Een palindroom is een woord dat twee kanten op hetzelfde woord vormt. Palindromen kunnen zowel van links naar rechts, als van rechts naar links gelezen worden om hetzelfde woord te maken. De letters zijn symmetrisch gerangschikt. Palindromen worden ook wel keerwoorden, of spiegelwoorden genoemd.
Palindroom. Een woord of zin met een symmetrische volgorde van letters, ook wel keerwoord genoemd. Met andere woorden: achterstevoren hetzelfde gelezen. Voorbeelden van palindromische woorden zijn: kok, lepel, level, negen, meetsysteem en parterretrap.
Het langste palindroom in het Groene Boekje is meetsysteem, met elf letters. Het is uit te breiden tot een woord dat niet in de woordenlijst staat, maar wel twaalf letters langer is: koortsmeetsysteemstrook.
De moo ie zeem anna man nameez eioom ed Oftewel: '''De mooie zeeman nam Anna mee', zei oom Ed'.'' Dat is nou een palindroom: een woord, zin of getal dat helemaal symmetrisch is, waardoor er achterstevoren precies hetzelfde staat. Een palindroom is verwant aan een anagram en een ambigram.
Er geldt dat p(1) = 1, álle ééncijferige getallen zijn immers palindromen. Van de 90 tweecijferige getallen (10 tot en met 99) zijn er 9 een palindroom (11, 22, 33, 44, 55, 66, 77, 88 en 99), dus p(2) = 0,1. Verder geldt dat p(3) = 0,1, p(4) = 0,01, p(5) = 0,01 en p(6) = 0,001.
Een Engels woord van 189.819 letters
Het langste woord ter wereld is deze Engelse term: “methionylthreonylthreonyl(…) isoleucine”. Deze term, die niet minder dan 189.819 letters telt, is de scheikundige benaming voor het grootste eiwit: titine.
Nederlandse woorden en namen
Langere palindromen (al dan niet doelgericht verzonnen): droomoord, droommoord, legovogel, levensnevel, maandnaam, meetsysteem, parterretrap, racecar, tarwewrat, partyboobytrap, stormrots.
Een acroniem is een afkorting die bestaat uit de eerste letters van andere woorden, en uit te spreken is als een woord. Deze afkortingen zijn vaak bekender dan de originele term die afgekort wordt.
Het langste 'officiële' woord in de Nederlandse taal is: aansprakelijkheidswaardevaststellingsveranderingen (50 letters).
Wat is een ambigram? Een ambigram is een woord of ontwerp dat ook vanuit een andere richting of hoek bezien nog betekenis heeft. Meer specifiek kun je in een gedraaid ambigram hetzelfde lezen wanneer het ondersteboven staat, terwijl je een gespiegeld of bilateraal ambigram zowel achterwaarts als voorwaarts kunt lezen.
"(eetgerei)" een voorwerp bestaande uit een greep en een kom(metje), waarmee vloeibaar voedsel wordt gegeten. een hoeveelheid die overeenkomt met de inhoud van een (thee- of eet)lepel.
Vandaag is het 22 februari 2022 of 22-02-2022, een palindroomdag. Dat betekent dat de datum dezelfde blijft, ook als je die achterstevoren leest. Palindroomdagen van 8 cijfers komen niet zo vaak voor. In de vorige eeuw was er geen enkele.
woord dat of zin die van achter naar voren gelezen precies hetzelfde is als van voor naar achter Voorbeeld: `Parterretrap is een bekend palindroom.
Welke woorden kun je vormen uit een ander woord? Een anagram voor `o-benen` is bijvoorbeeld `boenen`. We vergelijken je zoekopdracht met ca. 2 miljoen woorden en zinnetjes, 4 miljoen namen en 6 miljoen plaatsnamen.
Angst voor lange woorden: Hippopotomonstrosesquippedaliofobie. Angst voor zeer lange woorden, oftewel Hippopotomonstrosesquippedaliofobie. Op het eerste gezicht moet je wel drie keer kijken voordat je dit woord in één keer goed kunt uitspreken.
zandzeepsodemineraalwatersteenstraal, jij zandzeepsodemineraalwatersteenstraalt, wij zandzeepsodemineraalwatersteenstralen) was jarenlang het allerlangste woord in de dikke van Dale.
Met 82,8 % van de stemmen is prikspijt overtuigend winnaar van deze verkiezing en gaat het woord de geschiedenis in als het officiële Van Dale Woord van het Jaar 2021. De top drie van 2021: prikspijt.
Eufemismen worden gebruikt ter vervanging van aanduidingen die men bedreigend, kwetsend, onfatsoenlijk, onaangenaam of in een andere zin te negatief vindt. Voorbeelden: zelfdoding of suïcide in plaats van zelfmoord, kleine mens in plaats van dwerg, niet erg slim in plaats van dom.
Rudolf Diesel was de uitvinder van de brandstof. Het Nederlands heeft nogal wat woorden die naar iets of iemand genoemd zijn. Zo'n woord heet eponiem. Je weet misschien dat saxofoon genoemd is naar de uitvinder van het instrument: de Belg Adolphe Sax.
Een hyponiem – het tegenovergestelde van een hyperoniem – is een woord waarvan een deel van de betekenis valt onder een algemener woord: een stoel is een hyponiem van meubels, een tulp is een hyponiem van bloem.
Een palindroom is een woord dat van voor naar achter hetzelfde gelezen kan worden als van achter naar voor. Voorbeelden daarvan zijn maandnaam, meetsysteem of redder. Maar ook bij getallen komen palindromen voor. Zo is Gloria geboren op 02/02/2020 en is ze dus een perfect palindroomkind.
Palindroom draait niet
Een tegenvaller natuurlijk, maar het is dan ook geleend uit het Grieks. Het woord betekent zoiets als 'in tegengestelde richting lopend' en dus is de keuze voor het woord ook weer niet heel raar.
Twee woorden zijn elkaars antoniem als ze een tegengestelde betekenis hebben. Het woord is afgeleid uit het Grieks: anti ("tegen"), -numon ("naam, benoeming"). Ieder woord heeft zowel een vorm (de klanken) als een betekenis.