Een conifeer mag alleen op het nieuwe hout gesnoeit worden, en niet op oud hout. Afzagen is dus geen optie. En wilt u toch snoeien, dan in Juni, dan heeft u de meeste kans dat ze overleven.
Zaag de toppen van de conifeer met een scherpe zaag. Het maakt niet uit of dit een handzaag of een elektrische zaag is, zolang deze maar goed scherp is. Door het gebruik van scherp gereedschap maakt u namelijk mooie, gladde snoeiwonden en stelt u zo de conifeer in staat om snel te herstellen.
Coniferen kunt u het beste 'scheren'. Een conifeer mag namelijk absoluut niet tot op het oude hout worden teruggesnoeid. Door scherende bewegingen te maken, zorgt u ervoor dat u alleen de jonge scheuten snoeit. Van de jonge scheuten mag u overigens niet meer dan 10 centimeter snoeien.
U begint pas met het toppen van coniferen als deze zo'n 5 tot 10 centimeter lager dan deze hoogte is. Hou het toppen van coniferen vervolgens jaarlijks bij. Zodra een conifeer getopt is, zal deze namelijk twee of meer toppen gaan maken. Zorg voor goed snoeimateriaal en een veilige werkwijze.
Knip lange uitlopers terug; Snoei uw conifeer in een kegelvorm: hierdoor kunnen alle takken voldoende licht opvangen; Snoei de conifeer niet terug tot op het kale hout; de plant loopt dan niet meer uit; Breek de breedste en bovenste jonge uitlopers af, hierdoor voorkomt u dat de boom binnenin kaal wordt.
Magnesium is een voedingsstof die een conifeer nodig heeft. Wanneer er een tekort aan magnesium is ontstaan in de grond waarin de coniferenhaag staat, kunnen er bruine plekken in de haag ontstaan. Je herkent het magnesiumgebrek doordat de bruine plekken zich vooral onderin en in het midden van de plant bevinden.
Wordt een conifeer als haag gebruikt kan hij ook geen echte boom worden, toch zijn er soorten die ondanks die haag, toch wel 80 jaar of zelfs ouder kunnen worden. Vooral de Taxus is hier bekend om, maar als de Taxus gewoon tot een boom kan groeien kan hij wel 2000 jaar oud worden!
Een conifeer mag alleen op het nieuwe hout gesnoeit worden, en niet op oud hout. Afzagen is dus geen optie. En wilt u toch snoeien, dan in Juni, dan heeft u de meeste kans dat ze overleven.
De beste snoeitijd is mei/juni, en in september een tweede maal. Niet later snoeien dan september anders krijgt de haag te weinig tijd om zich te herstellen voordat hij de winter ingaat. Houdt u van strakke hagen of heeft u een snelgroeiende conifeer? Dan kunt u gerust vaker snoeien.
Ze zijn wintergroen en onderhoudsarm. U heeft hiervoor wel de ruimte nodig, want een grote volwassen conifeer kan wel 20 meter hoog worden. Wordt een solitaire conifeer te groot dan is het meestal niet mogelijk deze te toppen, hierdoor verliest de conifeer zijn natuurlijke vorm.
Bruine coniferen door aanhoudende droogte
Soms wordt een conifeer zelfs helemaal bruin. Het goede nieuws is dat coniferen die door aanhoudende droogte bruin geworden zijn in de meeste gevallen wel kunnen herstellen. Is een conifeer eenmaal uitgedroogd, kan het lastig zijn om weer vocht toe te dienen.
Uitgraven van de coniferen
Graaf ruim om de coniferen heen. Als je te dicht op de planten graaft dan stuit je al snel op de wortels. Begin aan één kant van de haag en haal de eerste eruit. Krijg je hem niet helemaal uitgegraven?
Voor deze vondst was de oudste geregistreerde thuja die nog leefde 1141 jaar oud. Ook deze twee thuja's staan in Ontario.
Algemeen gelden volgende regels: je snoeit best van onder naar boven. Zo verlies je nooit de onderste takjes uit het oog wanneer het snoeisel naar beneden valt. Zorg ervoor dat de onderkant van de haag ongeveer 10 cm breder is dan de bovenkant, anders krijgen de onderste takken te weinig licht.
Gebruik voor het zagen een beugelzaag ofwel spanzaag (zie afbeelding). Begin te zagen aan de zijde waar je de boom NIET wilt laten vallen. Zaag tot iets meer dan halverwege SCHUIN naar beneden (ongeveer een hoek van 45 graden). Zaag dan aan de zelfde kant bijna horizontaal, zodat je een soort wigvorm uit de stam zaagt.
Idealiter snoeit u uw coniferenhaag ieder jaar tussen maart en september met ongeveer even lange tussenpozen. Haagconiferen die twee keer per jaar gesnoeid moeten worden, snoeit u de eerste keer voordat de langste dag is aangebroken, bij voorkeur eind mei of begin juni.
Let bij het graven van de geul op de grootte van de kluit: de geul moet ongeveer 10 centimeter breder en dieper zijn dan de omvang van de kluit. De diepte bepaalt u zelf, als de hele kluit maar wel goed bedekt is onder de grond. De grond die u heeft uitgegraven, kunt u later nog gebruiken. Bewaar deze dus goed.
Voor veel mensen die een tuin hebben zijn de heggen de grootste snoeiklus. In het algemeen geldt: niet snoeien tijdens vorst en bij vorst in de weersverwachting. Vaak is de hoofdsnoei in het voorjaar en snoei je in de zomer of aan het begin van de herfst, waar dat nodig is, de vorm bij.
De verschillende planten die je in februari kunt snoeien zijn bloemheesters, coniferen, bomen en bosplantsoen. Bloemheesters moet je snoeien op habitus. Dit betekent dat ze hun natuurlijke groeiwijze behoudt. Hoe meer je hiervan afwijkt, hoe meer werk je er later aan hebt.
Bruine, kale plekken als gevolg van teveel snoeien
Coniferen zijn haagplanten die over het algemeen goed gesnoeid kunnen worden. Ze herstellen zich goed na het snoeien en kunnen tijdens het snoeiseizoen dan ook meerdere malen worden gesnoeid.
Vaste planten die onder zo'n boom kunnen, zijn kruipend zenegroen (Ajuga reptans), Italiaanse aronskelk (Arum italicum), schoenlappersplant (Bergenia), lelietje-van-dalen (Convallaria majalis), elfenbloem (Epimedium), Geranium macrorrhizum en G.
Wanneer het een lange periode niet regent, kun je jouw coniferenplanten het beste 2 keer per week een volle emmer water geven. Houdt ook vooral zelf de kluit van de conifeer in de gaten. Geef je te veel water? Dan zal er een waterplas om de plant te zien zijn en kan er wortelrot ontstaan.
De conifeer is een snelgroeiende conifeer, hij groeit ongeveer 30 to 40 cm per jaar. Wanneer de conifeer klei.. U wilt een mooie afscheiding in uw tuin maken, die in de winter mooi, dicht en groen blijft? De Thuja occidentalis 'Brabant' is een conifeer die zeer geschikt is voor het maken van een haag.
In het zogenaamde Veldwetboek staat dat hoogstammige bomen op 2 meter van de scheiding moeten staan en laagstammige (en levende hagen) op 50 centimeter. Die afstand wordt berekend vanaf de kern van de boom tot aan de scheidingslijn.