de schil meer vitamine C dan in het vruchtvlees van de sinaasappel! In totaal zit er tweemaal zoveel vitamine C in de schil als in het vruchtvlees.
Een sinaasappel pellen en eten zoals het hoort? Snij eerst de uiteindes van de sinaasappel. Maak vervolgens een niet al te diepe inkeping in de zijkant en trek de vrucht voorzichtig open. Et voila, aanschouw de gemakkelijk te eten sinaasappelpartjes!
Wanneer je sinaasappels perst, dan bevat het vers geperste sap nog wel vocht, maar geen vezels meer. Dit betekent dat de consumptie van vers geperst sinaasappelsap niet bijdraagt aan het behoud van een goede conditie van je darmwand.
Het kan helpen om vaker gedurende de dag kleine maaltijden te eten. Dit kan een kleine portie van een gewone maaltijd zijn, maar bijvoorbeeld ook een cracker of beschuitje. Op deze manier voorkom je een lege maag, wat kan helpen tegen de misselijkheid. Zorg dat je iets eet op de momenten dat je minder misselijk bent.
In de vandaag uitgebrachte 'Richtlijnen goede voeding' staat dat fruitsappen een verhoogde kans op diabetes geven. Ze bevatten vaak een hoog suikergehalte, net als frisdrank. Een glas sinaasappelsap is net zo ongezond als een glas cola.
Het geven van medicijnen met een glas vruchtensap kan de werking flink beïnvloeden. Met name bètablokkers (bij hoge bloeddruk), etosopide (bij kanker) en sommige antibiotica moeten met water worden ingenomen.
Boordevol vitamines
Een kiwi is gezond, supergezond zelfs. Kiwi's zijn rijk aan vitamine C, B en E. Door de vele vitamine C draagt het eten van een kiwi bij aan een goede weerstand. Groene kiwi's bevatten zelfs meer vitamine C dan een sinaasappel of wel drie citroenen.
Net zoals andere citrusvruchten zijn sinaasappels een goede bron voor vitamine C. Vitamine C heeft namelijk effect op de collageen productie van de huid (verantwoordelijk voor een jeugdige en volle verschijning) en helpt de opperhuid beschermen tegen factoren van buitenaf zoals vervuiling en zonnestralen.
Sinaasappelen kunnen helpen bij het afvallen. Dit is mogelijk doordat de vruchten rijk zijn aan voedingsstoffen. Ook heeft deze oranje fruitsoort een lage glycemische index (wat het afvallen gemakkelijker maakt). Let op: Ondanks de lage glycemische index bevatten sinaasappelen wel fruitsuikers.
Gezonde eigenschappen sinaasappelschil
Sinaasappelschillen bevatten veel vitamine C, waarschijnlijk zelfs meer dan de sinaasappel zelf en er zitten flavonoïden in. Flavonoïden zorgen voor het oranje kleurtje en zijn bekende antioxidanten.