Wat ook mooi is, is dat je de hartslag vaak nog in de navelstreng kunt voelen kloppen. Ondanks dat je kindje al geboren is zijn jullie toch nog verbonden. Na het laten uitkloppen bindt de verloskundige de navelstreng af zodat jij of je partner deze door kan knippen.
Dit kan soms wel 30 minuten tot een paar uur duren. De placenta is dan vaak al geboren. In Nederland verschilt het per ziekenhuis of verloskundige praktijk wanneer de navelstreng wordt afgeklemd. Soms gebeurt dit al 15 seconden na de geboorte en soms na 3 minuten of meer.
De navelstreng laten uitkloppen betekent: meer rode bloedcellen en dus een beter transport van zuurstof in het lichaam. Dat betekent ook een makkelijkere overgang van de baarmoeder naar het 'buitenleven', waar de baby zelfstandig moet ademen.
Wanneer je zwanger bent, wil je het liefst zo snel mogelijk het hartje van jouw kindje zien kloppen. Dat kan doormiddel van een echo vanaf zes weken zwangerschap en middels een doptone vanaf twaalf weken zwangerschap.
Na de bevalling wordt meestal gekozen om de navelstreng direct door te knippen, meestal kan dit worden gedaan door de vader of partner. Dit wordt ook wel afnavelen genoemd. Dat doet geen pijn voor je baby, want er lopen geen zenuwen door de navelstreng heen.
Een lotusgeboorte, ook wel lotusbevalling genoemd: steeds vaker gehoord in het land. Maar wat is het eigenlijk? Het is de baby verbonden laten aan de placenta totdat de navelstreng vanzelf loslaat. Dit heeft bij ons 6 dagen geduurd, maar meestal laat de navelstreng wel wat eerder los – op dag 3,4 zo.
Na de maag komt eerst de dunne darm, daarna de dikke darm. Waar de dikke darm begint, zit een 'doodlopend' stukje darm, de blindedarm. De latijnse naam voor blindedarm. De blindedarm zit rechtsonder in de buik en is 2-20 cm lang, zo dik als een potlood en hol van binnen.
U merkt meestal niets van een verwijde buikslagader. Sommige mensen hebben wel klachten, zoals vage buikpijn of rugpijn. Ook voelen sommige mensen de slagader kloppen in hun buik.
Soms al voor de 16e week. Als dit je eerste zwangerschap is, is het ook normaal dat je je baby pas na de 20e week voelt. Vaak worden de eerste bewegingen omschreven als 'belletjes, bubbeltjes of kleine plopjes' of 'zoals je darmen, maar dan toch anders'. Als je je baby eenmaal hebt gevoeld, herken je de bewegingen.
Je buikbaby's hartje klopt al een paar weken, maar bij de verloskundige hoor je het voor de eerste keer. Een emotioneel en gek moment. Je zult namelijk horen dat het hartje van je buikbaby veel sneller klopt dan dat van ons.
Het eerste uur na de geboorte wordt ook wel het Gouden uur genoemd (net als in de fotografie de korte periode als de zon op en onder gaat). Een bijzondere tijd, omdat er in dit uur iets subtiels gebeurt. Het zijn je baby's eerste ervaringen in de wereld, voor het eerst zonder het warme en omhullende baarmoeder gevoel.
Bij het intact laten van de navelstreng, kan de bloedtoevoer naar de baby door blijven gaan. Tijdens de bevalling draagt de placenta ongeveer 25-30% bloed van de baby. Dit bloed bevat niet alleen zuurstof, maar ook stamcellen, ijzer, witte bloedcellen en antistoffen.
Tijdens je zwangerschap is de navelstreng de verbinding tussen je baby en de placenta. De placenta neemt voedingsstoffen en zuurstof op uit jouw bloed en brengt die via de navelstreng naar je baby. Ook komen via de navelstreng hormonen en antistoffen bij je baby terecht.
Een cordring (of navelring) is een piepklein rubberen ringetje dat om de navelstreng heen geschoven kan worden om deze zo af te dichten als hij doorgeknipt wordt. Er blijft slechts een klein ringetje achter om het navelstompje en heeft het zelfde gebruiksgemak als een plastic navelklem.
Er zijn meerdere redenen waarom vrouwen kiezen voor een lotusgeboorte. Zo zou het direct afknippen van de navelstreng na een bevalling traumatisch voor de baby kunnen zijn. Ook zou het kind op deze manier langer kunnen profiteren van de belangrijke voedingsstoffen uit de placenta.
Placenta Previa kan bloedstolsels veroorzaken waardoor er een scheur ontstaat in de bloedvaten en/of een bloeding achter de placenta. De placenta kan als gevolg daarvan loslaten. Ook kan een extreem hoge bloeddruk (bij bijvoorbeeld pre-eclampsie) de oorzaak zijn van vroege loslating.
De beste manier om de bewegingen te voelen is om ontspannen te gaan liggen of te zitten en je te concentreren op de bewegingen. Als je baby slaapt, kun je hem wakker maken door zacht op je buik te duwen.
Vrouwen die een volgend kindje krijgen voelen soms al bewegingen rond 12 weken, maar er zijn ook zwangeren die voor het eerst iets rond de 25 weken herkennen als beweging van hun kindje.
Vaak worden de eerste bewegingen omschreven als 'belletjes of vlinders in je buik' of 'zoals je darmen maar dan toch anders'. Als je eenmaal je baby hebt gevoeld, zul je de bewegingen gaan herkennen en steeds meer gaan voelen. In de eerste weken dat je je baby voelt bewegen zullen de bewegingen nog wisselend zijn.
Soms heb je door een buikaneurysma klachten in de buik of rug. Je kunt pijn hebben of een kloppend gevoel in de buik. De verwijde slagader drukt dan tegen de zenuwen of organen in de buurt van het aneurysma. Soms zijn deze klachten een teken dat het aneurysma snel groeit.
Vanaf maand vier is er bij de meeste vrouwen een echte zwangere buik herkenbaar. Hierbij kunnen ook klachten optreden. Veelvoorkomend is een zeurende pijn in de (onder)rug en soms ook in de liezen. Ook kunnen je borsten groter, zwaarder en donkerder worden.
Stress en de buik
Dit zorgt voor een verhoogde hartslag, meer adrenaline en een sneller reactievermogen. Dit heeft wel als gevolg dat er minder bloed naar de darmen gaat. De darmfuncties worden hierdoor vertraagd. Dit kan leiden tot verschillende darmklachten, zoals maagpijn, verstopping en een opgeblazen buik.
Buikpijn rond de navel, hangt vaak samen met een aandoening van de dunne darm: een ontsteking, zoals de ziekte van Crohn, besmetting met een parasiet of bacterie. Bacteriële infectie.
Over een navelbreuk
Een navelbreuk (hernia umbilicalis) is een uitstulping van het buikvlies in de navel. Dit komt door een opening of zwakke plek in de buikwand. Een navelbreuk kan aangeboren zijn, maar ook als volwassene kun je er last van krijgen. Een aangeboren navelbreuk komt voor bij één op de zeven pasgeborenen.
De alvleesklier, ook wel pancreas genoemd, is een langgerekte trosvormige klier die bovenin de buik ligt, vlak achter de maag. De alvleesklier maakt hormonen aan en geeft deze af aan het bloed.